Festival skal sætte fokus på vildmosekartoflen

Tenna Bang 08-10-2018 10:17:06
Egns- og oplevelsescenteret Vildmoseporten, med Leif Larsen (tv) som formand, er klar til Vildmose Kartoffelfestival lørdag den 13. oktober. Flere avlere er med, blandt andet René Rendbæk fra St. Vildmosegaard. De vil vise nogle af deres maskiner på dagen.

Det er et brændende ønske om at få danskerne til at genopdage vildmosekartoflen og alle dens kvaliteter, som gør at egns- og oplevelsescenteret Vildmoseporten, samt avlerne fra området for 11. gang er klar til at vise danskerne, at Vildmosekartoflen er meget mere end bare en almindelig kartoffel.
Det sker lørdag den 13. oktober, når der er Vildmose Kartoffelfestival. En hel dag, hvor entreen på 50 kroner for voksne og 20 kroner for børn dækker alle aktiviteter, både hoppeborg, ponyridning, ansigtsmaling og meget mere. Foruden underholdning ved både Saltum Kirkekor, folkedans og Aalborg Garden.
Og selvfølgelig kan der sparkes dæk og prøves traktorer og opleves store kartoffelmaskiner.
Gennem hele dagen vil omdrejningspunktet være vildmosekartoflen, og både dens historie og spisekvalitet vil blive formidlet videre.
Derfor kan de 700-800 besøgende, som plejer at besøge festivalen, også glæde sig til madteltet, hvor der for 45 kroner kan vælges en af tre retter, hvor vildmosekartoflen indgår.

Avlerne bakker op

Avlerne fra lokalområdet bakker op om dagen. Både med kartofler af forskellige sorter, som kan købes og kartofler man selv kan gå i marken og grave op.
René Rendbæk er driftsleder på St. Vildmosegaard. De kommer og viser et lille udvalg frem af de maskiner de bruger i kartoffelmarkerne.
- Jeg deltager, fordi jeg er stolt af det produkt, vi laver. Jeg vil gerne fremhæve vildmosekartofler og have flere dansker til at spise kartofler, siger han.
Der hvor vildmosekartoflen afskiller sig fra andre kartofler er, at den er dyrket i spagnum, som blandt andet gør, at skindet er meget tyndt. Det gør også, at man ikke får kartofler op, som er helt dækket af jord.
- I et år som dette, hvor det helt usædvanligt ikke engang er nødvendigt at sætte tvillingehjul på endnu, drysser spagnummen bare af, fortæller René Rendbæk.

En tanke blev til festival

Kartoffelfestivallen i Vildmosen, startede som en tanke i hovedet på skribent og forfatter Grethe Rolle. Hun ønskede blandt andet at fortælle vildmosekartoflens historie, hvilket blev muligt i 2007 da Vildmoseporten stod færdig. I dag med Leif Larsen som formand.
En kartoffelhistorie, som startede midt i mosen i 1920érne, hvor man med håndkraft begyndte at opdyrke Store Vildmose.
Samtidig oprettede Staten en karantænestation for ungkreaturer, som ikke var smittet med blandt andet tuberkulose. Staten købte 3.000 hektar jord af Birkelse Gods, og samtidig med at man begyndte at dyrke kartofler, byggede man 19 gårde samt en »Centralgård«. De 19 gårde rummede alle kreaturerne om vinteren, mens de afgræssede området om sommeren. Det krævede 80 ansatte, som boede på Centralgråden.
I slutningen af 40érme begyndte man afviklingen af karantænestaldene og den vestlige staldlænge på de 19 gårde blev indrettet til beboelse og bortforpagtet. 

Kartoffelambassadøren 

Flere af de 19 gårde, som af kendere stadig kaldes ved nummer, rummer kartoffelproduktion i dag. Gård nummer 18 rummer Vildmoseporten og Centralgården er i dag Ryå Efterskole.
Grethe Rolle, som er ophavskvinde til Vildmose Kartoffelfestival blev på festivalen sidste år hædret som Vildmosekartoffelambassadør og modtog den gyldne kartoffelskræller. En event, som hvert år er en del af festivalen og har hædret en lang række betydningsfulde mennesker og samtidig givet dem den livslange opgave, at promovere vildmosekartoflen.
I år vil Grethe Rolle, fordi hun modtog titlen sidste år, komme og give titlen til en ny. I år bliver det kommunalpolitiker Malou Skeel.
 

Stor jordfordeling giver færre store landbrugsmaskiner på vejene på Djursland

07-12-2018 13:35:10

Et areal på størrelse med næsten 6.000 parcelhusgrunde har netop skiftet hænder ved Øster Alling på Djursland. Det gavner både klimaet, landmændene og deres naboer.


Tid til service

07-12-2018 09:57:27

Det er nu, at plæneklipperen og andre småmaskiner skal serviceres – ikke til foråret.


ATV’en: Den moderne udgave af en lille traktor

07-12-2018 08:49:30

Muligheden for at indregistrere sin ATV som traktor, har gjort den endnu mere interessant de seneste år. Det oplever man hos Østervrå Motor- og Cykelcenter


Se vinder-dyrene fra Agromek

06-12-2018 09:40:08

Få styr på dit kemirum

05-12-2018 08:42:47

Det kan blive en dyr affære at have en dunk ulovlig kemi til at stå. Derfor opfordre en konsulent til, at få styr på kemirummet. Flere midler er blevet ulovlige hen over efteråret og flere bliver det inden årsskiftet.


Økologer dyrker flere efterafgrøder

04-12-2018 08:34:16

ØkologiRådgivning Danmarks kunder bruger efterafgrøder i langt højere grad end for tre år siden. Det glæder plantechef i ØRD.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Foderring holder styr på foderet og minimerer spild

03-12-2018 08:30:38

Undgå at hestene tramper i stråfoderet og få mere ud af ballerne med den nye »sikkerheds-foderring«


Unikt landbrugs-dødsbo på auktion i Randers

02-12-2018 08:26:10

Der er både en stor maskinpark og masser af skjulte skatte at byde på, når Campen Auktioner sælger en samlers dødsbo ved Randers.


- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

01-12-2018 08:20:20

Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.


Få styr på moms og skat for julens glæder

30-11-2018 07:16:03

Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.


Fremtidens bæredygtige landmand - Kristian fra Ausumgaard

29-11-2018 20:30:37

Fremtidens Landmand i kategorien Bæredygtighed blev Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard ved Holstebro for hans arbejde med den grønne omstilling.


Fremtidens Landmand i afsætning: Søren fra Nyborggaard

29-11-2018 20:30:04

Fremtidens Landmand i kategorien Afsætning er Søren Skjølstrup Jensen fra Nyborggaard ved Vildbjerg på grund af hans arbejde med at producere og afsætte højkvalitetsprodukter med en historie.


Skoler får penge til gårdbesøg fra Skolemælkslegat

29-11-2018 09:12:24

Østre Skole i Thisted er en af de skoler, der i denne omgang får glæde af Skolemælkslegatet. De 5.000 kroner skal bruges på udflugt til økologisk landbrug og fællesspisning.


Overraskende godt julemarked

29-11-2018 08:07:52

Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

28-11-2018 07:00:10

Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?


Varme og strøm i samme anlæg

27-11-2018 07:00:37

Hargassner bruger Agromek til at præsentere deres nye fyringssystem, der kan producere både varme og strøm på træflis.


Alle plusser samlet i en plov

26-11-2018 07:00:59

Med den spanske Ovlac plov har det nye firma Farm Implement ApS fundet alle plusser fra de andre plovfabrikater i en og samme plov.


Kalvevogn med plastbund og taghældning

24-11-2018 07:00:53

Spøttrup Expressen er nyeste skud på stammen fra PC Maskiner ved Skive. En kalvevogn med plasticbund, hvor kalvenes urin trænger væk, i stedet for at blive suget op af halmen. En mælkeproducent har afprøvet vognen og oplever mere tørre kalve end en tilsvarende kalvevogn med træbund.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 29 (570 artikler)Prev1234567272829Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer