bannerPos

Festival skal sætte fokus på vildmosekartoflen

Egns- og oplevelsescenteret Vildmoseporten, med Leif Larsen (tv) som formand, er klar til Vildmose Kartoffelfestival lørdag den 13. oktober. Flere avlere er med, blandt andet René Rendbæk fra St. Vildmosegaard. De vil vise nogle af deres maskiner på dagen.

Tenna Bang

Journalist
08-10-2018 10:17

Det er et brændende ønske om at få danskerne til at genopdage vildmosekartoflen og alle dens kvaliteter, som gør at egns- og oplevelsescenteret Vildmoseporten, samt avlerne fra området for 11. gang er klar til at vise danskerne, at Vildmosekartoflen er meget mere end bare en almindelig kartoffel.
Det sker lørdag den 13. oktober, når der er Vildmose Kartoffelfestival. En hel dag, hvor entreen på 50 kroner for voksne og 20 kroner for børn dækker alle aktiviteter, både hoppeborg, ponyridning, ansigtsmaling og meget mere. Foruden underholdning ved både Saltum Kirkekor, folkedans og Aalborg Garden.
Og selvfølgelig kan der sparkes dæk og prøves traktorer og opleves store kartoffelmaskiner.
Gennem hele dagen vil omdrejningspunktet være vildmosekartoflen, og både dens historie og spisekvalitet vil blive formidlet videre.
Derfor kan de 700-800 besøgende, som plejer at besøge festivalen, også glæde sig til madteltet, hvor der for 45 kroner kan vælges en af tre retter, hvor vildmosekartoflen indgår.

Avlerne bakker op

Avlerne fra lokalområdet bakker op om dagen. Både med kartofler af forskellige sorter, som kan købes og kartofler man selv kan gå i marken og grave op.
René Rendbæk er driftsleder på St. Vildmosegaard. De kommer og viser et lille udvalg frem af de maskiner de bruger i kartoffelmarkerne.
- Jeg deltager, fordi jeg er stolt af det produkt, vi laver. Jeg vil gerne fremhæve vildmosekartofler og have flere dansker til at spise kartofler, siger han.
Der hvor vildmosekartoflen afskiller sig fra andre kartofler er, at den er dyrket i spagnum, som blandt andet gør, at skindet er meget tyndt. Det gør også, at man ikke får kartofler op, som er helt dækket af jord.
- I et år som dette, hvor det helt usædvanligt ikke engang er nødvendigt at sætte tvillingehjul på endnu, drysser spagnummen bare af, fortæller René Rendbæk.

En tanke blev til festival

Kartoffelfestivallen i Vildmosen, startede som en tanke i hovedet på skribent og forfatter Grethe Rolle. Hun ønskede blandt andet at fortælle vildmosekartoflens historie, hvilket blev muligt i 2007 da Vildmoseporten stod færdig. I dag med Leif Larsen som formand.
En kartoffelhistorie, som startede midt i mosen i 1920érne, hvor man med håndkraft begyndte at opdyrke Store Vildmose.
Samtidig oprettede Staten en karantænestation for ungkreaturer, som ikke var smittet med blandt andet tuberkulose. Staten købte 3.000 hektar jord af Birkelse Gods, og samtidig med at man begyndte at dyrke kartofler, byggede man 19 gårde samt en »Centralgård«. De 19 gårde rummede alle kreaturerne om vinteren, mens de afgræssede området om sommeren. Det krævede 80 ansatte, som boede på Centralgråden.
I slutningen af 40érme begyndte man afviklingen af karantænestaldene og den vestlige staldlænge på de 19 gårde blev indrettet til beboelse og bortforpagtet. 

Kartoffelambassadøren 

Flere af de 19 gårde, som af kendere stadig kaldes ved nummer, rummer kartoffelproduktion i dag. Gård nummer 18 rummer Vildmoseporten og Centralgården er i dag Ryå Efterskole.
Grethe Rolle, som er ophavskvinde til Vildmose Kartoffelfestival blev på festivalen sidste år hædret som Vildmosekartoffelambassadør og modtog den gyldne kartoffelskræller. En event, som hvert år er en del af festivalen og har hædret en lang række betydningsfulde mennesker og samtidig givet dem den livslange opgave, at promovere vildmosekartoflen.
I år vil Grethe Rolle, fordi hun modtog titlen sidste år, komme og give titlen til en ny. I år bliver det kommunalpolitiker Malou Skeel.
 

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next