Festival skal sætte fokus på vildmosekartoflen

Egns- og oplevelsescenteret Vildmoseporten, med Leif Larsen (tv) som formand, er klar til Vildmose Kartoffelfestival lørdag den 13. oktober. Flere avlere er med, blandt andet René Rendbæk fra St. Vildmosegaard. De vil vise nogle af deres maskiner på dagen.

Tenna Bang

Journalist
08-10-2018 10:17

Det er et brændende ønske om at få danskerne til at genopdage vildmosekartoflen og alle dens kvaliteter, som gør at egns- og oplevelsescenteret Vildmoseporten, samt avlerne fra området for 11. gang er klar til at vise danskerne, at Vildmosekartoflen er meget mere end bare en almindelig kartoffel.
Det sker lørdag den 13. oktober, når der er Vildmose Kartoffelfestival. En hel dag, hvor entreen på 50 kroner for voksne og 20 kroner for børn dækker alle aktiviteter, både hoppeborg, ponyridning, ansigtsmaling og meget mere. Foruden underholdning ved både Saltum Kirkekor, folkedans og Aalborg Garden.
Og selvfølgelig kan der sparkes dæk og prøves traktorer og opleves store kartoffelmaskiner.
Gennem hele dagen vil omdrejningspunktet være vildmosekartoflen, og både dens historie og spisekvalitet vil blive formidlet videre.
Derfor kan de 700-800 besøgende, som plejer at besøge festivalen, også glæde sig til madteltet, hvor der for 45 kroner kan vælges en af tre retter, hvor vildmosekartoflen indgår.

Avlerne bakker op

Avlerne fra lokalområdet bakker op om dagen. Både med kartofler af forskellige sorter, som kan købes og kartofler man selv kan gå i marken og grave op.
René Rendbæk er driftsleder på St. Vildmosegaard. De kommer og viser et lille udvalg frem af de maskiner de bruger i kartoffelmarkerne.
- Jeg deltager, fordi jeg er stolt af det produkt, vi laver. Jeg vil gerne fremhæve vildmosekartofler og have flere dansker til at spise kartofler, siger han.
Der hvor vildmosekartoflen afskiller sig fra andre kartofler er, at den er dyrket i spagnum, som blandt andet gør, at skindet er meget tyndt. Det gør også, at man ikke får kartofler op, som er helt dækket af jord.
- I et år som dette, hvor det helt usædvanligt ikke engang er nødvendigt at sætte tvillingehjul på endnu, drysser spagnummen bare af, fortæller René Rendbæk.

En tanke blev til festival

Kartoffelfestivallen i Vildmosen, startede som en tanke i hovedet på skribent og forfatter Grethe Rolle. Hun ønskede blandt andet at fortælle vildmosekartoflens historie, hvilket blev muligt i 2007 da Vildmoseporten stod færdig. I dag med Leif Larsen som formand.
En kartoffelhistorie, som startede midt i mosen i 1920érne, hvor man med håndkraft begyndte at opdyrke Store Vildmose.
Samtidig oprettede Staten en karantænestation for ungkreaturer, som ikke var smittet med blandt andet tuberkulose. Staten købte 3.000 hektar jord af Birkelse Gods, og samtidig med at man begyndte at dyrke kartofler, byggede man 19 gårde samt en »Centralgård«. De 19 gårde rummede alle kreaturerne om vinteren, mens de afgræssede området om sommeren. Det krævede 80 ansatte, som boede på Centralgråden.
I slutningen af 40érme begyndte man afviklingen af karantænestaldene og den vestlige staldlænge på de 19 gårde blev indrettet til beboelse og bortforpagtet. 

Kartoffelambassadøren 

Flere af de 19 gårde, som af kendere stadig kaldes ved nummer, rummer kartoffelproduktion i dag. Gård nummer 18 rummer Vildmoseporten og Centralgården er i dag Ryå Efterskole.
Grethe Rolle, som er ophavskvinde til Vildmose Kartoffelfestival blev på festivalen sidste år hædret som Vildmosekartoffelambassadør og modtog den gyldne kartoffelskræller. En event, som hvert år er en del af festivalen og har hædret en lang række betydningsfulde mennesker og samtidig givet dem den livslange opgave, at promovere vildmosekartoflen.
I år vil Grethe Rolle, fordi hun modtog titlen sidste år, komme og give titlen til en ny. I år bliver det kommunalpolitiker Malou Skeel.
 

Knivskarp hobby

17-02-2019 14:27:00

For 24 år siden lavede Jørn Sønderskov Christensen sin første kniv. Siden er sværhedsgraden øget betragteligt for formanden for Dansk Knivforening, som står klar til at vise arbejdet frem på Jagt & Udeliv-messen i Aars.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (648 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer