Ny hestebønne kan høstes 14 dage tidligere

Lasse Ege Pedersen 15-05-2018 10:49:27
En ny type hestebønne-sort bliver i år præsenteret på Agri Farm Day. Den har en kort vækstsæson og kan dermed høstes 14 dage tidligere, lyder det fra arrangøer.

Blomstring 7-10 dage før den mest udbredte hestebønne-sort »Fuego«. Høst i hvert fald 14 dage tidligere.

De egenskaber har en ny hestebønnesort i Danmark, »Kontu«, ifølge forædlingsfirmaet Nordic Seed.

- Den har en kort vækstsæson, og det er en fordel, når man gerne vil have hveden i jorden hurtigt om efteråret, og når foråret lader vente på sig, som det gjorde i år. Jeg kalder det en sommerhestebønne, siger Karl Kudsk fra Mollerup Mølle, der har såsæd af sorten i år.

Mollerup Mølle står sammen med Agri Nord bag årets Agri Farm Day, der afholdes onsdag den 6. juni på Agri Nords forsøgsmarker på Christianshøjvej 25, 9270 Klarup.

Her er der flere parceller med hestebønner. Udover en parcel med den nye sommerhestebønne er der også parceller med forsøg med ukrudtsbehandling i hestebønner.

Finsk sort

Kontu er helt ny i Danmark, men er kendt i Finland, hvor den stammer fra. På de breddegrader er der brug for tidlige sorter. Det fortæller chef for bælgplanteforædlingen hos Nordic Seed, Jens Christen Nørgaard Knudsen.

- Vi tog den ind som en vekselafgrøde i opformeringssammenhæng for at komme af med spildkorn, men vi har oplevet stor interesse for den på grund af, at den er så tidlig, fortæller han.

Sorten er stadig så ny i Danmark, at den ikke er afprøvet i landsforsøg. Den har dog været afprøvet af Seges i økologiske projekter.

Lavere udbytte opvejes af andre fordele

Den kortere vækstsæson betyder, at Kontu har et lavere udbytte. Men den har til gengæld en række andre fordele, og Jens Knudsen vurderer, at de fordele kan opveje noget af det lavere udbytte.

- Den har en lav tusindkornsvægt omkring 400 gram, så for de samme penge som etablering af Fuego kan man øge plantetallet pr. ha, siger Jens Christen Nørgaard Knudsen.

Dertil skal lægges fordelene ved at kunne høste tidligere.

- Sidste år sparede vi for eksempel en masse penge på tørring, fordi vi kunne høste den tidligt med 17 procent vand, siger han og tilføjer, at der også er en stor værdi i at få sået vinterhveden rettidigt.

Sorten kan opleves på Agri Farm Day, når der er rundvisning til alle forsøgsparcellerne fra 15.00-19.00.

 • De vandt på Fjerritslev Dyrskue

  Lørdag blev dyrskue-sæsonen skudt igang i Fjerritslev. Se vinderdyrene her.

 • 57 millioner kroner ekstra til at ændre vandstand i naturområder

  Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen afsætter mere end 57 mio. kroner yderligere til en ordning, hvor landmænd og lodsejere kan få tilskud til at ændre vandstanden i særligt udpegede naturområder.

 • Markvandrere så på spinat på Stevns

  70 fremmødte til Østdansk Landboforenings markvandring på Stevns med planteavlskonsulent Søren Holmgren, der undrer sig over, at spinatfrø til dyrkning af babyleaf ikke må bejdses

 • Kina lover USA en masse og det er godt for landbruget

  Vi står i en hektisk situation på landbrugsmarkederne lige nu. Ud over fokus på vejrsituationen før høst er fokus også rettet mod de politiske spændinger mellem USA og Kina, der nu ser ud til at bløde ud. Både vejr og politik bakker op om den optur, vi ser på markedet for afgrøder såvel som på markedet for svinekød lige nu.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer