Thy Lam mister jord i nationalpark

Ditte Birkebæk Jensen 05-02-2018 07:39:01
Lige nu går alle Gitte Krolls får hjemme på markerne i Skjoldborg, men om et år kan antallet være halveret.
Gitte Kroll risikerer både at miste retten til nationalparklogoet og sit erhvervsgrundlag, efter at Naturstyrelsen har ophævet hendes lejeaftale i Nationalpark Thy.

Fåreavleren bag »Thy Lam« ved Skjoldborg i Midtthy, Gitte Kroll, har siden december været frustreret.
Naturstyrelsen Thy har nemlig valgt at opsige et afgræsningsareal på 18 hektar, som hun i 15 år har forpagtet i nationalparken. De 18 hektar er Gitte Krolls største areal i selve parken og en stor andel af hendes i alt 55 hektarer til 124 får. Derfor kan hun nu se frem til at miste retten til at bruge nationalparklogoet og blive nødt til at skære ned på antallet af får, hvis hun ikke finder nyt jord.
- Jeg ved ikke, hvor de skal gå, så jeg er virkelig ked af det, siger fåreavleren.

Tynd begrundelse

Gitte Kroll vidste godt, at arealet skulle i udbud i november, men havde ikke i sin vildeste fantasi troet, at det slet ikke skulle afgræsses mere.
- Det er da mærkeligt at fjerne et funktionsdygtigt hegn, de har udvidet for to år siden og som fik ny strømboks sidste år. Jeg synes, at begrundelsen er tynd, lyder det fra fåreavleren.
Og selve begrundelsen fra Naturstyrelsen Thy har også været tvetydig. Først skrev de nemlig til hende, at arealet skulle i udbud, men fjorten dage efter, ændrede de mening, og skrev, at de 18 hektar skal udlægges til vildtpleje for den voksende bestand af krondyr.
Samtidig når en praktikant hos styrelsen at skrive til Gitte Kroll, at begrundelsen også bygger på, at ulve er tilbage i den nordjyske natur. Et udsagn, styrelsen senere har beklaget og trukket tilbage.
- Jeg bliver virkelig forvirret, men jeg tror nu stadig på, at styrelsen ikke synes, det er hensigtsmæssigt med skambidte får i et turismeområde. Jeg tænker også med alt den kludren rundt i mails, at beslutningen ikke har været gennemtænkt.  

Styrelsen forlænger

Imidlertid har Naturstyrelsen lyttet til fåreavlerens frustrationer. For selvom de holder fast i, at arealet skal ophæves som afgræsningsaftale, så har de givet Gitte Kroll et ekstra år til at finde nye arealer i. Hun har dog endnu ikke skrevet under på aftalen. Hun bruger arealet til at have moderdyr til at gå fra august til november efter goldlægning. Fårene kommer midlertidigt hjem, når de skal klippes og tages så først hjem igen, når de skal til vædder. Arealet er derfor afgørende om efteråret.

Vendt stemning

Gitte Kroll sad selv med i en af arbejdsgrupperne, da man fik nationalparken op at stå i 2008, hvor hun oplevede, at der var en stolthed og et godt samarbejde om en park. Men den glæde er vendt til fortvivlelse og uvished hos landmanden.
- Jeg ved godt, at det er en statsvirksomhed, men vi er alle sammen en del af staten. Jeg føler ikke længere, at vi samarbejder om parken, men at det mere bliver os mod dem, og budrunderne gør også os afgræssere til konkurrenter frem for kollegaer, siger hun.

 • Sunde hestebønner af egen avl som udsæd

  Hestebønneudsæd er normalt ikke bejdsede. Derfor kan det være en overvejelse at producere eget udsæd til eget brug, hvis man vil fortsætte med samme sort.

 • Kommuner bør vente med at ændre regler for Nørreå, Gudenå og Skals Å

  Vent til Høgh-udvalgets anbefalinger er gennemført senere på året, lyder reaktionen fra to ålav, efter at Viborg-, Favrskov- og Randers kommuner har igangsat en revision af afløbsregulativerne for Nørreå, Gudenå og Skals Å.

 • Dansk Planteværn efterlyser klare regler

  Der mangler klare retningslinjer for, hvilke grænseværdier, der skal være overskredet for at udstede forbud mod sprøjtemidler i de såkaldte BNBO-områder, mener man hos brancheorganisation forud for Egedal-retssag.

 • Nye muligheder i bræmmerne

  Ønsker man at lide lidt for skønheden med nektarrige blomster i en bræmme i markkanten og her skaber en særlig bestøverbrak, skal det etableres inden 30. april.

 • Europæisk hvede kan ikke konkurrere på eksportmarkedet

  Det går strygende for den amerikanske eksport af afgrøder og det samme gør sig gældende for det russiske hvedesalg. Derimod ser det ikke for godt ud for den europæiske eksport af hvede, der ser ud til at blive hårdt ramt i 2018.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.