bannerPos

Man skal ikke være så sart herude på landet

Djurslandgården er i fuld gang til glæde for både store og små. Foto: Djursland Landboforening.
Djurslandgården er i fuld gang med at tage imod sommerens glade gæster. De fleste familier er gengangere, og forleden eftermiddag var det bedsteforældrene, der havde taget ivrige små besøgende med på Ellely ved Glesborg.

- Hvad er det? Karen på syv år trykker på den lille brune cylinderformet genstand, som hun netop har fundet på gulvet. Hun vipper lidt med det hår, som stikker op af den. Alle kigger, men det er svært præcist at gætte, hvad det er, Karen har fået fat i.

- Det er lort. Man skal ikke være så sart herude på landet, lyder det fra Birte Koch, mens hun griner.

Birthe og Peter Kock driver gården Ellely ved Glesborg på Djursland. De har i mange år været en del af Djurslandgården, som er en fællesbetegnelse for fire landbrug på Djursland, som inviterer alle interesserede på gårdbesøg i sommerferieperioden. Et unikt koncept, hvor værterne viser rundt på gården og fortæller om deres dagligdag.

På Ellely er der 95 hektar, hvor der dyrkes majs og græs. Desuden bor der 135 jerseykøer på gården, som bliver malket ved hjælp af malkerobotter.

 

Djurslandgården er et hit

Det er tredje gang, at Erik og Randi Røder er på gårdbesøg på Ellely. De er lokale og bor til dagligt i Fjellerup, og har besøg af børnebørnene, tvillingepigerne Karen og Anna på syv år, fra Vamdrup.

- Der var tre ting, de ville i denne uge - samle sten, i Djurs Sommerland og så på gårdbesøg her. Vi troede faktisk slet ikke, at de ville afsted igen i år, men det ville de. Vi synes, det er et skønt sted, og det er ikke lige noget, som børnene oplever til dagligt, forklarer Erik Røder.

Der er mange bedsteforældre i dag og de fleste af gæsterne har været der før. Helt som det plejer, starter besøget også med, at Birthe og Peter fortæller om gården, stedet og familien. Børnene får en tur på traktoren, inden de går i stalden, hvor de giver hø, fodre og klapper kalve.

- De bider ikke. De sutter bare på dine fingre, fordi de tror, der kommer mælk ud, fortæller Birte Koch. Alle må hjælpe med at give kalvene mælk og vand, og stedets malkerobot bliver vist frem.

»Spørg mig« står der på ryggen af landmand Peter Koch, og den mulighed, bliver benyttet af både børn og bedsteforældre.

 

På med arbejdstøjet

Tvillingerne Anna og Karen kører i pendulfart ned ad staldgangen med skovlen fuld af hø, mens et par større »knejter« er i gang med at fodre køerne med en greb.

Samtlige børn er allerede blevet godt beskidte, og bedsteforældrene kigger på hinanden, griner og bliver enige om, at det nu er meget godt, at badet er opfundet.

7-årige Karen er vældig begejstret for både traktor og fodring.

- Jeg kan godt lide at give hø, og det er sjovt at se køerne, der siger »muuuuh«. Det er det samme hver gang. Det kan jeg godt lide, siger hun.Djurslandsgårdens gårdbesøg fortsætter hele sommeren på fastlagte datoer. Et gårdbesøg koster 50 kroner pr. person, mens børn under 12 år er gratis. Man skal senest ringe til gården klokken 21 dagen i forvejen.

Bundlinjen skal være bundsolid

Det er ikke nok, at en investering kun gavner produktionen. Den skal også gavne økonomien, siger Anders Harck, som er en af talerne til Landbrugskonferencen i Silkeborg.

DSV Frø præsenterer rekordresultat

Omsætningen voksede 29 procent og regnskabsåret 2018/19 endte med et resultat efter skat på 16,2 millioner kroner – 7 millioner mere end sidste år.

Vaccinér polte mod transportsyge

Flere svineproducenter med egen opformering bør vaccinere polte mod transportsyge.

Mejeri er specialiseret i hvide oste

Nordex Food driver Nørager Mejeri A/S i Himmerland plus et mejeri i både Østrig og Rumænien. Fælles for dem alle er, at de er specialiseret i hvide oste.

Reka fejrer 40 års jubilæum

Reka overtog lokalerne i Aars for 40 år siden med henblik på at producere minidozere. Det kom de aldrig til, men er i dag en af landets førerende producenter af biomasseanlæg.

Bliver huset som forventet eller er der udfordringer med energi og varme?

Det er i dag et lovkrav, at alle nye huse skal have lavet en energiberegning og et energimærke. Det at få et energimærke behøves ikke være dyrt og ressourcekrævende, du skal blot have foretaget en energiberegning i idéfasen og holde hovedet koldt i forhold til regler og krav, når byggeriet bliver til virkelighed.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.
Side 1 af 60 (1200 artikler)Prev1234567585960Next