Sharemilkeren er blevet »industrimalker«

Christian Carus 03-03-2018 08:41:19
For Anders Bruun Nielsen var sharemilking bedste mulighed for at opnå drømmen om at blive selvstændig. Nu har han selv købt et staldanlæg.
Efter et lille år i lejet stald har Anders Bruun Nielsen købt sin egen bedrift. Han har dog kun overtaget driftsbygningerne, mens sælger beholder jorden. Den nordjyske landmand ser bedst økonomi i at drive landbrug på den måde.

Da Anders Bruun Nielsen tilbage i 1995 luftede sine tanker om kvægbrug i et industrikvarter uden tilhørende marker, rystede kvæglæreren på hovedet og konstaterede, at det aldrig ville kunne lade sig gøre.

Nu har den nordjyske landmand netop skrevet under på købet af staldbygninger med plads til 495 køer og blot seks hektar jord. Et køb der kun kunne lade sig gøre med finansiering fra sælger, da realkreditselskaberne ikke ville være med.

Lejekvæg

For Anders Bruun Nielsen er det dog ikke helt nyt at satse 100 procent på malkestald og spalter.

I maj sidste år skiftede han efter syv år som kvægrådgiver hos LandboNord tilværelsen ud med en dagligdag som såkaldt sharemilker, hvor han i stedet for at eje har lejet sig ind i stalden på en gård ved Sindal i Vendsyssel. Maskinerne er leasede og alt foder bliver købt ind. Kun de 280 jerseykøer er købt. Kalvene herfra ryger videre til en kalvepasser, når de er tre uger gamle – halvdelen af dem bliver hentet tilbage til Anders Bruun Nielsens mælkeproduktion.

Lige nu lejer han også stalden i naboejendommen for at have plads efter at have overtaget 80 køer derfra.

- Jeg havde faktisk en snak med banken om, hvorfor man ikke også kunne lease en kvægbesætning. De har jo øremærker og dermed stelnummer som maskinerne, og det er ovenikøbet en dynamisk størrelse, der i modsætning til maskinerne bliver mere værd med tiden. Men jeg kan godt se, at det er noget bøvl, fordi der i så fald skulle være en leasingkontrakt til hver ko og ikke besætning som helhed. Det ville give en masse arbejde for begge parter, når der kom nye til og andre røg ud, forklarer han.

Har ændret holdning

Den 40-årige landmand erkender, at der var et par kameler at sluge, inden han bestemte sig for at tage den mere utraditionelle vej til livet som selvstændig landmand.

- Jeg har altid drømt om at have min egen gård, og da en bekendt for tre år siden foreslog om ikke det var en idé at leje noget i stedet for at eje, var min første reaktion også, at det aldrig nogensinde ville ske. Det har jeg jo så ændret holdning til siden, konstaterer han.

For to år siden var det hele ellers linet op til et køb af to gårde i Tuen - 17 kilometer fra stalden, han driver nu - men udsigten til en gæld på over 40 millioner kroner fik i sidste ende Anders Bruun Nielsen til at springe fra.

- I sidste ende kunne jeg simpelthen ikke se økonomien i det.

Købte selv

I dag, to år efter, har han så købt bygningerne på en af ejendommene i Tuen, mens sælger har beholdt jorden, som han udlejer til grovfoderleverandøren.

- Så nu er jeg ikke sharemilker mere. Jeg ved faktisk ikke, hvad man kalder det her. Industrimalker måske? Eller måske bare kvægbonde.

I princippet ser han dog ikke den store forskel på tilværelsen som sharemilker til jordløs landmand med egen stald.

- Grunden til, at det endte med et køb og ikke en lejeaftale var for at give mere sikkerhed for fremtiden. Jeg ville ikke risikere at have smidt en million i opstartsomkostninger for at lejekontrakten så blev opsagt om tre år af en eller anden grund. For sælger var det også en bedre løsning.

Og selvom overtagelsen af staldanlægget og opstartsomkostningerne på to ejendomme har været hård for kassekreditten, regner Anders Bruun Nielsen med at have bragt den i nul, når kalenderen rammer december 2019.

Budgetfast

Mens et landbrug udelukkende med staldbygninger og kvæg umiddelbart kunne virke som en usikker forretning, hvor landmanden er meget afhængig af andre, ser Anders Bruun Nielsen det lige omvendt.

- Morten Korch døde for snart 64 år siden, og vi er jo nødt til at erkende, at vi skal tænke nye veje og muligheder ind i dansk landbrug.

Sidste år købte han det foder, der var brug for, mens han efter købet af den nye stald nu har tegnet femårige foderkontrakter, der også inkluderer, at gyllen kommer den anden vej.

