Hellere avl end bøffer

Christian Carus 07-08-2018 07:00:04
Sidste år blev Martin Lodahl Larsens Gejlagergård Jytte kåret som bedste kødkvæg på Aulum Dyrskue. Nu er hun klar til endnu en tur i ringen.
Martin Lodahl Larsen købte sin første dexter-kvie som 12-årig. Nu har han været fast dyrskue-inventar i seks år, og møder op på Aulum Dyrskue med sidste års vinder hos kødkvægene.
Mens tænderne hos mange løber i vand og tankerne kredser om fyldte kummefrysere og saftige bøffer, når man nævner ordet kødkvæg, reagerer Martin Lodahl Larsen fra Feldborg noget anderledes.
- Min far siger godt nok, at det er lidt underligt at have en søn, som har kødkvæg, men at han ikke har noget kød i fryseren. Men jeg vil langt hellere sælge til avl end til slagtning, siger den unge kødkvægsavler, der dog har sat tænderne i et par af dyrene fra hans dexter-besætning gennem tiden.
- Jeg har fået slagtet to, og jeg må indrømme, at kødet er virkelig lækkert. Men det er ikke det, der er mit primære formål med at have dyr. Det skal være nogle, der kan klare sig som dyrskue-dyr ellers må de væk, siger han.
 

Forsvarende mester

Og selvom han kun er 18 år gammel, ved Martin Lodahl Larsen udmærket, hvad han taler om, når snakken kommer ind på kødkvæg og dyrskuer.
Som 12-årige investerede han i sin første dexter-kvie og har siden været fast inventar i kødkvægskonkurrencerne på diverse midt- og vestjyske dyrskuer. Flere år tidligere havde han allerede investeret i en rødbroget ko, der var staldet op blandt faderens sortbrogede på hans daværende gård i Varde.
I år har Martin Lodahl Larsen traditionen tro også rundet Midt West Farmshow i Skive og Landsskuet i Herning, og er nu klar til at gøre et forsøg på at forsvare sidste års titel som bedste kødkvægsdyr på Aulum Dyrskue 11. august med sin dexter-besætning.
Her stiller han med sidste års vinder, Gejlagergård Jytte, og Stensbo Hedda.
 

Avls-tanker

Avisen møder Martin Lodahl ved indhegningen hos Jens Nyboe Karstensen, hvor køerne er på »ferie« hos formanden for Dansk Dexter-forenings avlsudvalg og hans tyr, Skivevejens Raket, i Kibæk ved Herning.
At køerne er på visit hos lige netop Jens Nyboe og Raket er ingen tilfældighed.
- Jeg plejer at sige, at hvis Jens har det, så er det i orden, siger Martin Lodahl, der dog har haft andre destinationer i tankerne, inden køerne blev sendt afsted – for man er vel kødkvægsnørd og tager ikke bare den første mulighed, der byder sig.
- Der går ikke en dag, hvor jeg ikke tænker på kødkvæg og avl. Og engang i foråret vågnede jeg en nat, fordi jeg var kommet i tanke om, at Jens måske havde den helt rigtige tyr. Så blev jeg nødt til at stå op og gå ind og søge på, om hans tyr godt nok kunne bruges på mine køer. Det kunne den, så nu må vi spændt vente på resultatet, siger den unge kødkvægsavler.
For hvis der er én ting, der kan måle sig med dyrskuesæsonen, så er det forårets kælvninger.
- Det er de to højdepunkter på året. Alle dyrskuerne og når der kommer kalve, konstaterer han.
 

Dexter for altid

Lige nu tæller Martin Lodahl Larsens besætning tre køer med kalv og en enkelt tyr. Med tiden er drømmen at flytte ind på et landsted med plads til 10-20 dexter-dyr, der skal være hobbyen ved siden af det faste job, der også gerne skulle have med køer at gøre, når han engang bliver uddannet landmand fra Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg.
- Det er arbejdet med køerne, der trækker i mig. Jeg vil meget hellere være i stalden end at skulle ud og køre traktor.
Og selvom dexter-køerne efterhånden ser en anelse klejne ud i forhold til deres høje ejer, har han ikke tænkt sig at skifte dem ud med en større race.
- I sin tid var det min far, der bestemte, at det skulle være dexter, fordi han også gerne ville have ro i maven, hvis han sendte mig alene afsted på dyrskue. Det ville han ikke have, hvis det eksempelvis var en stor simmentaler. Men det er et valg, jeg har været rigtig glad for, og kunne ikke forestille mig, at skifte til en anden race, selvom folk indimellem spørger mig, om ikke jeg skal have nogle større dyr. Hvis jeg på et tidspunkt får det, bliver det for at have dem samtidig med, at jeg også har dexter, fastslår han, selvom de seks år med Dexter også har budt på mindre sjove oplevelser.
- En af de to køer, jeg har fået slagtet, var den første jeg fik. For hun var fuldstændig gal og svær at styre. Vi måtte da også jagte hende et helt døgn, før vi fik hende kørt afsted til slagtning, for da lastbilen kom ind ad indkørslen blev hun helt vild, fortæller han.
Et andet bump på vejen var da han købte en ungtyr, han havde store avlsplaner med, indtil den viste sig at være impotent til stor skuffelse for både Martin Lodahl og manden han allerede havde lejet den ud til.
- Der har været lidt startproblemer gennem årene, og der har efterhånden vist sig et mønster med de dyr jeg har købt på Sjælland – min første kvie og den impotente tyr. Så selvom det nok har været mere eller mindre tilfældigt, køber jeg ikke dyr derovre mere. Jeg vil også helst avle dyrene selv, og har efterhånden også kun én, der er købt ind udefra. Jeg synes, det gør tingene endnu sjovere, når man kan sige, at man har vundet med en ko eller tyr, man selv har fremavlet.
 

Altid sikker vinder

Nu ser han frem til at blande sig blandt de bedste af de 23 kødkvæg, der er meldt til i Aulum.
- Jeg vil rigtig gerne slå de andre, der stiller op med Dexter. Hvis jeg gør det, er dagen reddet. Og hvis man så kan blande sig i toppen på tværs af racerne, ville det være ekstra sjovt.
Og skulle Jytte ikke klare sig helt så godt som sidst, ændrer det ikke på Martins forhold til hende.
- Hun er altid en sikker vinder hos mig, fastslår Martin Lodahl, der har lettere ved at acceptere, hvis hans dyr ikke tager ærespræmier med hjem, end hvis han selv fejler i en af de mange mønstringskonkurrencer, han efterhånden har stillet op i.
I 2013 blev han således kåret til dansk mester i mønstring på Landsskuet, mens han i år måtte nøjes med en placering i top 10.
- Der var jeg godt nok skuffet. Jeg røg ud, fordi jeg kom til at stå lidt for tæt på en af de andre, og der er jeg nok en lidt dårlig taber. Det er noget andet end dyrebedømmelsen, hvor meget kommer an på dagsformen hos dyrene, siger han.
 
 
 • Den store vandplanssag afgøres først i landsretten den 19. september

  På grund af ”sagens kompleksitet” falder der alligevel ingen afgørelse i Vestre Landsret onsdag i denne uge.

 • De dybrøde driller duellanter i toppen

  Med en stabilt stigende markedsandel i alle traktormarkedets størrelseskategorier er Case IH på traktorstatistikkens tredjeplads nu nærmere toppen end de forfølgere, der kæmper om fjerdepladsen.

 • Højt proteinniveau i korn af ny høst

  Kornet er i år høstet tørt, så der er på forhånd forventning om god foderkvalitet i den kommende sæson. Det højere proteinindhold kræver dog en justering af foderblandingerne.

 • Den dårlige hukommelse

  For præcis en uge siden var det de prissvage tendenser, der prægede afgrødemarkedet ovenpå rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium over den globale afgrødeforsyning. Rapporten er nu ude af verden og de afgrødehandlende har allerede glemt alt om den prissvage rapport.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer