Avler efter usynlige køer, som ser godt ud

Tenna Bang 06-03-2018 06:54:25
Fire køer på Agro Nord kommer fra Ringelsiggaard ved Bert Groen. Blandt andet denne Merric førstekalvs ko.
Køerne ved Bert Groen, Nørager, er efter de har fået sand i sengebåsene igen klar til at blive udstillet. Fire køer vil gå i ringen i Aars. Køer, som derhjemme er usynlige i stalden samtidig med, at de ser hamrende godt ud.

Fire holsteinkøer er snart på vej fra Ringelsiggaard i Thorup ved Nørager til Messecenter Vesthimmerland i Aars, hvor Agro Nord-messen finder sted 7. marts.

De kommer fra Bert Groen og skal bedømmes på deres udseende.

Tre af køerne er førstekalvskøer – alle efter tyren Merrick.

- De er rolige, selvpassende og usynlige i stalden. De er ikke alt for store og passer derfor godt her i stalden. De har gode yvere og er gode at malke, siger Bert Groen.

Rent ydelsesmæssigt præsterer de godt og følger fin med de andre køer i stalden. Bert Groen har i alt 160 holsteinkøer – enkelte DRH.

Pæn og funktionel

De usynlige køer, som passer sig selv, prioriteres højt i stalden. Og selvom man er usynlig, kan og skal man helst se godt ud samtidig.

- Jeg malker to gange om dagen og så skal der også være noget pænt at kigge på, men ikke nok med det. Et yver skal være i balance og patterne skal sidde rigtigt, for at koen er nem at malke, forklarer han.

Fra hobby til konkurrence

Bert Groen købte Ringelsiggaard for 23 år siden. Dengang med 55 køer i bindestald og 36 hektar jord. Han kommer fra Holland, hvor han arbejdede som klovbeskærer.

I år 2000 udstillede han sine egne køer for første gang.

- I starten ville jeg gerne bare vise mine dyr frem som en hobby, men nu er det blevet en konkurrence om, hvor godt jeg kan være med, siger han.

Og der har da også været flere flotte placeringer i blandt.

På Agro Nord havde Bert Groen Miss Agro Nord i 2003 - en Ked Juror-datter. Året efter blev han nummer to og fik reserve champion titlen, også med en Ked Juror-ko.

Sand har givet gode ben

Tyren Ked Juror var den første, som Bert Groen købte strå fra af genetikfirmaet Dansk ABS. Siden er der kommet mange flere til, blandt andet de tre Merric-køer, som skal med til Agro Nord, sammen med Shottle staldsøsteren – en andenkalvs ko.

Bert Groen har holdt udstillingspause i nogle år, fordi madrasserne i kostalden gjorde, at han ikke var tilfreds med køernes ben. Nu er madrasserne skiftet ud med sand og køerne er igen klar til udstilling.

På Agro Nord bliver alle fire køer præsenteret af Dansk ABS.

Bert Groen skal selv være dommer blandt kødkvæget på Agro Nord. Bert Groen dømmer både malkekvæg og kødkvæg herhjemme. Udenlands er han godkendt dommer blandt Holstein og Blonde.

 • Kvægrådgiver: Råvarerne skal udfordres

  Jens Melgaard, LandboNord, opfordrer landmændene til at tænke i nye muligheder, når foderplanen skal udarbejdes. For eksempel at skifte soja ud med raps.

 • Toastning kan være en unødvendig omkostning

  Nye undersøgelser fra AU Foulum viser, at toastede hestebønner har lavere proteinydelse end ubehandlede – hvilket dog ikke afspejler sig i EKM. Undersøgelserne viser også, at hestebønner matcher både soja og raps i tørstofoptag og EKM-ydelse.

 • Nu er der plantet læhegn uden tilskud i Vendsyssel

  Hjørring Læplantningslaug har gennemført en kollektiv læplantning i den vestlige del af Hjørring kommune – uden tilskud. Næste år kommer samme mulighed for lodsejere i den østlige del af kommunen.

 • Trump blæser handelskrigen på afgrøder i gang på ny

  Netop som der var faldet lidt ro på råvare- og især afgrødemarkederne og netop som Kina havde været på besøg i USA for at stoppe handelskrigen mellem de to lande, så puster Trump sig endnu en gang op og truer med ekstra straftold på kinesiske varer. Det giver på ny afgrødepriserne et drag over nakken.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer