Ny forening vil skabe mere natur

John Ankersen 06-01-2018 08:00:08
- Mange landmænd er meget opmærksomme på at plante og skabe ny natur, og Østjyllands Plantelaug vil arbejde for, at vi kan få plantet endnu mere, siger formanden, Claus Wiese.
Østjyllands Plantelaug samler kræfterne for at få etableret flere læhegn og småplantninger

Gode levevilkår for dyr og planter, mere natur og miljø samt større landskabelige værdier. Det er hovedformålene for den nystiftede forening, Østjyllands Plantelaug.

Foreningen er netop etableret som en sammenslutning af en række mindre plantningsforeninger i det østjyske område i et stort geografisk område. Foreningens hjemsted er følgende kommuner: Randers, Syddjurs, Norddjurs, Horsens, Hedensted, Favrskov, Aarhus, Skanderborg, Samsø og sydlige del af Mariagerfjord Kommune. 

- Plantningsforeningerne i området er blevet enige om en ny struktur og organisation, hvor vi samler kræfterne og sammen søger om midler til plantning og vildthegn, siger Claus Wiese, Skanderborg, der er valgt som formand for den nye forening.

De øvrige i bestyrelsen er Lars Nielsen, Ørsted, Bent Pedersen, Hornsyld, Vagn Sørensen, Søften, Alfred Simonsen, Herskind, Martin Holm, Samsø og Svend Åge Pedersen, Virring.

- Der er plantet meget gennem de senere år, og den udvikling vil vi gerne have til at fortsætte. Derfor er de lokale plantningsforeninger blevet enige om at slå sig sammen for at stå stærkere i bestræbelserne på at bevare og fremme den biologiske mangfoldighed. At vi sammenslutter os i én forening vil betyde, at vi forenkler processerne med at søge tilskud.

Claus Wiese oplyser, at man via Østjyllands Plantelaug både kan søge om midler til læhegn og småplantninger.

- Det giver rigtig god mening at forbedre naturværdierne på sin ejendom via plantnings-, natur- og landskabsplejeprojekter. Det er vigtigt at skabe forbindelseslinjer i landskabet og øge andelen af småbiotoper. Det giver afveksling i landskabet og det skaber levesteder for vildtet.

- Mange landmænd er meget opmærksomme på at plante og skabe ny natur, og den nye forening vil arbejde for, at vi kan få plantet endnu mere. Det gælder om at udnytte de tilskudsordninger, der eksisterer, og det kan foreningen hjælpe den enkelte lodsejer med.

Østjyllands Plantelaug har indgået aftale med HedeDanmark, som kommer til at stå for rådgivning og plantning i det nye plantelaug. Læhegn og småplantninger renholdes med radrensning i tre år.

- Vi har søgt om tilskud på en mill. kr. fra støtteordninger i EU og nationalt, og det svarer samlet til et areal med 16 hektar beplantning. Hvor meget vi kan opnå, vides ikke endnu, men det er oplagt, at interesserede lodsejere melder ind til puljen.

 • Brørup Traktor- & Maskincenter og Ølgod Maskinforretning stopper som Deutz-Fahr forhandler

  Deutz-Fahr importøren HCP i Krogager har afbrudt samarbejdet med Brørup Traktor- & Maskincenter og Ølgod Maskinforretning. I første omgang om salg og senere om levering af reservedele. Årsagen er ikke nærmere specificeret, men ifølge Svend Aage Jensen, der er medindehaver af de to maskinforretninger, har man gennem længere tid ikke rigtigt kunne »finde melodien« sammen.

 • Veteraner i marken

  14 af de gamle traktorer med tilhørende plove blev vist frem på markerne ved Vorbasse

 • Hestene blev luftet

  Jyske heste blev spændt for de gamle plove ved årets pløjedag for heste og veterantraktorer

 • Sjællandske LU’ere var i søgelyset

 • Hvedeprisen siver, men dårligt US-vejr kan støtte prisen langsigtet

  Der er ikke de voldsomme prisudsving på afgrødebørserne i denne uge, og det ser ud til, at afgrødepriserne ligger ved et stabilt leje, der indkalkulerer den aktuelle forsyningssituation. Nu bliver vejrudviklingen i USA og Europa afgørende for om stilheden skal veksles til nu op eller nedtur frem mod sommerens høst.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

SAMSON AGROLIZE har stor succes med at sælge PG II gyllevognsserien fra SAMSON AGRO. Det er en højkvalitets gyllevognsserie, der er udviklet til den professionelle bruger, og som udmærker sig ved at have en meget høj kapacitet, effektivitet, holdbarhed og driftssikkerhed. Den er udviklet i samarbejde med brugerne og har derfor en meget veludviklet optionsliste.

Bakkegård A/S er din professionelle serviceleverandør inden for affald og organisk materiale. Vi tilbyder alt fra neddeling af træ og affald til sortering af kompost og udlejning af maskiner

Se flere brochurer