bannerPos

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted er landmandskone, medlem af bestyrelsen i Landboforeningen Limfjord og så driver hun Farmvisit i Hem ved Skive.

Tenna Bang

Journalist (kvægspecialist), LandbrugNord
18-05-2019 08:37
Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.

Malene Bach Sevelsted er landmandskone, medlem af bestyrelsen i Landboforeningen Limfjord og så driver hun Farmvisit i Hem ved Skive, hvor folk kan komme og se, føle og lugte bondegårdsdyr og høre om livet på landet.

- Jeg er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen, fortæller Malene Bach Sevelsted, som har en flexjobber til at hjælpe sig med alle dyrene, for også at få tid til ledelse- og effektiviseringsopgaver uden for matriklen, foruden det administrative på ejendommen som også rummer 1.300-1.400 søer med salg af 7 kilos grise som hendes mand Jens driver.

 

Behovet var højere end ventet

Farmvisit startede i 2015, hvor Malene sagde sit job op. Hun havde brug for en pause til at finde ud af, hvad hendes fremtidige arbejdsliv skulle bringe.

- Men et eller andet skulle jeg lave, og så var der en dagplejemor, der sagde, at hun manglede et sted, hvor hun kunne tage børnene med hen for at se dyr. Ugen efter sagde min kusine det samme og så kunne jeg da prøve det, indtil jeg fandt ud af, hvad jeg så skulle, husker Malene Bach Sevelsted.

Selv troede hun egentlig ikke, der var noget marked for at drive et sted hvor folk kunne komme og se bondegårdsdyr.

- Men de ord må jeg trække i mig igen. Jeg troede, alle kendte en landmand, forklarer Malene, som hurtigt blev overrasket over, at der faktisk er langt mellem de børn, som kender en landmand. Selv i små landsbyer er kontakten til landbruget næsten forsvundet.

Kærligheden til dyr og at se, hvor meget de besøgende får ud af nærheden med dyrene er det, der driver Malene og som har gjort, at Farmvisit er blevet meget mere end en mellemstation.

- De besøgende ser, hvor maden kommer fra og det er måden at sælge landbruget på, mener Malene.

 

Besøg fra april til oktober

Farmvisit får besøg af dagplejer, vuggestuer, børnehaver, skoler og ældrecenter og så er der også en gruppe af både unge og ældre fra bofællesskaber.

- Lige meget om man er 1 år eller 90 år, gør det noget at have kontakt til dyr. Børnehavebørnene falder til ro og den demente liver op, forklarer Malene.

Der er kalve, heste, får, geder, høns, kaniner, katte og hunde.

Farmvisit holder åbent efter aftale for gruppebesøg og fra maj til oktober er der også åbent hver den første søndag i måneden - det kalder de Åben Gård.

- De besøgende kommer med på en fodringsrunde. Der skal blandes mælk til kalvene, samles æg og fodres dyr. Man kan få lov til at sidde i en traktor og eller bare nyde udsigten ud over marken, siger Malene.

 

Lære at omgås dyr

For nogle ville det være noget af en udfordring at få besøg af en flok nysgerrige og energifyldte 5-årige, men for Malene er det fantastisk, da hun oplever at dyrene får de sprudlende børn til at falde til ro.

- Så plejer vi altid at starte ved kyllingerne, så får de en kylling hver og skal prøve at lave en lille rede til den inde i deres hånd. De skal tage kyllingen godt ind til sig og hvis den pipper, er det fordi den ikke kan lide det, de gør, men er den stille, er det et rigtig godt sted at være, forklarer Malene, som oplever at børnene falder fuldstændig til ro i dyrenes nærvær.

Dyrene guider, med hjælp fra Malene, selv børnene i hvordan man omgås dem.

- For hvis børnene larmer eller er urolige, så går dyrene deres vej, siger hun.

 

Politik

Malene Bach Selvelsted fortæller om livet på landet, på både godt og ondt. Hun elsker de brede smil på folks læber, men elsker også når tingene får lidt kant og hun kan sende de besøgende hjem med endnu mere end en god oplevelse, men også med noget at tænke over.

- Jeg bliver for eksempel spurgt om, hvorfor ikke vi bare lukker alle vores grise ud på marken. Og jeg kan kun svare, at der ikke er noget jeg hellere vil. Det overrasker folk, at det ikke er fordi landmændene ikke vil, men fordi forbrugerne ikke vil betale for det, forklarer Malene.

Og det er lige præcis her, det hele går op i en højere enhed for Malene Bach Sevelsted. At et besøg ved Farmvisit også er at få noget med hjem at tænke over og et budskab om, at forbrugerne kan få lige præcis, hvad de vil have, hvis bare de vil betale for det.

Malkekøerne strømmer til Kimbrerskuet

Kimbrerskuet – landets største indendørs dyrskue, der afvikles i Messecenter Vesthimmerland den 4. og 5. oktober – oplever stor fremgang på alle fronter.

- X-Zelit er mere effektivt end Low CAB

Ser man alene på produktudgifterne er X-Zelit-fodring dyrere end Low CAB-fodring. Men dykker man ned på bundlinjen, ser økonomien anderledes ud, især hvis man sammen med sin Low CAB-fodring tildeler 1-2 calcium bolus, så kan X-Zelit faktisk være lige så billig en strategi som Low CAB, mener den faglige kvægchef ved Vilofoss.

En goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Tættere på kartoflen

Jan Nørgaard ser frem til at byde offentligheden indenfor, når Vildmosekartoflen I/S den 15. september for første gang slår dørene op til Åbent Landbrug.

Landbruget møder veganere til dialogmøde

Sammen med Danmarks Veganske Forening har Agri Nord arrangeret et dialogmøde som en del af Aalborg Bæredygtighedsfestival.

Styrk din rolle som professionelt bestyrelsesmedlem i landbruget

Bestyrelser arbejder i dag langt mere professionelt end tidligere. Det stiller krav til medlemmerne om specialiseret viden inden for en lang række områder. Djursland Landboforening udbyder lige nu i samarbejde med Landbo Thy og Agri Nord en uddannelse i grundlæggende og målrettet bestyrelsesarbejde i landbruget.

Malkekøerne er nu samlet i den nye kostald

Den 13. september byder Rasmus Nielsen til åben stald på ejendommen Frendrup Nihøje, midt mellem Nibe og Støvring. Her vil man kunne se en spritny kostald med kælvningsafdeling, samt hvordan de gamle bygninger er gjort »up to date«.

Lexion på lang rund-tur

Hele landet får besøg af den nye stormejetærsker fra Claas. Turen går blandt andet forbi en række forhandlere i det nord-, midt- og vestjyske.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.
Side 1 af 54 (1076 artikler)Prev1234567525354Next