Kvalitet skal fremtidssikre

Tenna Bang 04-02-2018 08:17:05
Poul og Arne Overgaard kan snart tage deres nye slagtesvinestald i brug. En stald, som skal producere 9.500 svin årligt. Far og søn har blandt andet valgt at foderautomaterne skal vende ud i stierne.
Hvor andre gennem byggeprocessen har sparet og valgt billigere løsninger, har Poul og Arne Overgaard gjort det modsatte. Deres nye slagtesvinestald rummer løsninger, som nemt kunne findes billigere, men for far og søn er det en fremtidssikring, der betyder, at der også om mange år står en funktionsdygtig stald.

Der hersker en hyggelig stemning i slagtesvinestalden ved Poul og Arne Overgaard – far og søn. Et barmarksprojekt på 2.100 kvadratmeter, som vises frem i Thisted den 9. februar til et åben stald-arrangement.
En håndværker kommer gående med en stige, en anden med et langt bræt i strid vestenvind udenfor stalden.
- Hvor mange skal jeg lave frokost til i dag, spørger mor Tove, inden hun kører hjem til ejendommen, hende og Poul har ejet i 45 år. Først med malkekvæg og siden med slagtesvin. Der produceres 6.000 slagtesvin om året, mens den nye stald, som indtages af grise ugen efter åben stald, skal producere 9.500 grise om året.
Poul og Arne har stået for det meste af byggeriet selv. Sønnen Arne, som er uddannet smed og agrarøkonom, har tegnet stalden selv.
- Jeg har tegnet en stald ud fra, hvad vi ved, der fungerer, fortæller han.
Blandt andet vender alle foderautomaterne ud i stierne og ikke parallelt med skillevæggene.
Det gør de også i den gamle stald på den anden ejendom, som er 20 år gammel. Dengang var det lidt at et tilfælde, men i dag kunne Poul og Arne ikke drømme om andet.
- Hvis foderautomaterne står op af væggen, kan en stor gris puffe en anden væk. Her kan den lille gris bare gå over på den anden side og æde, forklare Arne.

Foder og ventilation i et system

Styringen af foder og ventilation skal ske fra en og samme enhed.
- Vi er de første i Danmark, hvor Skov sætter det her op. Det er helt nyt, at både foder og ventilation kan styres fra samme sted, siger Poul.
Han og Arne kan begge styre og overvåge både ventilation og fodringen fra deres telefoner.
- Vi kan for eksempel sidde hjemme og slukke for foderet den dag, vi skal af med grise, forklarer Poul.

Fire sektioner

Stalden har fire sektioner, som er fuldstændig ens.
Der er 3-fasefodring med foder ad libitum.
Hver sektion vil kunne rumme omkring 500 grise – 20 grise i hver sti,
Ved indgangen til hver sektion er der aflastningsstier, som for eksempel bruges, hvis en gris får dårligt ben. Bliver en gris decideret syg, flyttes den ned i en sygesti, som er i forbindelse med udleveringsrummet.
Både aflastningsstier og sygestierne kan fodres individuelt.

Udleveringsrum

Stalden rummer yderligere en bufferstald og et udleveringsrum.
Poul og Arne Overgaard kører selv deres grise på slagteriet. De bakker til udleveringsrummet med deres lastbil, tænder en frikøler, som blæser varm luft ned i åbningen mellem stalden og lastbilen.
- Grise kan ikke lide træk, siger Poul.
Går grisene »i stå« har far og søn endnu en mulighed.
- Vi kan også få ventilationssystemet til at køre den modsatte vej, så grisene så at sige bliver »blæst« ud, forklarer Arne.
De foretrækker at være to til at læsse grise, men staldsystemet er lavet sådan, at en mand nemt kan klare opgaven alene.

Fremtidssikret

Stalden kunne, som far og søn beskriver det, bygges billigere, når man ser på materialer, inventar og de enkelte løsninger, men det er fuldt bevidst, at der er kastet ekstra penge i stalden for på den måde at sikre Arnes fremtid.
- Det skal være kvalitet og stalden skal kunne holde i mange år, siger Poul.
Sønnen Arne indtræder i I/S til sommer og herefter vil der gå en tid, inden Poul overlader det hele til Arne.

Sparet mange penge

Far og søn har stort set kun brugt fagfolk, hvor loven foreskriver det. De har selv lavet sokkel, malet de lange gange, sat alt inventar op, samlet tre fodersiloer og meget mere.
- Jeg ved ikke, hvad vi har sparet, men det er rigtig, rigtig mange penge, siger Poul, som ikke mener at to-tre millioner er et helt skævt bud.
Barmarksprojektet har kostet i alt syv millioner kroner med alt fra vej og tilslutning til stald og inventar

Når naboens næsehår blafrer i vinden, er løsningen OML

14-11-2018 07:57:13

OML-beregninger og eventuelle ændringer af ventilationen kan i mange tilfælde redde udvidelsesplaner, der ud fra standardberegningen i ansøgningssystemets lugtmodul var dømt til afvisning.


Salling-entreprenør drænede på Løvenholt Gods

13-11-2018 07:55:45

Da der skulle laves dræn på Løvenholt Gods ved Silkeborg faldt valget på SM Entreprenørfirma fra Roslev. Et dræningsprojekt, som blandt andet Seges har været involveret i.


Styrk dig selv som leder og øg din virksomheds effektivitet

12-11-2018 13:53:12

Med uddannelsen »Ledelse i praksis« udvikler du dig både som leder og menneske til fordel for dig selv, dit team og virksomhedens effektivitet. Nyt hold starter op i januar 2019.


Den blå drøm om førstepladsen

10-11-2018 08:43:24

Selvom de er stolte over en årrække blandt de tre bedste traktortrækkere i Farmstock-klassen, higer Team Blue Dream fra Vindblæs ved Løgstør efter at blive de bedste til den sport, der har forvandlet sig fra en hobby til en livsstil.


Arbejdsgivere og jobsøgende finder nu lettere hinanden

09-11-2018 07:36:03

Jobstafet.dk er klar med en nyudviklet toptunet hjemmeside, som skal gøre det endnu lettere for både arbejdsgiveren og den jobsøgende at finde hinanden.


Minister på slagteri-besøg

08-11-2018 10:30:10

Der var kvalitetskontrol, eksport og svinepest på programmet, da miljø- og fødevareministeren forleden besøgte slagteriet Tican i Thisted.


Yding Smedie & Maskiner er ny importør af Bergmann vogne

06-11-2018 14:07:00

Tyske kvalitetsvogne fra Bergmann er fra 1. november en del af sortimentet hos Yding Smedie & Maskiner, der er ny dansk importør.


Danish Agro og Lemken udvider samarbejdet i Danmark

06-11-2018 11:32:18

Fra november 2018 udvider fem maskinforretninger, som Danish Agro er medejer af, deres tilbud med den komplette portefølje af redskaber fra tyske LEMKEN.


Konsulent trækker i støvler og hjælper smågrise til en bedre start

05-11-2018 07:46:27

Der er et brændende ønske om, at kunden får mest muligt ud af det produkt, han eller hun køber, når produktkonsulent Mette Albertsen, DLG, trækker i gummistøvler og overalls. Hun går derud, hvor foderet skal virke, og midt i stalden rådgiver hun ejere, driftsledere og øvrige ansatte i smågrisefoderet PrimeFeed.


Landmandslivet er for kort til vandlidende marker

03-11-2018 08:25:53

Der er ene fordele ved veldrænede marker.


Markerne lider af alvorlig kalkmangel

02-11-2018 08:37:59

Et langt større antal jordprøver end normalt viser i år alvorlig kalkmangel. Det oplever Agri Nord Planteavl, der opfordrer til, at landmanden får testet jorden.


DM og NM i pløjning – se alle vinderne

01-11-2018 08:02:18

Se vinderbillederne fra weekendens pløjestævne i Vendsyssel.


Fremtidens ledere i landbruget

31-10-2018 07:48:07

En 360 graders lederevaluering udfordrer lederen i sine lederegenskaber, mens et tavlemøde organiserer kommunikationen bedre på landbrugsbedriften. Begge ting, som kan give udbytte i form af medarbejdere, som tænker i helheder og samarbejder på tværs af organisationen.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 27 (535 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer