bannerPos

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Familien Andersen fra Tjele er klar til at fremvise deres Jyske køer, når der er dyrskue for gamle husdyrracer på Det Grønne Museum søndag den 18. august. Sonja og Anders Andersen har haft racen siden 2011. Arkivfoto

Tenna Bang

Journalist
14-08-2019 07:06
Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.

Det Jyske Kvæg, Sortbroget Dansk Malkerace anno 1965, Rød Dansk Malkerace anno 1970 og Malkekorthorn vil en og en blive trukket i ringen, når der søndag den 18. august er dyrskue for de gamle racer på Det Grønne Museum.

En af de familier, der år efter år bakker op om skuet, er familien Andersen fra Fuglsøgård ved Tjele. I år stiller de med otte køer, tre kvier og to kalve – alle af racen Jysk Kvæg.

- Vi vil rigtig gerne ud og vise racen frem og når vi skal afsted kan vi lige så godt fylde en hel bil, fortæller Sonja Andersen, som efter et nybyggeri til familiens malkekvægsbesætning i 2011 fik plads til den bevaringsværdige race.

 

Heste, grise, køer og får

Ikke alene skal køerne bedømmes, af de ofte tidligere konsulenter, som med ren nostalgi i stemmen bruger en dag med de gamle racer, som var hverdag, da de i sin tid begyndte på arbejdsmarkedet. Der vil også være bevaringsværdige heste, får, geder og svin vil være med, foruden fjerkræ, kaniner og hunde.

- Der plejer at komme lidt af det hele, siger Sonja Andersen.

Over hendes dyr kommer ydelsestavlerne til at hænge. For de Jyske dyr indgår i besætningen på samme med som de sortbrogede moderne damer.

- Vi malker og ydelseskontrollere dem, så derfor vil man kunne se en ydelsesopgørelse og se hvor meget mælk de gav dengang, forklarer hun.

 

Høstdag

Ikke alene vil de gamle racer blive vist frem på dagen, der er samtidig høstdag og i marken vil de gamle danske afgrøder blive høstet med selvbinder og gamle mejetærskere.

Tærskeværket bliver støvet af og så kan man prøve at tærske med plejl, ligesom der køres med kværn og hakkelsesmaskine.

Markedspladsen vil komme til at summe af liv når museets frivillige og de laug de er organiseret i, viser deres håndværk frem. Der er bryggerlauget, slagterlauget, mejerilauget og torvelauget, som har smagsprøver med og fremviser kunsthåndværk.

Museumsbutikken, haveholdet og afgrøder fra den historiske køkkenhave vil også være at finde samt frøsamlere, Mariager Saltcenter og mange flere.

Dagen starter klokken 10 og slutter klokken 16.

 

Flotteste træ var fra Nibe

Efter 20 års deltagelse blev Jørgen Bang fra Nibe for første gang tildelt den gyldne stjerne for sin normannsgran på Langesømessen.

Ny redskabsstyring mindsker sidehældspåvirkninger

Thorsen-Teknik vil lette markarbejdet med universalløsningen ImpSteer.

Overarbejde kan udløse bøder og stress

48-timers reglen betyder, at der er grænser for, hvor mange timer dine medarbejdere må arbejde.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.
Side 1 af 52 (1039 artikler)Prev1234567505152Next