bannerPos

150 besøgte Sargos planteaften

Det var lige før professor Jørgen E. Olesen havde tryllestaven fremme for at finde løsningerne på klimaudfordringerne, da han mandag aften talte for omkring 150 landmænd på den traditionsrige planteaften, som Sargo afviklede i Aulum.

Tekst og foto: Per Jørgensen

Journalist
11-12-2018 13:39
Teoretiske og praktiske bud på landbrugets rolle i klimaudfordringerne.

Det var lige før professor Jørgen E. Olesen havde tryllestaven fremme for at finde løsningerne på klimaudfordringerne, da han mandag aften talte for omkring 150 landmænd på den traditionsrige planteaften, som Sargo afviklede i Aulum.

I hvert fald skulle der, hvad han kaldte »tryllepulver« til, for at løse to af de store udfordringer med metangas fra komaver og lattergas fra handelsgødning.

Landbruget skal gennem en betydelig omstilling, hvis Danmark skal nå de internationale klimamål, slog han fast.

Han fortalte, at én af måderne at binde mere Co2 var, at landmændene skulle øge udbyttet af eksempelvis korn med 50 procent og så lade det stå på marken – en fremgangsmåde som han derefter straks efter helt logisk skød ned.

En anden metode er såkaldte »Capture and storage«-værker, der kan binde Co2 i undergrunden. Der skal dog bygges 2-3 anlæg af denne type hver uge i de kommende 30 år, for at de har kapacitet til at binde nok Co2.

En af dem, der rent faktisk gør noget, er kvægavler Anders Nørgaard fra Holstebro. Han har installeret et biogasanlæg på gården, og sat det i værk i sommers. Der er ikke mange, der har erfaringer med anlæg af denne type, så det var som at »bygge en flyvemaskine i luften«, fortalte han.

Han ser det, som en mulighed for danske landmænd at være i front, når det gælde klimavenlighed, for han tror, at klimaaftrykket på et tidspunkt vil blive en parameter i forhold til at markedsføre eksempelvis mælk.

Anders Nørgaards biogasanlæg, der har en samlet entreprisesum på 10,7 mio. kroner – takket være en stor del af arbejdet blev udført af ham selv – kan nu producere 4 mio kwh. strøm, eller hvad der svarer til 1100 husstande. I dag ryger meget store mængder varme ud i forbindelse med strømproduktionen, men det håber han på at kunne udnytte på sigt.

Efter de to indlæg deltes de fremmødte op i grupper, der hørte på SAGROs rådgiveres refleksioner over året inden for salgsafgrøder, kartofler og grovfoder.

0

Tørstof lige i skabet betaler sig

Til en høj mælkeydelse hører grovfoder af både prima kvalitet og med den rette tørstofprocent. Med det til tider ekstreme vejr er det derfor nogle gange nødvendigt at være kreativ for at nå i mål.

Rekordmange vil være jordbrugsteknolog

Erhvervsakademi Aarhus har oplevet 20 procents fremgang i kvote 2-ansøgninger.

Forsamlingsforbud forlænges

Forbuddet mod store forsamlinger gælder til og med august, siger statsminister Mette Frederiksen på et netop afholdt pressemøde i statsministeriet.

Agri Nord undersøger nordjysk fosformangel

I samarbejde med Seges laver Agri Nord en række test ude hos nordjyske landmænd, for at se om der er fosformangel på markerne. – Selvom vi i teorien giver nok fosfor, så kan vi alligevel have mangel, fortæller chef for Agri Nord Planteavl, Flemming Floor Jensen.

Høsten kvalitetsikres allerede på ladegulvet

Det rigtige vand- og proteinindhold er afgørende for at få den rigtige pris på høsten, men maskinerne til at tjekke værdierne har været forbeholdt de allerstørste landbrug og korngrossister – indtil nu.

Terndrup Markservice har fået en ny stjerne

GST Biostar hedder Nikolaj Guldbæks nye stjerne. En stjernerenser, som med 15-20 kilometer i timen løsner jordskorpen og ukrudtet i marken, mens afgrøderne står pænt tilbage. – Den er mere skånsom end en strigle, siger indehaveren af Terndrup Markservice, Nikolaj Guldbæk.

Landsdækkende maskinwebshop med udstilling og service

Efter 14 år hos Kellfri Danmark har Carsten Vesthammer startet Middelfart Maskiner blandt andet med forhandlingen af netop Kellfri-produkterne.

AMU-kurser skal professionalisere naturplejere

Med biodiversitet og klima højt på dagsordenen i den offentlige debat får naturplejere en vigtig rolle for hele landbruget.

Naturpleje er på vej til at blive et levebrød

Naturstyrelsen og Seges arbejder på at ophøje med naturpleje med græssende dyr til en regulær driftsgren.

Pöttinger styrker i nordvestjylland med ny forhandler

For at styrke det nordvestjyske område har Pöttinger indgået aftale med Thy-Mors Udmugning og Maskinservice om forhandling af Pöttingers store maskinprogram.
Side 1 af 75 (1490 artikler)Prev1234567737475Next