bannerPos

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted er landmandskone, medlem af bestyrelsen i Landboforeningen Limfjord og så driver hun Farmvisit i Hem ved Skive.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
18-05-2019 08:37
Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.

Malene Bach Sevelsted er landmandskone, medlem af bestyrelsen i Landboforeningen Limfjord og så driver hun Farmvisit i Hem ved Skive, hvor folk kan komme og se, føle og lugte bondegårdsdyr og høre om livet på landet.

- Jeg er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen, fortæller Malene Bach Sevelsted, som har en flexjobber til at hjælpe sig med alle dyrene, for også at få tid til ledelse- og effektiviseringsopgaver uden for matriklen, foruden det administrative på ejendommen som også rummer 1.300-1.400 søer med salg af 7 kilos grise som hendes mand Jens driver.

 

Behovet var højere end ventet

Farmvisit startede i 2015, hvor Malene sagde sit job op. Hun havde brug for en pause til at finde ud af, hvad hendes fremtidige arbejdsliv skulle bringe.

- Men et eller andet skulle jeg lave, og så var der en dagplejemor, der sagde, at hun manglede et sted, hvor hun kunne tage børnene med hen for at se dyr. Ugen efter sagde min kusine det samme og så kunne jeg da prøve det, indtil jeg fandt ud af, hvad jeg så skulle, husker Malene Bach Sevelsted.

Selv troede hun egentlig ikke, der var noget marked for at drive et sted hvor folk kunne komme og se bondegårdsdyr.

- Men de ord må jeg trække i mig igen. Jeg troede, alle kendte en landmand, forklarer Malene, som hurtigt blev overrasket over, at der faktisk er langt mellem de børn, som kender en landmand. Selv i små landsbyer er kontakten til landbruget næsten forsvundet.

Kærligheden til dyr og at se, hvor meget de besøgende får ud af nærheden med dyrene er det, der driver Malene og som har gjort, at Farmvisit er blevet meget mere end en mellemstation.

- De besøgende ser, hvor maden kommer fra og det er måden at sælge landbruget på, mener Malene.

 

Besøg fra april til oktober

Farmvisit får besøg af dagplejer, vuggestuer, børnehaver, skoler og ældrecenter og så er der også en gruppe af både unge og ældre fra bofællesskaber.

- Lige meget om man er 1 år eller 90 år, gør det noget at have kontakt til dyr. Børnehavebørnene falder til ro og den demente liver op, forklarer Malene.

Der er kalve, heste, får, geder, høns, kaniner, katte og hunde.

Farmvisit holder åbent efter aftale for gruppebesøg og fra maj til oktober er der også åbent hver den første søndag i måneden - det kalder de Åben Gård.

- De besøgende kommer med på en fodringsrunde. Der skal blandes mælk til kalvene, samles æg og fodres dyr. Man kan få lov til at sidde i en traktor og eller bare nyde udsigten ud over marken, siger Malene.

 

Lære at omgås dyr

For nogle ville det være noget af en udfordring at få besøg af en flok nysgerrige og energifyldte 5-årige, men for Malene er det fantastisk, da hun oplever at dyrene får de sprudlende børn til at falde til ro.

- Så plejer vi altid at starte ved kyllingerne, så får de en kylling hver og skal prøve at lave en lille rede til den inde i deres hånd. De skal tage kyllingen godt ind til sig og hvis den pipper, er det fordi den ikke kan lide det, de gør, men er den stille, er det et rigtig godt sted at være, forklarer Malene, som oplever at børnene falder fuldstændig til ro i dyrenes nærvær.

Dyrene guider, med hjælp fra Malene, selv børnene i hvordan man omgås dem.

- For hvis børnene larmer eller er urolige, så går dyrene deres vej, siger hun.

 

Politik

Malene Bach Selvelsted fortæller om livet på landet, på både godt og ondt. Hun elsker de brede smil på folks læber, men elsker også når tingene får lidt kant og hun kan sende de besøgende hjem med endnu mere end en god oplevelse, men også med noget at tænke over.

- Jeg bliver for eksempel spurgt om, hvorfor ikke vi bare lukker alle vores grise ud på marken. Og jeg kan kun svare, at der ikke er noget jeg hellere vil. Det overrasker folk, at det ikke er fordi landmændene ikke vil, men fordi forbrugerne ikke vil betale for det, forklarer Malene.

Og det er lige præcis her, det hele går op i en højere enhed for Malene Bach Sevelsted. At et besøg ved Farmvisit også er at få noget med hjem at tænke over og et budskab om, at forbrugerne kan få lige præcis, hvad de vil have, hvis bare de vil betale for det.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.

Åbent Hus i limousinebesætninger

Traditionen tro afholder Dansk Limousine Forening åbent hus i en række limousinebesætninger fordelt over hele landet. I alt 11 besætninger, der varierer i størrelse fra 5 til omkring 74 moderdyr, slår denne gang stalddørene op for besøgende.

Højeste medlemstal for LandboUngdom i 12 år

4.051 personer var medlem af LandboUngdom i 2019, hvilket er det højeste medlemstal siden 2007. Formand jubler over fremgangen.

Klar til Krone-dage

Krone Danmark i Brøns er vært, når der i dagene 23. og 24. januar inviteres til Agribrønsnica 2020 i Brøns.
Side 1 af 67 (1326 artikler)Prev1234567656667Next