Lav en »Tour de mark« før høst

Tenna Bang 10-07-2018 08:01:25
ALS-resistent fuglegræs i havre i maj. Bemærk at alt andet bredbladet ukrudt er bekæmpet fint.
Juli er Tour de France-tid. Brug dog også lidt sommertid på en rundtur i markerne - også de fjerneste. Det giver værdifulde erfaringer, som man ikke nødvendigvis får fra mejetærskerens kabine.

I skrivende stund er der udsigt til en tidlig høst. Dermed er det muligt at forberede for eksempel raps eller vintersæd optimalt. Korn til foder må nedvisnes før høst. Nedvisning er en god ide hvis der er for eksempel er enårig rapgræs i bunden af kornet. Det vil udsulte bladlus og snegle. 
Indtil nu har det ikke været »snegle-vejr«, men hver enkelt snegl lægger hundredvis af æg, så det kan endnu nå at blive et problem i raps. Nedvisn i god tid, da det går stærkt med modningen. Nogle markerne er formentlig allerede for langt fremme til at man kan overholde sprøjtefristen- eller for tørre til at være modtagelige.
Husk, hvis du vælger at nedvisne, at tilpasse dosis: Mindst ved regulær nedvisning og max. hvis der skal nedvisnes bredbladet ukrudt som for eksempel tidsler. Ved de lave doseringer eller hvis der er kalk eller okker i vandet, vil det desuden være en fordel at tilsætte et par liter ammonium sulfat pr hektar før glyfosat ved opblandingen.  Sprede-klæbemiddel er generelt en god ide under lidt tørre forhold.

Behandling af ukrudt

Rodukrudt som for eksempel tidsler, grå bynke, følfod  eller kvik kan behandles med et glyfosat-produkt i stubben. Det vil virke bedre at behandle på planter i god vækst i oktober end på udtørrede planter nu. Let frost lige efter glyfosat behandling mod kvik øger faktisk kun transporten ned i rødderne og dermed effekten. Vær dog opmærksom på, hvornår du må behandle dine marker forud for vårsæd i forhold til diverse regler- specielt hvor der er udsået efterafgrøder. 
Forud for vintersæd kan man normalt ikke nå at få vækst nok til at behandle med glyfosat.  En stubbehandling med fuld gennemskæring kan være effektiv mod især gråbynke, sjældent mod de andre arter. Stubbehandlingen bremser dog indvandringen ind i marker og er derfor især en god ide langs markkanterne hvor rodukrudtet ofte kommer fra. Mod det meste frøukrudt øger stubbehandling derimod blot spireevnen af disse til kommende sæson. Stubbehandlingen bør derfor målrettes specialopgaverne som nævnt ovenover.    

Andet bredbladet problemukrudt

Fuglegræs bør have ekstra bevågenhed, denne art har mange steder udvikler resistens mod de såkaldte ALS- hæmmere, som for eksempel Express, Ally, Primus, Hussar, Cossack, Harmony, MaisTer, Titus med flere. Hvis der, eventuelt i pletter, kun er fuglegræs tilbage efter en i øvrigt effektiv ukrudtsbehandling er der grund til at være tjekke op på planteværnsstrategien.
 Den mest effektive metode for at forhindre udvikling af ALS-resistens er afgrøder, der slet ikke sprøjtes, for eksempel græs til foder. Næst bedst er afgrøder, hvor der bruges jordmidler som Kerb (vinterraps) eller vintersæd med brug af DFF + Boxer i forholdsvis høj dosis. Der er i korn, undtaget havre, effektive midler til brug i foråret, men de er noget dyrere end ALS-hæmmerne.

Vurder årets vanding

Selvom det er på en lidt kedelig baggrund, bør alle, der vander, evaluere hvor godt det er gået. I år er det ganske tydeligt, hvilke marker der blev holdt grønne længst, og derfor har størst udbyttepotentiale. Vi ser for eksempel marker, der er vandet med samme interval og mængder sæsonen igennem, men med forskellig start tidspunkt. Denne forsinkelse har marker med den seneste opstart ikke kunnet indhente. Set i »bagklogskabens dorske lys«, burde de gode marker være prioriteret i forhold til for eksempel dem, der allerede var i underskud efter de første vandingsrunder. 
Selv om der ikke er udsigt til nogen god høst generelt, kan man stadig få en god høst med hensyn til erfaringer og det bør vi udnytte.
 

 • IDEAL-tærskere kører demotur

  Under navnet ”IDEAL MasterClass” er over 60 IDEAL mejetærskere nu ved at blive demonstreret for interesserede kunder over det meste af Europa. I første omgang kommer der i alt 6 maskiner til Danmark – og de første er allerede ankommet - fuldt udstyret og med henholdsvis hjul eller bælter.

 • Genopbygning med stil

 • Ewers udvider mod vest med ny lagerhal

  Korn- og foderstofvirksomheden Brødr. Ewers bygger lagerhal med plads til 6.000 ton korn på afdelingen i Ølgod – et skarpt signal om stor aktivitet i Vestjylland.

 • Rapsprisen kommer stærkt tilbage

  Som en trold op af en æske tog den europæiske rapspris et stort ryk op i grafen onsdag aften. Den kraftige optur kommer i en tid, hvor vi normalt vil se et begyndende høstpres på rapsprisen, og det indikerer, at rapsprisen nok har set bunden for denne gang.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer