Mælkeproducenternes konkurrenceevne står stille

Morten Ipsen 10-02-2018 08:28:39
Trods historisk flotte økonomiske resultater i dansk mælkeproduktion i 2017 er der også malurt i bægeret. Hvis man ser bort fra stigningen i mælkeprisen, har mælkeproducenternes konkurrenceevne nemlig ikke rykket sig, viser en ny analyse, som blev præsenteret for blandt andre 150 landmænd i LMO i Søften ved Århus.
Mælkeproducenterne har forbedret deres fremstillingspris lige siden 2012, men nu falder den ikke længere, viser ny analyse.

Trods historisk flotte økonomiske resultater i dansk mælkeproduktion i 2017 hejser flere konsulenter alligevel et lille advarselsflag på de økonomimøder, som er afholdt i LandboSyd, LMO,
Sagro og LandboNord.
Fremstillingsprisen, som er et udtryk for, hvad mælkeproducenterne producerer mælken til, falder nemlig ikke længere, efter at være faldet med i alt 50 øre siden 2012. Det viser en spritny analyse fra de fire rådgivningsvirksomheder.
Konsekvensen er, at det løft i konkurrenceevnen, som mælkeproducenterne har præsteret år efter år, nu er stoppet.

Rykker sig ikke

Udviklingen får virksomhedsrådgiver i LMO, Rasmus Riber Rasmussen, til at løfte øjenbrynene en anelse.
- Mælkeproducenterne har i 2017 som gennemsnit øget mælkeydelsen med 140 kg mere pr. ko, og øget antallet af køer med otte. Men de har haft 200.000 kroner mere i kapacitetsomkostninger (6 procent, red.), og det mere end opvejer den produktivitetsfremgang, der har været, konstaterer Rasmus Riber Rasmussen over for LandbrugNord. Han tilføjer, at mælkeproducenterne bliver reddet lidt af, at de har fået lidt flere penge for deres salg til levebrug og til slagt, så det samlet set går cirka i nul. 
Så selv om Rasmus Riber Rasmussen kan glæde sig over, at mælkeproducenternes 2017-resultat efter finansiering er historisk flot – 1,35 millioner kroner, huer det ham ikke, at det kører lige ud med konkurrenceevnen.
- Vi kan jo håbe, at det skyldes, at mælkeproducenterne, efter i 2015 og 2016 at have været presset rigtig meget af en lav mælkepris, har fået barberet for meget af omkostningerne, og nu er trådt et skridt tilbage og har øget omkostningerne igen for at indhente et efterslæb, siger Rasmus Riber Rasmussen, der konstaterer, at mælkeproducenterne har brugt flere penge på vedligehold og løn i 2017.

Brug for at investere

Virksomhedsrådgiveren vurderer, at det er på dækningsbidraget, at det klart største potentiale ligger for en forbedring af konkurrenceevnen.
- De, der har de bedste bundlinjer, har den samme kapacitetsomkostning som de, der har de dårligste bundlinjer. Det er udbyttet, der gør forskellen, siger han.  
- Vi er nødt til at have med, at selv i et år med en god mælkepris og et historisk godt resultat er det ikke lykkedes at investere mere end vores afskrivninger. Og det er vi nødt til at have gjort op med på et eller andet tidspunkt, hvis vi skal blive ved med at forfølge en reduktion i fremstillingspriserne, siger Rasmus Riber Rasmussen.

Når naboens næsehår blafrer i vinden, er løsningen OML

14-11-2018 07:57:13

OML-beregninger og eventuelle ændringer af ventilationen kan i mange tilfælde redde udvidelsesplaner, der ud fra standardberegningen i ansøgningssystemets lugtmodul var dømt til afvisning.


Salling-entreprenør drænede på Løvenholt Gods

13-11-2018 07:55:45

Da der skulle laves dræn på Løvenholt Gods ved Silkeborg faldt valget på SM Entreprenørfirma fra Roslev. Et dræningsprojekt, som blandt andet Seges har været involveret i.


Styrk dig selv som leder og øg din virksomheds effektivitet

12-11-2018 13:53:12

Med uddannelsen »Ledelse i praksis« udvikler du dig både som leder og menneske til fordel for dig selv, dit team og virksomhedens effektivitet. Nyt hold starter op i januar 2019.


Den blå drøm om førstepladsen

10-11-2018 08:43:24

Selvom de er stolte over en årrække blandt de tre bedste traktortrækkere i Farmstock-klassen, higer Team Blue Dream fra Vindblæs ved Løgstør efter at blive de bedste til den sport, der har forvandlet sig fra en hobby til en livsstil.


Arbejdsgivere og jobsøgende finder nu lettere hinanden

09-11-2018 07:36:03

Jobstafet.dk er klar med en nyudviklet toptunet hjemmeside, som skal gøre det endnu lettere for både arbejdsgiveren og den jobsøgende at finde hinanden.


Minister på slagteri-besøg

08-11-2018 10:30:10

Der var kvalitetskontrol, eksport og svinepest på programmet, da miljø- og fødevareministeren forleden besøgte slagteriet Tican i Thisted.


Yding Smedie & Maskiner er ny importør af Bergmann vogne

06-11-2018 14:07:00

Tyske kvalitetsvogne fra Bergmann er fra 1. november en del af sortimentet hos Yding Smedie & Maskiner, der er ny dansk importør.


Danish Agro og Lemken udvider samarbejdet i Danmark

06-11-2018 11:32:18

Fra november 2018 udvider fem maskinforretninger, som Danish Agro er medejer af, deres tilbud med den komplette portefølje af redskaber fra tyske LEMKEN.


Konsulent trækker i støvler og hjælper smågrise til en bedre start

05-11-2018 07:46:27

Der er et brændende ønske om, at kunden får mest muligt ud af det produkt, han eller hun køber, når produktkonsulent Mette Albertsen, DLG, trækker i gummistøvler og overalls. Hun går derud, hvor foderet skal virke, og midt i stalden rådgiver hun ejere, driftsledere og øvrige ansatte i smågrisefoderet PrimeFeed.


Landmandslivet er for kort til vandlidende marker

03-11-2018 08:25:53

Der er ene fordele ved veldrænede marker.


Markerne lider af alvorlig kalkmangel

02-11-2018 08:37:59

Et langt større antal jordprøver end normalt viser i år alvorlig kalkmangel. Det oplever Agri Nord Planteavl, der opfordrer til, at landmanden får testet jorden.


DM og NM i pløjning – se alle vinderne

01-11-2018 08:02:18

Se vinderbillederne fra weekendens pløjestævne i Vendsyssel.


Fremtidens ledere i landbruget

31-10-2018 07:48:07

En 360 graders lederevaluering udfordrer lederen i sine lederegenskaber, mens et tavlemøde organiserer kommunikationen bedre på landbrugsbedriften. Begge ting, som kan give udbytte i form af medarbejdere, som tænker i helheder og samarbejder på tværs af organisationen.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 27 (535 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer