Nu ligger goldkøerne blødt igen

Christian Carus 12-02-2018 08:32:40
Per Warming (tv) var på jagt efter de blødest mulige madrasser, der holder faconen i længst mulig tid. Dem mener han at have fundet hos Jyden og projektkonsulent Jens-Aage Justesen (th).
Per Warming brugte tre måneder på at finde den optimale løsning til sengebåsene i goldkostalden ved Aars, hvor sand ikke var en mulighed. Nu har køerne fået nye madrasser med ekstra komfort.

Det var ikke nogen nem beslutning, da Per Warming i Blære ved Aars skulle finde en erstatning for de udtjente madrasser i sengebåsene hos goldkøerne. Der blev tænkt, så det knagede i tre måneder, inden den endelige løsning var fundet.
- Jeg skulle have noget, der var så blødt som muligt og i forhold til desinficering ville jeg helst have så få lister som muligt. Det vigtigste kriterium var, at madrasserne også skulle holde faconen og være bløde over en årrække. Jeg har set eksempler på madrasser, der er nok så bløde, når de bliver lagt ud, men allerede efter et par måneder er hårde som beton, når man sætter knæet i dem, fortæller landmanden, der lægger stor vægt på trivslen i goldkostalden.
- Det er lidt sjovt med det goldkoværk, som forskerne jo finder ud af, har større og større betydning for driften. For kort liggetid betyder meget, overbelægning kan få negative konsekvenser og en goldperiode under 49 dage giver syv dage senere drægtighed. Derfor er det vigtigt at have fokus på goldkostalden, siger Per Warming.
- Derfor har det heller ikke på nogen måde handlet om at finde den billigste løsning, for det vil ikke kunne betale sig i det lange løb, siger Warming, der har givet omkring 111.000 kroner med montage for madrasser til de 67 sengebåse.

Slidt op

I Per Warmings tilfælde var der ingen vej uden om at skulle have tegnebogen op for at skifte madrasser. De gamle havde ligget i stalden, siden den blev taget i brug i 2007 og fungerede langt fra optimalt længere.
- De gamle madrasser var helt slidt op, og vi begyndte at få problemer med klebsiella yverbetændelse, fordi vi ikke længere kunne desinficere dem, fortæller Per Warming, der har sine 350 malkekøer til at ligge i sand, som han foretrækker, men ikke har mulighed for at bruge i goldkostalden, der er en separat sektion på gården.
Ikke i tvivl
Den endelig løsning blev fundet, da en rådgiver foreslog ham at kigge på Jydens madrasser med det såkaldte UniCup-underlag - der giver ekstra affjedring til madrassen - en 45 millimeter tyk latexmadras og 8 millimeter tyk topdug af gummi. Madrasserne kan lægges ud i længder op til 50 meter.
- Jeg havde ikke set de her madrasser før, men jeg var ikke i tvivl om, at det var den rigtige løsning, da jeg så dem. Jeg tror på, at det her UniCup-underlag gør en forskel, og har også allerede noteret mig, at køerne har ligget mere ned her i de første par uger med de nye madrasser. Samtidig er det en klar fordel, at overdugen ikke giver brandmærker, konstaterer Per Warming, som er en af de første himmerlændinge, der har investeret i UniCup-løsningen.
De første landmænd, primært sønderjyder, begyndte at bruge den type madrasser for otte år siden.

Stor interesse

Hos Jyden har projektkonsulent Jens-Aage Justesen stor tiltro til, at de nordjyske landmænd også tager madrasserne til sig.
- Der er større og større fokus på liggetid, mens økonomien også er blevet bedre end den har været. Samtidig er der også en tendens til, at dyrene bliver større. Derfor har vi også mærket stor interesse i forhold til madrasser det sidste halve år, siger konsulenten, der vurderer at madrasserne i Per Warmings stald kommer til at holde i 15 år.
En væsentlig årsag til den lange holdbarhed er, at man for 10 år siden begyndte at bruge latex i stedet for skum i madrasserne.
- Skummet blev med tiden presset sammen og skulle udskiftes. I de 10 år med latex har vi ikke skullet skifte nogen ud, fordi de er gået ud af facon, siger Jens-Aage Justesen.
Om madrasserne bliver liggende i stalden hos Per Warming i 15 år, tager landmanden dog ikke så nøje.
- Hvis det sker, at de kun holder i 10 år, vil det også være okay. Så længe de holder blødheden, fastslår han.

 • Sunde hestebønner af egen avl som udsæd

  Hestebønneudsæd er normalt ikke bejdsede. Derfor kan det være en overvejelse at producere eget udsæd til eget brug, hvis man vil fortsætte med samme sort.

 • Kommuner bør vente med at ændre regler for Nørreå, Gudenå og Skals Å

  Vent til Høgh-udvalgets anbefalinger er gennemført senere på året, lyder reaktionen fra to ålav, efter at Viborg-, Favrskov- og Randers kommuner har igangsat en revision af afløbsregulativerne for Nørreå, Gudenå og Skals Å.

 • Dansk Planteværn efterlyser klare regler

  Der mangler klare retningslinjer for, hvilke grænseværdier, der skal være overskredet for at udstede forbud mod sprøjtemidler i de såkaldte BNBO-områder, mener man hos brancheorganisation forud for Egedal-retssag.

 • Nye muligheder i bræmmerne

  Ønsker man at lide lidt for skønheden med nektarrige blomster i en bræmme i markkanten og her skaber en særlig bestøverbrak, skal det etableres inden 30. april.

 • Europæisk hvede kan ikke konkurrere på eksportmarkedet

  Det går strygende for den amerikanske eksport af afgrøder og det samme gør sig gældende for det russiske hvedesalg. Derimod ser det ikke for godt ud for den europæiske eksport af hvede, der ser ud til at blive hårdt ramt i 2018.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.