- Vi er ikke så sårbare på den her måde, og kan lave tingene noget mere budgetfast end mange andre. Det eneste udsving er mælkeprisen. Ellers kender vi stort set alle udgifter de kommende år. Vores foderpris er ikke afhængig af, om det regner eller hvad der ellers sker her uden for stalden, konstaterer landmanden, der aldrig har været nervøs for at hænge sin mælkeproduktion op på andres afgrøder.

- Siden jeg startede på fuldtid med at arbejde på landbrug i 1994, har jeg aldrig oplevet, at der ikke var foder til salg. Men når man skal have alt udefra, er det selvfølgelig også afgørende, at man er gode ved hinanden. Derfor arbejder jeg også med væsentlig højere priser på både grovfoder og halm end biogassen gør.

- Og på den her måde, gør vi det, vi er gode til: At passe køer. Vi kan ikke hamle op med maskinstationer og andre specialister på andre områder, men her kan vi skabe en god forretning.

Vigtige medarbejdere

Et sted har han dog måtte tilpasse budgettet.

- Til at starte med havde jeg budgetteret med en medarbejder, men det betød, at jeg i gennemsnit gik 22.000 skridt. Derfor blev jeg nødt til at ansætte en mere, siger Anders Bruun Nielsen, der nu har tre ansatte og endnu en på vej.

For netop antallet af ansatte vil han ikke gå på kompromis med.

- Vi kører med et noget højere antal lønkroner pr. EKM, men det er helt bevidst, for jeg mener ikke, at det kan betale sig at spare på lønkronerne. Der er også folk, der korser sig, når de får at vide, at vi er to erfarne personer til at malke i en 2x8’er. Men vi er her jo kun i forbindelse med morgen- og aftenmalkningen, mens køerne får fred midt på dagen. Så giver det et overskud at være to mand til malkningen, som betyder, at vi lettere får øje på, hvis en ko har problemer.

- Faktisk mener jeg, at det er optimalt med 50 køer pr. mand. Lige nu har vi 75.

Til gengæld sparer Anders Bruun Nielsen en hel del på at klare stort set alt sit regnskab selv.

- For at være sikker på, at der økonomi i tingene, regner jeg baglæns. Jeg sætter et nulpunkt, for hvad jeg vil have ud af det, og regner ud derfra. Så skal der være plads i budgettet til blandt andet dyrlæge, selvom vi ikke har mange besøg. Jeg ved, hvad foderet og maskinerne koster. Derefter ved jeg, hvad der er tilbage til løn.

Vil hjælpe ny igang

Hvis alt går efter planen, er Anders Bruun Nielsen og hans tre medarbejdere klar til at tage den nye staldanlæg i brug i løbet af maj måned. Han har dog ikke tænkt sig at opsige lejekontrakten af den nuværende stald.

- Hvad der helt præcist kommer til at ske med den, kommer meget an på, om jeg finder 2-300 nye køer eller om jeg flytter alle dem, jeg har gående her over i det nye, siger han.

- Men jeg kunne godt tænke mig at være med til at hjælpe en ung landmand i gang som sharemilker her. Måske i starten som driftsleder for mig for så senere selv at overtage det.

Og interessen for sharemilking er der, selvom der lige nu blot eksistere tre danske landbrug, der drives efter det koncept.

- Jeg ved ikke om jeg vil sige, at sharemilking er vejen frem, men for mange er det eneste mulighed for at etablere sig, hvis man vil være selvstændig. Det har bestemt fungeret for mig, og jeg er også blevet kontaktet af en hel del, som gerne vil høre lidt mere om, hvordan jeg har gjort, fastslår han.

 • Kvægrådgiver: Råvarerne skal udfordres

  Jens Melgaard, LandboNord, opfordrer landmændene til at tænke i nye muligheder, når foderplanen skal udarbejdes. For eksempel at skifte soja ud med raps.

 • Toastning kan være en unødvendig omkostning

  Nye undersøgelser fra AU Foulum viser, at toastede hestebønner har lavere proteinydelse end ubehandlede – hvilket dog ikke afspejler sig i EKM. Undersøgelserne viser også, at hestebønner matcher både soja og raps i tørstofoptag og EKM-ydelse.

 • Nu er der plantet læhegn uden tilskud i Vendsyssel

  Hjørring Læplantningslaug har gennemført en kollektiv læplantning i den vestlige del af Hjørring kommune – uden tilskud. Næste år kommer samme mulighed for lodsejere i den østlige del af kommunen.

 • Trump blæser handelskrigen på afgrøder i gang på ny

  Netop som der var faldet lidt ro på råvare- og især afgrødemarkederne og netop som Kina havde været på besøg i USA for at stoppe handelskrigen mellem de to lande, så puster Trump sig endnu en gang op og truer med ekstra straftold på kinesiske varer. Det giver på ny afgrødepriserne et drag over nakken.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer