50 år som selvstændig med jordens bedste job

Tenna Bang 16-04-2018 10:17:45
Carl Emil Jensen har haft jordens bedste job gennem 50 år – jobbet som selvstændig landmand.
Carl Emil Jensen kan den 20. april fejre 50 års jubilæum som selvstændig landmand. Selv er han ikke i tvivl – landmandslivet er jordens bedste job.
Der er flere ting at fejre på den hvidkalkede ejendom, med lavt til loftet, midt i Lyngså by nær Sæby. Carl Emil Jensen sidder der på sin stol ved spisebordet og nyder en kop kaffe og en hjemmebagt småkage, mens han tænker tilbage på de 50 år, der er gået som selvstændig landmand.
I 1968 sagde Carl Emil Jensen ikke kun »ja« til sin Grethe, han sagde, med sin underskrift, også »ja« til starten på et liv som selvstændig landmand.
Og både det ene og det andet »ja« har været med til at forme hans liv, hvor omdrejningspunktet er og altid har været landbrug.
 

Født ind i landbruget

Carl Emil Jensen blev født ind i landbruget i en søskendeflok på to på Danmarks østkyst ved fiskerbyen Strandby nær Frederikshavn.
- Mine forældre havde landbrug, så for mig var der ikke noget at være i tvivl om. Jeg har altid ment, at landbruget var et godt job, ja faktisk jordens bedste job, hvis man lige ser bort fra alt den kontrol, fortæller Carl Emil med et lunefuldt smil, mens han giver den velnærede Sippe et lille klap – en aldrende Dansk Svensk Gårdhund.
Carl Emil og fru Grethe kigger ned og griner ad den vedholdende Sippe, hvor benene syner små og tynde i forhold til maveomfanget.
- Ja, hvorfor skulle hun ikke ligne resten af familien, siger Grethe, som trods ægteskabet for 50 år siden valgte at beholde efternavnet Korsager.
 

Ægtemand, selvstændig og far

Da Carl Emil mødte sin Grethe, som kom fra Stenhøj, var der ingen tvivl. De to måtte slå pjalterne sammen. Drømmen var en landbrugsejendom på østkysten, men det var umuligt at opdrive.
Etableringen af både familie og landbrugsvirksomhed kunne dog ikke vente og den 20. april 1968 overtog Carl Emil og frøken Grethe en ejendom i Uggerby nær Hirtshals og kun 14 dage efter blev de til hr. og fru.
19 hektar, 12 malkekøer, 3 grisesøer og en flok smågrise gav til en start smør på brødet.
Året efter så sønnen Morten dagens lys, og Grethe og Carl Emil var blevet en rigtig lille familie.
Grisene blev sat ud og der blev plads til flere malkekøer, inden Ilse kom til verden i 1975.
- Jeg tror vi fik ko nummer 29 klemt ind, inden vi stoppede med at malke i 1979, husker Grethe, mens hun rækker ud efter kaffekanden.
 

Fra malkekøer til kødkvæg

Stalden i Uggerby blev fyldt op med franske charolaisdyr – omkring 100 i alt. Og børneflokken blev udvidet til tre, da datteren Karin kom til verden i 1981.
Drømmen om østkysten blev ved med at lure, og en dag kom den helt rigtige ejendom til salg midt i Lyngså by.
Ejendommen i Uggerby var endnu ikke blevet solgt, men stedet i Lyngså var så perfekt, at sådan måtte det være og købsaftalen blev skrevet under den 15. juli 1984.
En fuldstændig tom ejendom med 38 hektar jord til. Her blev datteren Helle født i 1985.
De hvide køer blev sorte
Carl Emil tog 33 charolaiskøer med til Lyngså. Her ud over fyldte han den tomme svinestald op med grise, som efter få år blev sat ud igen, og svinestalden blev lavet om til løsdriftsstald til charolaiskøerne.
Charolais-passionen begyndte for alvor at blomstre.
Det blev til en del udstillinger på Hjørring Dyrskue og Carl Emil gjorde sig en årrække også selv som dommer, både på Hjørring Dyrskue og på Kimbrerskuet i Aars i Himmerland.
Men charolaisdyrene kæmpede med kælvningerne og Carl Emil valgte for ti år siden at sige stop til fordel for Angus-racen, hvor han i dag har 12 moderdyr. Selvom der nu igennem generationer er krydset med Angus, ja, så er der stadig enkelte dyr som kommer til verden med en hvid-grålig farve.
 

»Skidtet« skal virke

De 38 hektar jord, som hørte til ejendommen, da Carl Emil og Grethe flyttede ind, er i dag blevet til 110 hektar.
Stalden og marken har altid været Carl Emils, mens Grethe har sørget for, at aftensmaden stod klar og at børnene altid havde rent tøj at trække i.
- Kort efter vi kom hertil, fik jeg arbejde som graver ved Lyngså Kirke – fuldtid. Så gik jeg i stalden, når jeg kom hjem og afholdte ferie i høst, fortæller Carl Emil.
Lønnen gjorde, at maskinparken altid har været holdt up to date, for det var han nødt til.
- Med et fuldtidsarbejde nytter det ikke at komme hjem fra arbejde for at køre i marken og så skidtet ikke ville virke, forklarer Carl Emil.
Og sådan har det altid været – tingene skal virke.
 

John Deere til en million

Derfor købes alle maskiner fra nye.
- Jeg købte min første nye traktor i 1973, en Fiat traktor til 28.000 kroner. Senest har jeg købt en ny John Deere traktor til en million kroner, siger Carl Emil, om den måske en smule overdimensionerede maskinpark til de 110 hektar jord.
Der er afgræsningsarealer og så dyrker Carl Emil hvede, havre, byg og rug.
Tre traktorer, en 5-furet plov, et såsæt, en marksprøjte, to tipvogne og en Laverda Mejetærsker er blot nogle af de maskiner, som står i maskinhuset fra 2007.
Brænder for landbrug
Maskinpriserne er næsten eksploderet på de 50 år, det samme er afregningspriserne – bare den forkerte vej.
- Da jeg startede kostede en tønde korn 160 kroner, nu koster den 110 kroner. Jeg har også været med, mens kalvene kostede 40 kroner pr. kilo, hvor de i dag koster 28 kroner, fortæller Carl Emil.
Alligevel er landbruget stadig efter 50 år det, han brænder for og glæder sig til at stå op til hver morgen.
50 års bedrift
50 år er gået med landbruget den 20. april og med hans Grethe den 4. maj.
- Tiden er gået stærkt, og det er bare gået hurtigere og hurtigere, jo ældre jeg er blevet, erkender Carl Emil, som er 72 år gammel.
Foruden sit eget 50 års jubilæum som selvstændig og guldbryllup med Grethe har de 50 år også ført til, at de kan fejre både konfirmation og bryllup ved to af de fem børnebørn, inden sommeren igen får markerne til at grønnes omkring Lyngså, og Carl Emil atter skal i marken.

 

 

 • IDEAL-tærskere kører demotur

  Under navnet ”IDEAL MasterClass” er over 60 IDEAL mejetærskere nu ved at blive demonstreret for interesserede kunder over det meste af Europa. I første omgang kommer der i alt 6 maskiner til Danmark – og de første er allerede ankommet - fuldt udstyret og med henholdsvis hjul eller bælter.

 • Genopbygning med stil

 • Ewers udvider mod vest med ny lagerhal

  Korn- og foderstofvirksomheden Brødr. Ewers bygger lagerhal med plads til 6.000 ton korn på afdelingen i Ølgod – et skarpt signal om stor aktivitet i Vestjylland.

 • Rapsprisen kommer stærkt tilbage

  Som en trold op af en æske tog den europæiske rapspris et stort ryk op i grafen onsdag aften. Den kraftige optur kommer i en tid, hvor vi normalt vil se et begyndende høstpres på rapsprisen, og det indikerer, at rapsprisen nok har set bunden for denne gang.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer