bannerPos

Masser af åbent landbrug i Jylland

De besøgende hos Karin og Niels Chr. Kristiansen kunne blandt andet komme på en times køretur i majsmarken i traktorvogn ud til flyvergraven i Houm Enge. Foto: Erik Poulsen

John Ankersen

Journalist
20-09-2018 08:32
Langt hovedparten af de godt 50 gårde i årets Åbent Landbrug forleden var jyske. Og der blev budt på masser af spændende oplevelser for store som små.

Hele 40 af de godt 50 deltagende gårde i årets Åbent Landbrug, der er landbrugets helt store trækplaster, var i år at finde i det jyske.
Måske helt naturligt, da langt den overvejende del af landbruget netop foregår i Jylland. Og trods færre deltagende gårde i år og et fald i det samlede besøgstal på 25 procent fra 96.000 gæster på landsplan i 2017 til godt 73.000 i år, blev der budt på masser af spændende oplevelser for de, der valgte at bruge noget af søndagen på at besøge en af de trods alt stadig mange gårde, der i år var værter ved åbent landbrug. 
Hos Kjærgård Landbrugsskole i det sydvestjyske kunne man byde velkommen til næsten 2.000 af gæsterne ved Åbent Landbrug. Skolen har tradition for at være vært ved åbent landbrug og give den fuldt gas på dagen, i år var ingen undtagelse.
Der blev budt på dyrskue, hvor der blev dystet på præsentation, karaktertræk og udseende i dyrskueringen – præcist som ved de ”rigtige” dyrskuer landet over.
Der blev budt på et kig på smedearbejde, som det foregik på farfars tid, ligesom er kunne opleves små kyllinger, traktorkørsel og rundvisning på skolen.
Forstander Kaj Abrahamsen glædede sig over de rigtig mange gæster. 
- Der har været stort ryk ind hele dagen – langt flere end sidste år, og vi har måttet udvide parkeringspladsen med en hel mark mere, lød vurderingen fra Kaj Abrahamsen søndag eftermiddag.

Vestjyske malkekøer og østjysk minivådområde

I Vestjylland var der mulighed for at se malkekøer i massevis hos landmandsparret Karin og Niels Chr. Kristiansen i Brandsbøl, der har en besætning på 425 malkekøer.
Og der var ikke mindre en 1.100 gæster, der fandt vej til Vestjylland – alt fra børnefamilier, lokale borgere og turister.
-  Vi vil gerne åbne gården for at give de besøgende et positivt indtryk af et konventionelt landbrug, lød det fra Karin Kristiansen.
I det østjyske ved Odder lidt syd for Aarhus var der i år mulighed for at opleve åbent landbrug i en lidt anden form end normalt. 
En nyhed blev præsenteret på I/S Faurgaard ved Odder, hvor de besøgende kunne se et minivådområde.
- Åbent Landbrug skal nemlig også vise, hvordan landmænd hjælper med at løse problemer i forhold til natur og miljø, som for eksempel pleje af værdifulde naturarealer og forbedringer for vores vandmiljø. Derfor havde vi i år valgt at give Åbent Landbrug lidt mere dybde. Udover at møde landmændene og se dyrene er der også mulighed for at få mere faglig viden om, hvordan vi kan håndtere miljøproblemer, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.
 

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next