bannerPos

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Familien Andersen fra Tjele er klar til at fremvise deres Jyske køer, når der er dyrskue for gamle husdyrracer på Det Grønne Museum søndag den 18. august. Sonja og Anders Andersen har haft racen siden 2011. Arkivfoto

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
14-08-2019 07:06
Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.

Det Jyske Kvæg, Sortbroget Dansk Malkerace anno 1965, Rød Dansk Malkerace anno 1970 og Malkekorthorn vil en og en blive trukket i ringen, når der søndag den 18. august er dyrskue for de gamle racer på Det Grønne Museum.

En af de familier, der år efter år bakker op om skuet, er familien Andersen fra Fuglsøgård ved Tjele. I år stiller de med otte køer, tre kvier og to kalve – alle af racen Jysk Kvæg.

- Vi vil rigtig gerne ud og vise racen frem og når vi skal afsted kan vi lige så godt fylde en hel bil, fortæller Sonja Andersen, som efter et nybyggeri til familiens malkekvægsbesætning i 2011 fik plads til den bevaringsværdige race.

 

Heste, grise, køer og får

Ikke alene skal køerne bedømmes, af de ofte tidligere konsulenter, som med ren nostalgi i stemmen bruger en dag med de gamle racer, som var hverdag, da de i sin tid begyndte på arbejdsmarkedet. Der vil også være bevaringsværdige heste, får, geder og svin vil være med, foruden fjerkræ, kaniner og hunde.

- Der plejer at komme lidt af det hele, siger Sonja Andersen.

Over hendes dyr kommer ydelsestavlerne til at hænge. For de Jyske dyr indgår i besætningen på samme med som de sortbrogede moderne damer.

- Vi malker og ydelseskontrollere dem, så derfor vil man kunne se en ydelsesopgørelse og se hvor meget mælk de gav dengang, forklarer hun.

 

Høstdag

Ikke alene vil de gamle racer blive vist frem på dagen, der er samtidig høstdag og i marken vil de gamle danske afgrøder blive høstet med selvbinder og gamle mejetærskere.

Tærskeværket bliver støvet af og så kan man prøve at tærske med plejl, ligesom der køres med kværn og hakkelsesmaskine.

Markedspladsen vil komme til at summe af liv når museets frivillige og de laug de er organiseret i, viser deres håndværk frem. Der er bryggerlauget, slagterlauget, mejerilauget og torvelauget, som har smagsprøver med og fremviser kunsthåndværk.

Museumsbutikken, haveholdet og afgrøder fra den historiske køkkenhave vil også være at finde samt frøsamlere, Mariager Saltcenter og mange flere.

Dagen starter klokken 10 og slutter klokken 16.

 

Bundlinjen skal være bundsolid

Det er ikke nok, at en investering kun gavner produktionen. Den skal også gavne økonomien, siger Anders Harck, som er en af talerne til Landbrugskonferencen i Silkeborg.

DSV Frø præsenterer rekordresultat

Omsætningen voksede 29 procent og regnskabsåret 2018/19 endte med et resultat efter skat på 16,2 millioner kroner – 7 millioner mere end sidste år.

Vaccinér polte mod transportsyge

Flere svineproducenter med egen opformering bør vaccinere polte mod transportsyge.

Mejeri er specialiseret i hvide oste

Nordex Food driver Nørager Mejeri A/S i Himmerland plus et mejeri i både Østrig og Rumænien. Fælles for dem alle er, at de er specialiseret i hvide oste.

Reka fejrer 40 års jubilæum

Reka overtog lokalerne i Aars for 40 år siden med henblik på at producere minidozere. Det kom de aldrig til, men er i dag en af landets førerende producenter af biomasseanlæg.

Bliver huset som forventet eller er der udfordringer med energi og varme?

Det er i dag et lovkrav, at alle nye huse skal have lavet en energiberegning og et energimærke. Det at få et energimærke behøves ikke være dyrt og ressourcekrævende, du skal blot have foretaget en energiberegning i idéfasen og holde hovedet koldt i forhold til regler og krav, når byggeriet bliver til virkelighed.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.
Side 1 af 60 (1200 artikler)Prev1234567585960Next