25 procent mindre havre i Thy

Tenna Bang 10-08-2018 08:00:24
Årets høst på Kovtrup i Thy har været skuffende, men set i forhold til årets tørke-udfordringer er Søren Tølbøll tilfreds.
Forventningerne til årets havre-høst var tårnhøje for bare få måneder siden. Herefter blev regnen væk, og det samme gjaldt udbyttet, som i år er 25 procent lavere, end det plejer.

Høsten er slut på Kovstrup i Sønderhå ved Snedsted i Thy og LandbrugNord var med da havren skulle i hus ved Søren Tølbøll, som foruden at være planteavler også er folkevalgt fagansvarlig for Planter og Miljø i Landbo Thys bestyrelse.

25 hektar skulle høstes til fremavl af sorten Symphony.

Havren stod, ligesom ejendommens øvrige afgrøder, fuldstændig perfekt i foråret. Og i maj måned var forventningerne til året høst på Kovstrup da også tårnhøje, men siden blev forventningerne vendt til usikkerhed om, hvad det hele skulle ende med.

Nu har Søren Tølbøll endelig fået svar, 5 tons pr. hektar med 16,7 procent vand.

- Det er omkring 25 procent lavere end et normalt år, siger Søren Tølbøll fra førersædet i mejetærskeren.

Planterne har manglet vand

Det er tydeligt, hvor på marken havren har manglet vand, og det er også nemt at se, hvor drænene ligger under jorden.
- Jorden varierer meget. Generelt i området går det fra kanon god jord og så til grus, smiler Søren Tølbøll.

Man fornemmer også, at farten sænkes og øges i mejetærskeren alt efter, hvor på marken den er. Nogle steder står havren ganske tæt, og det er umuligt og se jordoverfladen, mens man andre steder sagtens kan se jordoverfladen, med de mange små sten.

Jorden på Kovstrup varierer fra JB 3 til 6.

Spare på svampesprøjtningerne

Havren blev sået den 20.april med byg som forfrugt. Den har fået nedfældet svinegylle, og der er suppleret med handelsgødning – i alt 135 kilo N.

Der er lavet en ukrudtssprøjtning og en svampesprøjtning, hvor der også er kørt med et insektmiddel mod lus og kornbladbillens larve.

- Vejret har gjort, at vi i år har kunnet spare på svampesprøjtningerne, siger Søren Tølbøll.

Dog gør den besparelse det ikke ud for det lavere udbytte i afgrøderne.

 

 • Den store vandplanssag afgøres først i landsretten den 19. september

  På grund af ”sagens kompleksitet” falder der alligevel ingen afgørelse i Vestre Landsret onsdag i denne uge.

 • De dybrøde driller duellanter i toppen

  Med en stabilt stigende markedsandel i alle traktormarkedets størrelseskategorier er Case IH på traktorstatistikkens tredjeplads nu nærmere toppen end de forfølgere, der kæmper om fjerdepladsen.

 • Højt proteinniveau i korn af ny høst

  Kornet er i år høstet tørt, så der er på forhånd forventning om god foderkvalitet i den kommende sæson. Det højere proteinindhold kræver dog en justering af foderblandingerne.

 • Den dårlige hukommelse

  For præcis en uge siden var det de prissvage tendenser, der prægede afgrødemarkedet ovenpå rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium over den globale afgrødeforsyning. Rapporten er nu ude af verden og de afgrødehandlende har allerede glemt alt om den prissvage rapport.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer