Ny foderstrategi gav straks resultat

Christian Carus 08-01-2018 06:00:36
Danni Sørensen så resultater af den nye fodringsstrategi allerede ved første faring.
Efter Svinekongressen i efteråret har søerne på Store Vognsbæk ved Frederikshavn fået mere foder op til faring for at reducere antallet af dødfødte. Det har givet resultater fra dag et.

– Når man hører noget brugbart, er det bare med at komme hjem og sætte det i gang. Især det her, hvor alle resultater har været tydelige. Den var statistisk sikker, og så er det bare ekstra fedt, når man ser det slå igennem fra dag ét.

En tur til efterårets Svinekongres i Herning var godt givet ud for Danni Sørensen, der sammen med sin storebror Jonas driver gården Store Vognsbæk ved Frederikshavn.

Brødreparret holder to sohold. Et med 1.650 søer og salg af syv kilos grise og et med 700 søer til 30 kilo. Heraf opfedes årligt 15.000 slagtesvin. 

Mens antallet af levendefødte er steget, har man de seneste år ligget fast omkring 0,9 dødfødte pr. faring. Et flot tal i forhold til landsgennemsnittet, som i 2016 var på 1,7, mens antallet af levendefødte også stadig er betydeligt højere end landsgennemsnittet.

Let omstilling

Men da Danni Sørensen hørte seniorforsker Peter Theil fra Aarhus Universitet fortælle om forskningsresultater, der har vist, at langt de fleste søer får for lidt energi op til faring med lange forløb og flere dødfødte til følge, var han ikke i tvivl om, at han kunne få antallet af dødfødte endnu længere ned.

- Rent praktisk har vi ikke skullet lave andet om end at give mere foder op til faring. De sidste fire år har vi alligevel fodret de anbefalede tre gange i døgnet. Normalt har vi som de fleste andre trappet ned tre-fire dage før faring, så de den sidste dag kun har fået to foderenheder for at gøre bedre plads til faringen. Nu holder vi den på 2,75 foderenheder hele vejen, og det har givet resultater, siger Danni Sørensen, der ved de tre første faringshold efter ændringen har set antallet af dødfødte falde med mindst 0,2.

- Nu tror jeg ikke, vi kan komme meget længere ned. Min forventning er, at vi kommer til at ligge på omkring de 0,7 dødfødte pr. faring. Når det er lavt, kan vi måske komme ned omkring 0,6 og når det er højt, kommer vi sikkert op på 0,9, som var gennemsnittet før, siger Danni Sørensen, der heller ikke har skullet bruge lige så mange ressourcer på fødselshjælp, efter søerne har fået mere energi til at klare sagerne på egen hånd.

- Men faringerne kræver stadig fuld overvågning for at skabe de gode resultater, pointerer han.

Små påvirkninger tæller

På Store Vognsbæk jagter man altid de små marginaler i forsøget på at blive endnu bedre, men mens der tit er langt fra forskningsforsøg til hverdagen i stalden, glæder Danni Sørensen sig hver gang, der kommer noget, som er lige til at implemente-
re.

- Vi kan godt lide at prøve nye ting, men der er mange forskningsresultater, hvor man skal ind og gøre noget ved den enkelte gris for at gøre noget lignende. Det er svært at bruge i praksis.

Her var der noget, vi kunne se, ville fungere, og så var det bare med at slå til, fortæller Danni Sørensen, der sagtens kan bruge faldet på 0,2 dødfødte til noget.

- Når man ligger så højt, som vi gør nu med 40-42 grise pr. årsso, er det de små påvirkninger, der skal flytte os. 0,2 færre dødfødte svarer til 0,5 pr. årsso. Med 1.650 søer giver det 825 grise om året, siger landmanden, der også lige har sat ny rekord med 20,17 levendefødte grise på et faringshold.

Han fastslår dog, at den nye strategi udelukkende kommer til at påvirke antallet af dødfødte.

 • IDEAL-tærskere kører demotur

  Under navnet ”IDEAL MasterClass” er over 60 IDEAL mejetærskere nu ved at blive demonstreret for interesserede kunder over det meste af Europa. I første omgang kommer der i alt 6 maskiner til Danmark – og de første er allerede ankommet - fuldt udstyret og med henholdsvis hjul eller bælter.

 • Genopbygning med stil

 • Ewers udvider mod vest med ny lagerhal

  Korn- og foderstofvirksomheden Brødr. Ewers bygger lagerhal med plads til 6.000 ton korn på afdelingen i Ølgod – et skarpt signal om stor aktivitet i Vestjylland.

 • Rapsprisen kommer stærkt tilbage

  Som en trold op af en æske tog den europæiske rapspris et stort ryk op i grafen onsdag aften. Den kraftige optur kommer i en tid, hvor vi normalt vil se et begyndende høstpres på rapsprisen, og det indikerer, at rapsprisen nok har set bunden for denne gang.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer