Ny hestebønne kan høstes 14 dage tidligere

Lasse Ege Pedersen 15-05-2018 10:49:27
En ny type hestebønne-sort bliver i år præsenteret på Agri Farm Day. Den har en kort vækstsæson og kan dermed høstes 14 dage tidligere, lyder det fra arrangøer.

Blomstring 7-10 dage før den mest udbredte hestebønne-sort »Fuego«. Høst i hvert fald 14 dage tidligere.

De egenskaber har en ny hestebønnesort i Danmark, »Kontu«, ifølge forædlingsfirmaet Nordic Seed.

- Den har en kort vækstsæson, og det er en fordel, når man gerne vil have hveden i jorden hurtigt om efteråret, og når foråret lader vente på sig, som det gjorde i år. Jeg kalder det en sommerhestebønne, siger Karl Kudsk fra Mollerup Mølle, der har såsæd af sorten i år.

Mollerup Mølle står sammen med Agri Nord bag årets Agri Farm Day, der afholdes onsdag den 6. juni på Agri Nords forsøgsmarker på Christianshøjvej 25, 9270 Klarup.

Her er der flere parceller med hestebønner. Udover en parcel med den nye sommerhestebønne er der også parceller med forsøg med ukrudtsbehandling i hestebønner.

Finsk sort

Kontu er helt ny i Danmark, men er kendt i Finland, hvor den stammer fra. På de breddegrader er der brug for tidlige sorter. Det fortæller chef for bælgplanteforædlingen hos Nordic Seed, Jens Christen Nørgaard Knudsen.

- Vi tog den ind som en vekselafgrøde i opformeringssammenhæng for at komme af med spildkorn, men vi har oplevet stor interesse for den på grund af, at den er så tidlig, fortæller han.

Sorten er stadig så ny i Danmark, at den ikke er afprøvet i landsforsøg. Den har dog været afprøvet af Seges i økologiske projekter.

Lavere udbytte opvejes af andre fordele

Den kortere vækstsæson betyder, at Kontu har et lavere udbytte. Men den har til gengæld en række andre fordele, og Jens Knudsen vurderer, at de fordele kan opveje noget af det lavere udbytte.

- Den har en lav tusindkornsvægt omkring 400 gram, så for de samme penge som etablering af Fuego kan man øge plantetallet pr. ha, siger Jens Christen Nørgaard Knudsen.

Dertil skal lægges fordelene ved at kunne høste tidligere.

- Sidste år sparede vi for eksempel en masse penge på tørring, fordi vi kunne høste den tidligt med 17 procent vand, siger han og tilføjer, at der også er en stor værdi i at få sået vinterhveden rettidigt.

Sorten kan opleves på Agri Farm Day, når der er rundvisning til alle forsøgsparcellerne fra 15.00-19.00.

 • Den store vandplanssag afgøres først i landsretten den 19. september

  På grund af ”sagens kompleksitet” falder der alligevel ingen afgørelse i Vestre Landsret onsdag i denne uge.

 • De dybrøde driller duellanter i toppen

  Med en stabilt stigende markedsandel i alle traktormarkedets størrelseskategorier er Case IH på traktorstatistikkens tredjeplads nu nærmere toppen end de forfølgere, der kæmper om fjerdepladsen.

 • Højt proteinniveau i korn af ny høst

  Kornet er i år høstet tørt, så der er på forhånd forventning om god foderkvalitet i den kommende sæson. Det højere proteinindhold kræver dog en justering af foderblandingerne.

 • Den dårlige hukommelse

  For præcis en uge siden var det de prissvage tendenser, der prægede afgrødemarkedet ovenpå rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium over den globale afgrødeforsyning. Rapporten er nu ude af verden og de afgrødehandlende har allerede glemt alt om den prissvage rapport.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer