bannerPos

Bundlinjen skal være bundsolid

Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi & Virksomhedsledelse i Landbrug & Fødevarer, er en af talerne til Landbrugskonferencen i Silkeborg.
12-11-2019 12:59

Det er ikke nok, at en investering kun gavner produktionen. Den skal også gavne økonomien, siger Anders Harck, som er en af talerne til Landbrugskonferencen i Silkeborg.

- Vi skal lære af fortidens fejl og blive bedre til at træffe robuste beslutninger. Vi bygger spændende virksomheder op inden for landbruget, men glemmer af og til at tænke på økonomien. Bundlinjen skal gennemsyre alt, siger Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi & Virksomhedsledelse i Landbrug & Fødevarer.

Torsdag den 21. november lægger han vejen forbi landbrugskonferencen i Jysk Arena i Silkeborg for at gøre de midt- og østjyske landmænd klogere på, hvordan de skal tænke finansiering i fremtiden.

 

Afkast er nøgleordet

Når landmanden ønsker at udvide bedriften, bygge om eller investere i nye maskiner, skal han være realistisk og have et skridsikkert økonomisk fundament for at få banken med på idéen.

- Det er ikke nok, at investeringen er god for produktionen - den skal også være god for økonomien. Man skal selvfølgelig have lov til at tænke stort og utraditionelt. Det er det, der bringer os fremad, men man skal også have respekt for økonomi og bundlinje. Det, landmanden vil låne penge til, skal give et afkast. Hvorfor skulle banken ellers låne pengene ud, spørger Anders Harck.

 

Tænk bredere

For at sikre det økonomiske fundament handler det – ifølge Anders Harck – også om at minimere sårbarheden i produktionen, så landmanden står stærkere i en krise.

- I dansk landbrug har vi specialiseret os mere og mere, og når vi har haft råd, har vi sat produktionen op. Vi har spændt buen for hårdt inden for ét bestemt område. Vi er nødt til at sprede os lidt mere og tænke lidt bredere i vores produktion, så vi står stærkere og er mere robuste, hvis krisen indtræffer. Vi skal ikke lægge alle vores æg i samme kurv, slutter Anders Harck og understreger, at landmanden skal huske at sikre sig selv økonomisk både nu og i fremtiden. 

 

Klar til konference

På landbrugskonferencen vil formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, og landbrugsdirektør i Nordea, Torben André Petersen, også komme med indspark til økonomi og finansiering. Derudover byder konferencen på en række oplæg om klima og andelsbevægelsen, der også har stor betydning for fremtidens landbrug.

Landbrugskonference

Bag landbrugskonferencen står syv midt- og østjyske landbrugsforeninger:

Landboforeningen Midtjylland

Østjysk Landboforening

Landboforeningen Odder-Skanderborg

Landboforeningen Kronjylland

Vejle-Fredericia Landboforening

Østjydsk Familielandbrug

Familielandbruget MIDT-Jylland

0

Tørstof lige i skabet betaler sig

Til en høj mælkeydelse hører grovfoder af både prima kvalitet og med den rette tørstofprocent. Med det til tider ekstreme vejr er det derfor nogle gange nødvendigt at være kreativ for at nå i mål.

Rekordmange vil være jordbrugsteknolog

Erhvervsakademi Aarhus har oplevet 20 procents fremgang i kvote 2-ansøgninger.

Forsamlingsforbud forlænges

Forbuddet mod store forsamlinger gælder til og med august, siger statsminister Mette Frederiksen på et netop afholdt pressemøde i statsministeriet.

Agri Nord undersøger nordjysk fosformangel

I samarbejde med Seges laver Agri Nord en række test ude hos nordjyske landmænd, for at se om der er fosformangel på markerne. – Selvom vi i teorien giver nok fosfor, så kan vi alligevel have mangel, fortæller chef for Agri Nord Planteavl, Flemming Floor Jensen.

Høsten kvalitetsikres allerede på ladegulvet

Det rigtige vand- og proteinindhold er afgørende for at få den rigtige pris på høsten, men maskinerne til at tjekke værdierne har været forbeholdt de allerstørste landbrug og korngrossister – indtil nu.

Terndrup Markservice har fået en ny stjerne

GST Biostar hedder Nikolaj Guldbæks nye stjerne. En stjernerenser, som med 15-20 kilometer i timen løsner jordskorpen og ukrudtet i marken, mens afgrøderne står pænt tilbage. – Den er mere skånsom end en strigle, siger indehaveren af Terndrup Markservice, Nikolaj Guldbæk.

Landsdækkende maskinwebshop med udstilling og service

Efter 14 år hos Kellfri Danmark har Carsten Vesthammer startet Middelfart Maskiner blandt andet med forhandlingen af netop Kellfri-produkterne.

AMU-kurser skal professionalisere naturplejere

Med biodiversitet og klima højt på dagsordenen i den offentlige debat får naturplejere en vigtig rolle for hele landbruget.

Naturpleje er på vej til at blive et levebrød

Naturstyrelsen og Seges arbejder på at ophøje med naturpleje med græssende dyr til en regulær driftsgren.

Pöttinger styrker i nordvestjylland med ny forhandler

For at styrke det nordvestjyske område har Pöttinger indgået aftale med Thy-Mors Udmugning og Maskinservice om forhandling af Pöttingers store maskinprogram.
Side 1 af 75 (1490 artikler)Prev1234567737475Next