bannerPos

Man skal ikke være så sart herude på landet

Djurslandgården er i fuld gang til glæde for både store og små. Foto: Djursland Landboforening.

Redaktionen

20-07-2019 07:19
Djurslandgården er i fuld gang med at tage imod sommerens glade gæster. De fleste familier er gengangere, og forleden eftermiddag var det bedsteforældrene, der havde taget ivrige små besøgende med på Ellely ved Glesborg.

- Hvad er det? Karen på syv år trykker på den lille brune cylinderformet genstand, som hun netop har fundet på gulvet. Hun vipper lidt med det hår, som stikker op af den. Alle kigger, men det er svært præcist at gætte, hvad det er, Karen har fået fat i.

- Det er lort. Man skal ikke være så sart herude på landet, lyder det fra Birte Koch, mens hun griner.

Birthe og Peter Kock driver gården Ellely ved Glesborg på Djursland. De har i mange år været en del af Djurslandgården, som er en fællesbetegnelse for fire landbrug på Djursland, som inviterer alle interesserede på gårdbesøg i sommerferieperioden. Et unikt koncept, hvor værterne viser rundt på gården og fortæller om deres dagligdag.

På Ellely er der 95 hektar, hvor der dyrkes majs og græs. Desuden bor der 135 jerseykøer på gården, som bliver malket ved hjælp af malkerobotter.

 

Djurslandgården er et hit

Det er tredje gang, at Erik og Randi Røder er på gårdbesøg på Ellely. De er lokale og bor til dagligt i Fjellerup, og har besøg af børnebørnene, tvillingepigerne Karen og Anna på syv år, fra Vamdrup.

- Der var tre ting, de ville i denne uge - samle sten, i Djurs Sommerland og så på gårdbesøg her. Vi troede faktisk slet ikke, at de ville afsted igen i år, men det ville de. Vi synes, det er et skønt sted, og det er ikke lige noget, som børnene oplever til dagligt, forklarer Erik Røder.

Der er mange bedsteforældre i dag og de fleste af gæsterne har været der før. Helt som det plejer, starter besøget også med, at Birthe og Peter fortæller om gården, stedet og familien. Børnene får en tur på traktoren, inden de går i stalden, hvor de giver hø, fodre og klapper kalve.

- De bider ikke. De sutter bare på dine fingre, fordi de tror, der kommer mælk ud, fortæller Birte Koch. Alle må hjælpe med at give kalvene mælk og vand, og stedets malkerobot bliver vist frem.

»Spørg mig« står der på ryggen af landmand Peter Koch, og den mulighed, bliver benyttet af både børn og bedsteforældre.

 

På med arbejdstøjet

Tvillingerne Anna og Karen kører i pendulfart ned ad staldgangen med skovlen fuld af hø, mens et par større »knejter« er i gang med at fodre køerne med en greb.

Samtlige børn er allerede blevet godt beskidte, og bedsteforældrene kigger på hinanden, griner og bliver enige om, at det nu er meget godt, at badet er opfundet.

7-årige Karen er vældig begejstret for både traktor og fodring.

- Jeg kan godt lide at give hø, og det er sjovt at se køerne, der siger »muuuuh«. Det er det samme hver gang. Det kan jeg godt lide, siger hun.Djurslandsgårdens gårdbesøg fortsætter hele sommeren på fastlagte datoer. Et gårdbesøg koster 50 kroner pr. person, mens børn under 12 år er gratis. Man skal senest ringe til gården klokken 21 dagen i forvejen.

Flotteste træ var fra Nibe

Efter 20 års deltagelse blev Jørgen Bang fra Nibe for første gang tildelt den gyldne stjerne for sin normannsgran på Langesømessen.

Ny redskabsstyring mindsker sidehældspåvirkninger

Thorsen-Teknik vil lette markarbejdet med universalløsningen ImpSteer.

Overarbejde kan udløse bøder og stress

48-timers reglen betyder, at der er grænser for, hvor mange timer dine medarbejdere må arbejde.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.
Side 1 af 52 (1039 artikler)Prev1234567505152Next