bannerPos

Fra kødkvægsavl til kunsthåndværk

Finn Midtskogen, Aalestrup, er tidligere angusavler. I dag er han pensioneret smed. Trods det finder han alligevel dagligt vej til værkstedet og laver jernfigurer.

Tenna Bang

Journalist
10-03-2019 10:17
Den tidligere angusavler og pensionerede smed Finn Midtskogen, Aalestrup, kan ikke slippe smedehåndværket og laver i dag jernfigurer. Til sommer når verdensmesterskabet i Mountainbike Orientering løber af stablen, er det også ham, der står bag præmierne.

Der har altid været en bonde gemt i mig, siger Finn Midtskogen, mens han sidder der ved spisebordet i stuen i Simested ved Aalestrup med en kop varm kaffe. Her sidder han dog ikke længe, for arbejdet i smedeværkstedet kalder, som det har gjort hver eneste dag, siden hans far for mange år siden kom hjem og sagde, at han havde fundet en læreplads til ham som smed.

Selvom Finn Midtskogen selv drømte om det frie landmandsliv eller at læse til præst, gjorde han, som far sagde.

Han blev smed og blev endda så glad for håndværket, at han selv i dag som pensioneret smed, hver eneste dag står foran essen med sin hammer i hånden og et stykke jern på ambolten.

Jernfigurer

Finn Midtskogen laver jernfigurer – kunst. Mennesker i jern, som alle har armene oppe over hovedet. Alt på gammeldags vis.

- De viser begejstring og er glade, siger Finn Midtskogen og viser et par af figurerne.

Folk køber dem og forærer i gave. Til dåb, konfirmation, studentergilder, bryllupper, fødselsdage og jubilæer. Men også som en markering ved helt særlige lejligheder.

Til sommer bliver hans figurer overrakt til verdens bedste kørere til verdensmesterskabet i Mountainbike Orientering, som finder sted i Viborg.

Her forestiller jernfiguren et menneske på en cykel, som strækker armene i vejret efter en sejr.

- Jeg skal lave fem forskellige modeller, som bliver unikaer, der bliver ikke lavet flere af dem, fortæller Finn Midtskogen, og viser en, som står helt rå, hvor man tydeligt kan se alle hammerens slag og en anden som efterfølgende er malet sort, begge med messinghoveder.

Præcision og nøjagtighed

Finn Midtskogen er kritisk og figurerne skal være i orden før de slipper hans hænder.

- Der er en faglig stolthed i det, siger Finn Midtskogen fra et yderst ryddeligt værksted, hvor alt har sin faste plads og værktøjet på værkstedsbordel ligger linet op side om side. 

- Sådan ser her altid ud, ellers kan jeg ikke finde noget, siger Finn Midtskogen.

Figurerne har gjort, at Finn Midtskogen sidste sommer blev udvalgt til at deltage i interiør- og designmessen Formland i Herning, og her lagde flere mærke til hans præcision og sans for detaljen. 

Og det til trods for at intet bliver tegnet ned på papir eller målet op med en tommestok. Finn Midtskogen har det hele inde i hovedet.

- Alligevel bliver figurerne ens med en nøjagtighed på mellem 2- til 3 millimeter, fortæller han.

Laver selv sit værktøj

For at figurerne bliver som Finn Midtskogen gerne vil have det, laver han også selv sit værktøj.

- Det tager en formiddag at lave sådan en tang, siger han og viser flere af de forskellige tænger han dagligt bruger til at holde jernet med den ene hånd, og slå med hammeren med den anden efter jernstykket er kommet ud af gasessen.

Ind til videre har han lavet omkring 20 forskellige figurer og hovedet er fyldt med ideer, som bare venter på at blive ført til virkelighed i værkstedet.

- Det giver en ro at lave figurerne og samtidig en stor tilfredshed og faglig stolthed, siger Finn Midtskogen, som hver fredag viser smedehåndværket frem på Det Grønne Museum på Djursland.

Tidligere angusavler med sans for detaljerne

Finn Midtskogen er tidligere angusavler. Han var blandt andet den første dansker, som solgte angustyre tilbage til racens hjemland.

Finn Midskogen fulgte hans fars vilje og blev uddannet smed, men tanken om det frie landmandsliv og kreaturerne kunne han ikke slippe.

- Jeg deltog i en række kurser og fandt ud af at angusracen var den, der passede bedst til mig, fortæller han fra kontoret, hvor billeder, plaketter og skotske artikler om ham vidner om en oplevelsesrig tid med angusdyrene.

I 1990 købte han de første dyr ind og modsat så mange andre, købte han langt fra de bedste angusdyr, han kunne finde.

- Jeg købte billigt til en start, for jeg kunne lige så godt betale mine lærepenge på de billigste dyr, husker han.

Her blev det igen hans præcision og sans for detaljerne, der fik besætningen med omkring 20 moderdyr ganske vidt.

På dyrskuerne blev han et kendt ansigt, for pladsen på fløjen blev gentagne gange tilkendt ham.

Selv husker han blandt andet, at han ikke kun en gang, har prøvet at have bedste interbreed dyr på Landsskuet. Men også koen, som blev den højst kårede ko i Danmark står tydeligt.

- Og så var jeg den første dansker som solgte angustyre tilbage til Skotland, husker Finn Midtskogen, som så nødigt vil prale, men selv betegner sin daværende besætning, som en af landets bedste Angus avlsbesætninger på det tidspunkt.

Finn Midtskogen solgte sin angusbesætning i 2008 da en flytning gjorde at kombinationen af parcelhus og en kødkvægsbesætning ikke kunne forenes.
 

 

Vandsenge øger mælkeproduktionen

Sagro var med, da Jørgen Pedersens stalde med vandsenge blev vist frem.

Efterafgrøder bør altid nedvisnes med glyphosat før pløjefri såning

- Mange har fået en grim overraskelse af især meget enårig rapgræs, hvor sprøjtning med glyphosat er undladt. Mit råd er derfor at nedvisne efterafgrøder snarest, lyder det fra Erik Sandal, LMO.

Mineralblanding styrker kalvens tarmsundhed

Nutrimin A/S præsenterede en mineralblanding til kalve, som styrker kalvenes tarmsundhed.

Miss Agro Nord 2019

Familien Therkildsen kan se tilbage på et vellykket Agro Nord, hvor familiens seks medbragte køer snuppede flere modeltitler på kvægfagmessen i Aars. Blandt andet Miss Agro Nord.

Øko-græsmarkerne skal vurderes

Tørken i 2018 har sat sine spor på græsmarkerne, og det er derfor nødvendigt at tage en nøje vurdering af, om markerne skal lægges om eller have lov at blive liggende.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Tilfredshed i Thy

Trods de skygger, tørken har trukket, er det en tilfreds LandboThy, som ser tilbage på 2018. Også her fornemmer man lidt mere velvillighed, når snakken falder på bidragssatser, udlån og generationsskifte.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Professionel skovservice og naturpleje

Hos Alstrup Skovservice ved Videbæk har man specialiseret sig inden for en bred vifte af skov- og naturpleje-opgaver – blandt andet for Skov- og Naturstyrelsen.

Præcisionsjordbrug er for alle

Præcisionsjordbrug er ikke kun GPS, faste kørespor, vækstregulering og graduering af gødskning og udsæd inden for få kvadratmeter. Der er mange niveauer, og derfor er præcision for alle.
Side 1 af 36 (715 artikler)Prev1234567343536Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer