Velbesøgt kartoffeldag

Per Jørgensen 06-08-2018 10:44:10
er var stor tilslutning, da SAGRO holdt kartoffeldag i sidste uge.
Kartoffeldag i Arnborg en stor succes med fint fremmøde. Omkring 230 fremmødte landmænd og andre interesserede deltog i Kartoffeldag 2018, trods travlhed med høst og flytning af vandingsmaskiner.

Der var stor tilslutning,  da SAGRO holdt kartoffeldag i sidste uge. På en 16 ha stor forsøgsmark afprøves og fremvises sorter, 25 forsøg samt en række demoer med forskellige dyrkningsindsatser. I år med fokus på sortsegenskaber og gødningstyper. Forsøgsmarken præsenterede sig trods varmen og tørken på flotteste vis.

Ud over det faglige input giver dagen mulighed for at møde andre avlere og få en god snak, men også at blive opdateret på det nyeste på maskinsiden. Og i år kunne vi lade paraplyen blive i bilen!

De faglige emner på Kartoffeldagen omhandlede aktuelt omkring vanding og ansøgning om forøget vandmængder, og hvordan de enkelte kommuner stiller sig til det. Der er stor forskel. Samtidig et højaktuelt emne omkring vandingsteknik og dimensionering af anlæg.

Der blev fremvist vækststandsningsforsøg. Hvert år opleves problemer med vækststandsning af specielt læggekartofler. Da Spotlight Plus ikke længere er godkendt, og da brugen af Reglone på europæisk niveau er usikker, skal der ses på alternativer i forbindelse med nedvisning af kartofler.

Et meget illustrativt forsøg med spildkartofler forsøgt bekæmpet med forskellige midler og strategier gav anledning til en god snak ved posten. Ikke alt virker bestemt lige godt! På denne post var der også gennemgang af størrelse på læggekartofler; fordele og ulemper. Og hvordan man styrer størrelsen.

I demonstrationsparceller undersøges gødningsværdien i fire forskellige husdyrgødningstyper og tre forskellige handelsgødningstyper. Her vil kartoflerne løbende blive analyseret mht. næringsstofoptagelse, udbytte og indlejring af stivelse. Afgørende parametre for et godt økonomisk resultat.

Kendte og nye sorter fra sortsfirmaerne Danespo, KMC, Karmark, AKV og Semagri blev gennemgået. Ud over sortsegenskaberne, var der en del interesse i fht. resistens og tolerance for skadevoldere.

Endelig kom et meget aktuelt, men problematisk emne op, idet cystenematoder er på fremmarch. En udvikling som bestemt ikke er ønskelig, men som er vanskelig at modvirke i et stramt sædskifte. For at skabe overblikket på sine arealer opfordres til at få taget jordprøver for test af nematoder forud for kartofler.

Der har været lagt rigtig mange kræfter i forberedelser til kartoffeldagen af vært Henning Thybo, medarbejderne på Ytteborg og KMC, sortsejerne samt SAGRO. Stor tak til alle involverede, uden deres indsats – ingen Kartoffeldag. Der skal desuden lyde en tak til sponsorerne, som gør arrangementet muligt.

Kartoffeldagen arrangeres af SAGRO, Lemvigegnens Landboforening, KMC og Ytteborg.

 • Den store vandplanssag afgøres først i landsretten den 19. september

  På grund af ”sagens kompleksitet” falder der alligevel ingen afgørelse i Vestre Landsret onsdag i denne uge.

 • De dybrøde driller duellanter i toppen

  Med en stabilt stigende markedsandel i alle traktormarkedets størrelseskategorier er Case IH på traktorstatistikkens tredjeplads nu nærmere toppen end de forfølgere, der kæmper om fjerdepladsen.

 • Højt proteinniveau i korn af ny høst

  Kornet er i år høstet tørt, så der er på forhånd forventning om god foderkvalitet i den kommende sæson. Det højere proteinindhold kræver dog en justering af foderblandingerne.

 • Den dårlige hukommelse

  For præcis en uge siden var det de prissvage tendenser, der prægede afgrødemarkedet ovenpå rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium over den globale afgrødeforsyning. Rapporten er nu ude af verden og de afgrødehandlende har allerede glemt alt om den prissvage rapport.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer