Gammel økolog klar til frisk græs

Christian Carus 09-04-2018 06:44:39
De seneste år har omkring 2.000 mennesker troppet op til Økodag på Lunde. Privatfoto
GMO-debat og en trang til nye udfordringer fik i 2008 Flemming Birk Nielsen til at starte omlægningen til økologi. Siden 2011 har han været vært ved Økodagen, og kan i dag kalde sig en af de »gamle« økologer.

Da Flemming Birk Nielsen i 1993 købte gården Lunde ved Tranum var der 50 køer i bindestald og 35 hektar jord.

Nu driver han 400 hektar jord – hvoraf 150 er lejet - og har 150 sortbrogede køer. Køer, der ligesom mange af deres økologiske søstre bliver lukket på græs 15. april, når omkring 80 økologiske mælkeproducenter byder indenfor til Økodag.

Dagen har de seneste år trukket over 200.000 danskere ud i forårssolen, og på Lunde forventer man omkring 2.000 gæster – ligesom de foregående år.

Lige siden gården var fuldt omlagt til økologi i august 2010, har Flemming Birk Nielsen hvert år slået dørene op til Økodag.

Små skridt

Vokseværket til gårdens nuværende størrelse er kommet gradvist over de sidste 25 år.

- Der er stort set sket et eller andet hvert eneste år. Enten har vi bygget eller købt mere jord. I forhold til byggeriet har andre måske været mere konsekvente og raget det gamle helt ned for at bygge nyt. Vi har taget det i lidt mindre skridt ad gangen, fortæller den nordjyske landmand, der første gang udvidede staldbygningerne i 1996 og siden i 2005. Siden er det primært arealet rundt om gården, der blevet større.

- I en del år havde vi 140 køer og 140 hektar, men de sidste fem år har planteavlen taget fokus, fortæller Flemming Birk Nielsen, der dog stadig primært holder sig i stalden, mens han har en fast markmand til at klare størstedelen af arbejdet i førerhuset.

Mange år endnu

Udover markmanden har Flemming Birk Nielsen en elev og en flexjobber ansat, mens den ene af hans fire sønner, Laust på 22 år, af og til også hjælper til, når han har fri fra agrobusiness-studiet i Aarhus. De tre andre sønner har valgt andre veje end landbruget.

Om Laust engang skal overtage gården ved Tranum, er der ikke taget nogen beslutning om endnu.

- Så langt er vi slet ikke begyndt at tænke endnu. Jeg har da også planer om at fortsætte i hvert fald 10 år endnu, siger Flemming Birk Nielsen, der i første omgang mener, at sønnike skal ud og arbejde andre steder end på Lunde.

- Jeg tror, det er sundt at komme ud og se verden. Han skulle jo gerne ende med at blive klogere end mig, og måske en dag komme tilbage og lære mig noget.

Passende størrelse

At gårdens placering betyder, at der ikke kan udvides til meget mere end de 150 køer passer Flemming Birk Nielsen ganske godt.

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, om noget er bedre end andet, men jeg har aldrig haft en drøm om at skulle have 400 køer. Det var også en af grundene til, at vi i sin tid lagde om til økologi. For at lave et produkt, der gav noget merværdi og for at slippe ud af ræset med at skulle udvide med 50 køer hvert år, som desuden heller ikke var mulig, fordi vi bor, hvor vi bor, fortæller han.

Nye udfordringer

Omlægningen til økologi var et naturligt valg, da Flemming Birk Nielsen i 2008 affyrede startskuddet til omlægningen.

- Når man er lønmodtager, finder man et nyt arbejde, hvis man trænger til nye udfordringer. Det er lidt sværere som selvstændig, men for mig var omlægningen til økolog en god udfordring, som jeg bestemt ikke har fortrudt. Og siden er økologien ligesom krøbet ind under huden på mig, fortæller Flemming Birk Nielsen.

- Da jeg valgte at lægge om var der også meget debat om GMO-foder, og økologi var eneste mulighed –ikke som i dag, hvor der også er et marked for konventionel GMO-fri mælk, konstaterer han.

- Så det var på ingen måde af økonomiske årsager, selvom der siden har været perioder, hvor vi har fået noget mere for vores mælk end de konventionelle, lyder det fra mælkeproducenten, der siden sin start med økologien har set en ny bølge økologer starte op.

- Det er lidt sjovt, at vi nu lige pludselig er blevet de gamle økologer, konstaterer han.

 

 

Godt koncept

For familien Birk Nielsen har Økodag været en fast tradition siden omlægningen til økologi på gården ved Tranum. Sådan bliver det også i år, når køerne bliver lukket ud klokken 12.00 søndag den 15. april.

- Jeg synes, det er et godt koncept, og jeg synes, det er fantastisk, at der kommer så mange og kigger på, når køerne bliver lukket ud. Det første år havde vi regnet med omkring 500, og så kom der cirka 900, og de sidste par år har der været godt og vel 2.000 gæster, siger Flemming Birk Nielsen, der er glad for muligheden for at give omverdenen et indblik i livet på gården.

- Der er alt for mange folk, der kun får deres indtryk af landbruget og fødevareproduktionen gennem elektroniske medier. Der er Økodagen en kærkommen lejlighed til at give et mere reet indblik, siger nordjyden, der igen i år har inviteret spejderne, ligesom sidste års tiltag med at give børnene mulighed for at malke en ko bliver gentaget.

- Vi prøver at lave lidt nyt hvert år, for selvom, der kommer mange nye, så er der også mange, der kommer igen år efter år, siger Flemming Birk Nielsen, der i skrivende stund dog ikke helt ved, hvad årets nyhed bliver.

En ting er dog helt sikkert: økologen glæder sig lige så meget som de forventningsfulde børn til første dag på græs.

- Det er altid en sjov dag, som vi landmænd bestemt også ser frem til, siger Flemming Birk Nielsen, der ser frem til at få køerne ud, selvom de i vinterens løb har fået et par smugkig på terrænet rundt om stalden, når sandet er blevet skiftet i sengebåsene.

- Når vi skifter sand og det passer med vejret, bliver de lukket ud. Men det er ikke det samme at lukke dem ud på en snedækket mark, som én hvor græsset gror. Det kan man også sagtens se på deres reaktion, fortæller han.

 

Her danser køerne

31 gårde, der byder velkommen til Økodag i det Nord-, Midt- og Vestjyske:

Irene og Morten Mejlvang, Berberisvej 20, Brønderslev

Inge Merete og Leo Thomsen, Trintvedvej 4, Dronninglund

Flemming Birk Nielsen, Fosdalvej 15, Brovst

Karin og Per Nørgaard, Nørengen 17, Gandrup

Mona og Karl Ove Klit, Lerhøjvej 4, Thisted

Nicolaj Nicolajsen, Gyrupvej 14, Snedsted

Jørgen Myrup, Dammevej 1, Løgstør

Louise Kvist og Peter Kjærgaard, Tårupvej 8, Nibe

Finn og Bjarne Kjærgaard, Kærsholmvej 42, Storvorde

Torsten Wetche, Hornumvej 95, Farsø

Lis Tanderup og Finn Tang, Gislumhøjvej 5, Aars

Annemette Toft Sørensen og Axel Sørensen, Skovlvejen 3, Aars

Brian, Hanne og Sten Christensen, Finderupvej 31, Hobro

Mette og Anders Laustsen, Norup Østermark 12, Havndal

Steen Hareskov og Kirsten Kjærgaard, Randersvej 58, Tjele

Lene og Lars Jørgensen, Krogsagervej 1, Randers SØ

Ingrid og Hans Hjort, Auningvej 37, Mørke

Karl og Mikkel Nielsen, Tangbakkevej 3, Rønde

Havredal Praktiske Uddannelser, Smedevej 4, Karup

Birgit og Peder Skovgaard Pedersen, Sortenborgvej 6, Silkeborg

Jens Peter Jeppesen, Houdamvej 7, Lemvig

Helle og Jens Erik Damtoft, Struervej 1, Vinderup

Kurt og Linda Heldgaard, Skovhusvej 4, Vinderup

Lene og Michael Vammen Bisgård, Furvej 31, Skive

Carina og Svend Otto Søgård, