bannerPos

Kom og se, duft og smag i Madbazaren

Omkring 40 fødevarerproducenter vil få tænderne til at løbe i vand i Madbazaren. Arkivfoto

Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
16-06-2019 07:22
Omdrejningspunktet i årets Madbazar, hvor 40 producenter præsenterer deres fødevarer, bliver kartoflen.

Igen i år bryder Madbazaren rammerne, når hele 40 producenter kommer og fremviser deres produkter. Det har krævet en udvidelse, så det populære fødevarerområde i år fylder hele 1.600 kvadratmeter.

I år har Madbazaren kartoffel-tema og man vil kunne smage både vildmosekartofler fra Stormgaard Vildmosekartofler og kartofler fra Jens Christensen, som er kartoffelavler i Tårs. Der er smagsprøver af kartoffelsuppe og kartoffelsnacks og man kan få indblik i hvilke sorter, der egner sig bedst til forskellige retter.

Man kan også møde kartoffelmelsfabrikken AKV Langholt, som kommer og fortæller om deres stivelsesprogram samt virksomhedens arbejde og det nyeste indenfor kartoffelavl.

 

Kartoflens historie

Kartoffelnørd og kok Søren Olsen, som vandt guld ved VM i Luxemburg med Cateringslandsholdet i 2018, kommer lørdag middag og tryller spændende smagsprøver frem. Han bor i Nordjylland og har startet nyt firma »NorSoe Food - smag, passion og nærhed«, hvor han arbejder med madudvikling og nytænker og udforsker gastronomien, hvad enten det er på smag eller måden at sælge det på.

Poulstrup Friskoles 7. klasse kommer og deler kartoffelpizza ud. De har deltaget i årets Madkamp konkurrence, også med kartoffeltema, og vil komme og dele ud af deres erfaringer.

Kartoflens historie bliver fortalt af Vendsyssel Historiske Museum, som udstiller en lægger, optager og en rensemaskine, der blev brugt i gamle dage.

Der vil også være en udstilling om alle de køkkenredskaber, der bruges til kartofler og en mindre udstilling af to gamle kartoffelsorter.

 

Meget an

En af de nye udstillere, som i år gæster Madbazaren for første gang, er Bøgelund Gårdbutik fra Sæby, som kommer og fortæller om deres lammekød.

Herudover vil der være et væld af andre oplevelser så alle sanser bliver vakt.

Der vil være saftevand, mjød, øl, vin og rom samt lokalproduceret kød og røgvarer. Der vil også være frugt, grøntsager og rodfrugter og er man mere i det syndige hjørne, kan man glæde sig over slik og is i lange baner.

Helt som det »plejer« vil man kunne holde sin spisepause i Madbazarens cafe, hvor flere producenter sælger små retter fra deres stande. Der kan selvfølgelig også købes lokale drikkevarer.

 

- Undskyld, kan jeg få noget tilskud her?

Det er oplagt at sælge energibesparelser, da landbruget har et stort energiforbrug. Ordningen udløber med udgangen af 2020, hvor projektet skal være færdigt. Også papirbehandlingen.

Presser på for at få ophævet datokrav for efterafgrøder

Skærpede efterafgrødekrav i den nye gødningslov skaber kæmpe problemer for de nordjyske landmænd. Agri Nord forsøger nu igen at få reglerne ændret.

Pris og holdbarhed skal give polakker dansk gennembrud

Lige nu kører der kun én fuldfoderblander fra Alimamix i Danmark, men den polske producent og den danske importør ser gode muligheder for dansk fodfæste.

Klar til DM i hestepløjning

Himmerlands Køre- og Rideforening er vært for DM i pløjning med heste lørdag den 19. oktober på Nordjyllands Landbrugsskole.

Grovvarevirksomhed investerer grønt

En udlodning på 43 millioner til medlemmerne blev vedtaget, og store investeringer i den grønne omstilling fremlagt, da Vestjyllands Andel forleden holdt ordinær generalforsamling med godt 300 fremmødte.

Dansktimer på gården fanger flere elever

Arbejdstiderne på et landbrug kommer ofte i vejen for at kunne modtage danskundervisning på et sprogcenter. Derfor rykker Sprogcenter Viborg ud og underviser på gården. Hos Bathau Holstein, Tjele, har det givet fem ukrainske elever, som ellers ville have droppet at lære dansk.

Seges jagter krydsningsgevinst hos malkekvæg

Det giver økonomisk gevinst at krydse flere racer af malkekvæg, godtgør et EU-støttet avlsprojekt. Men fordomme skal overvindes, før danske mælkebønder tager midlet i brug i større stil til at forbedre deres økonomi.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.
Side 1 af 58 (1147 artikler)Prev1234567565758Next