Festival skal sætte fokus på vildmosekartoflen

Tenna Bang 08-10-2018 10:17:06
Egns- og oplevelsescenteret Vildmoseporten, med Leif Larsen (tv) som formand, er klar til Vildmose Kartoffelfestival lørdag den 13. oktober. Flere avlere er med, blandt andet René Rendbæk fra St. Vildmosegaard. De vil vise nogle af deres maskiner på dagen.

Det er et brændende ønske om at få danskerne til at genopdage vildmosekartoflen og alle dens kvaliteter, som gør at egns- og oplevelsescenteret Vildmoseporten, samt avlerne fra området for 11. gang er klar til at vise danskerne, at Vildmosekartoflen er meget mere end bare en almindelig kartoffel.
Det sker lørdag den 13. oktober, når der er Vildmose Kartoffelfestival. En hel dag, hvor entreen på 50 kroner for voksne og 20 kroner for børn dækker alle aktiviteter, både hoppeborg, ponyridning, ansigtsmaling og meget mere. Foruden underholdning ved både Saltum Kirkekor, folkedans og Aalborg Garden.
Og selvfølgelig kan der sparkes dæk og prøves traktorer og opleves store kartoffelmaskiner.
Gennem hele dagen vil omdrejningspunktet være vildmosekartoflen, og både dens historie og spisekvalitet vil blive formidlet videre.
Derfor kan de 700-800 besøgende, som plejer at besøge festivalen, også glæde sig til madteltet, hvor der for 45 kroner kan vælges en af tre retter, hvor vildmosekartoflen indgår.

Avlerne bakker op

Avlerne fra lokalområdet bakker op om dagen. Både med kartofler af forskellige sorter, som kan købes og kartofler man selv kan gå i marken og grave op.
René Rendbæk er driftsleder på St. Vildmosegaard. De kommer og viser et lille udvalg frem af de maskiner de bruger i kartoffelmarkerne.
- Jeg deltager, fordi jeg er stolt af det produkt, vi laver. Jeg vil gerne fremhæve vildmosekartofler og have flere dansker til at spise kartofler, siger han.
Der hvor vildmosekartoflen afskiller sig fra andre kartofler er, at den er dyrket i spagnum, som blandt andet gør, at skindet er meget tyndt. Det gør også, at man ikke får kartofler op, som er helt dækket af jord.
- I et år som dette, hvor det helt usædvanligt ikke engang er nødvendigt at sætte tvillingehjul på endnu, drysser spagnummen bare af, fortæller René Rendbæk.

En tanke blev til festival

Kartoffelfestivallen i Vildmosen, startede som en tanke i hovedet på skribent og forfatter Grethe Rolle. Hun ønskede blandt andet at fortælle vildmosekartoflens historie, hvilket blev muligt i 2007 da Vildmoseporten stod færdig. I dag med Leif Larsen som formand.
En kartoffelhistorie, som startede midt i mosen i 1920érne, hvor man med håndkraft begyndte at opdyrke Store Vildmose.
Samtidig oprettede Staten en karantænestation for ungkreaturer, som ikke var smittet med blandt andet tuberkulose. Staten købte 3.000 hektar jord af Birkelse Gods, og samtidig med at man begyndte at dyrke kartofler, byggede man 19 gårde samt en »Centralgård«. De 19 gårde rummede alle kreaturerne om vinteren, mens de afgræssede området om sommeren. Det krævede 80 ansatte, som boede på Centralgråden.
I slutningen af 40érme begyndte man afviklingen af karantænestaldene og den vestlige staldlænge på de 19 gårde blev indrettet til beboelse og bortforpagtet. 

Kartoffelambassadøren 

Flere af de 19 gårde, som af kendere stadig kaldes ved nummer, rummer kartoffelproduktion i dag. Gård nummer 18 rummer Vildmoseporten og Centralgården er i dag Ryå Efterskole.
Grethe Rolle, som er ophavskvinde til Vildmose Kartoffelfestival blev på festivalen sidste år hædret som Vildmosekartoffelambassadør og modtog den gyldne kartoffelskræller. En event, som hvert år er en del af festivalen og har hædret en lang række betydningsfulde mennesker og samtidig givet dem den livslange opgave, at promovere vildmosekartoflen.
I år vil Grethe Rolle, fordi hun modtog titlen sidste år, komme og give titlen til en ny. I år bliver det kommunalpolitiker Malou Skeel.
 

Ti stjerner til Claas

23-10-2018 10:39:43

Claas er tildelt ti stjerner forud for Agromek, hvor blandt andet den nye finsnitter på bælter, det nye sejlskærebord og den nye gummiged belønnes af Agromeks dommerpanel.


Magnus er kvalificeret til både DM og NM i pløjning

23-10-2018 07:41:27

Når Magnus Jensby Krejberg den 26. og 27. oktober har lavet sine pløjefelter, skal de bedømmes af både DM-dommere og NM-dommere. Trods sine kun 19 år har han nemlig kvalificeret sig til både DM og NM. Men han tager ikke alene afsted. For både hans lillebror og far er også med i DM-truppen.


Pioner på mini-vådområder kan blive Årets Østersø-landmand

22-10-2018 11:21:18

Ole Lyngby Pedersen fra Odder får onsdag at vide, om han vinder Verdensnaturfonden WWF’s internationale pris »Baltic Farmer of the Year Award 2018«. Prisen gives til en landmand, der gør noget særligt for at drive landbrug på en »hav-venlig« måde, for eksempel ved at reducere udledning af næringsstoffer til vandmiljøet..


12 hingste-plage skal bidrage til genfornyelse ved den Jydske Hest

22-10-2018 07:35:37

12 et-års Jydske hingste-plage blev i maj sidste år samlet på en mark i Nibe. Her har de deltaget i et projekt, som skal bidrage til, at der kommer nye gener ind i racen. Nu nærmer projektet sig sin afslutning og hingstene mangler nu kun at blive kåret, herefter de er klar til at bedække en række hopper.


Bredal lancerer foldbar kalk- og gødningsspreder

21-10-2018 07:31:54

Bredals nye K-XE-spreder kommer med foldbart spredeværk, som spreder kalk op til 30 meter og handelsgødning op til 48 meter.


Melkartofler mister udbytte på mellem 10 og 20 procent

20-10-2018 07:26:36

Ligesom spisekartofler har melkartofler lidt under varmen, selv om de er lagt senere på året og har nydt godt af sensommerens regn. Både fabrikken og de fleste avlere holder dog skindet på næsen, melder AKV i Nordjylland.


Ornestation Mors indgår samarbejde med PIC

19-10-2018 10:00:41

Ornestation Mors – Danmarks førende privatejede ornestation og PIC verdens største selskab indenfor svinegenetik, kan nu offentliggøre, at de har indgået en aftale omkring distribution af PIC svinegenetik i Danmark.


Nordjyder opstiller svineproducent til Seges-udvalg

19-10-2018 09:46:46

Svineproducent Ulrik Krogsgaard, Vindblæs ved Løgstør, er opstillet til Seges’ fagudvalg for Økonomi og Virksomhedsledelse. Bag ham står samtlige landboforeninger i Nordjylland.


Gode råd til pressede minkavlere i Nordjylland

19-10-2018 08:18:06

Der blev ikke lagt skjul på, at situationen er alvorlig, da Agri Nords rådgivere forleden gav deres bud på tre veje, minkavlerne kan gå i 2019.


Rapsjordlopperne truer nordjyderne

18-10-2018 13:28:01

Rapsjordlopper er en stadig stigende trussel i det nordjyske. An-greb ses ofte i marker med raps eller efterafgrøder som tidligere naboer. Det oplever Agri Nord Planteavl.


Danish Pig Genetics indgår samarbejde med Ornestation Mors

18-10-2018 11:47:37

Det danske avlsselskab, Danish Genetics, er kommet stærkt fra start og sætter nu ekstra skub under både vækststrategi og udvikling. Med et nyt, stærkt kommende KS samarbejde med Ornestation Mors ruster selskabet sig for alvor til at konkurrere på det danske marked og sætter nye standarder for sundhed og genetik inden for svineproduktion i Danmark.


Når roer kan konkkurere med korn

18-10-2018 10:30:29

De seneste år har roerne haft svært ved at konkurrere med lave kornpriser, men med kornpriser som i år, har det sandsynligvis været en gevinst at fodre med roer. Det var én af pointerne da LandboNord inviterede til Roedag i Himmerland


Fyrer du for gråspurvene?

17-10-2018 07:37:50

Når vinteren melder sin ankomst, skruer vi ikke overraskende ekstra op for termostaten. Kig derfor dit stuehus grundigt efter for at se, om du kan slippe for at betale for varme, du ikke får glæde af.


Pløjeværter klar til DM og NM

16-10-2018 07:27:48

I år står hele to ejendomme som værter for DM og NM i pløjning. Fredag den 26. oktober byder Teri Damgaard og Niels Andersen velkommen, mens det dagen efter er Bea og Henrik Overby Christensen, der har værtsrollen.


Organiseringen i dansk svineproduktion er unik

15-10-2018 09:40:43

»Tag jer sammen! I kan gøre det meget bedre«. Danish Crowns topchef gentager sig selv fra vækstkonferencen i Jyllands-Posten den 12. oktober 2018.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 26 (514 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer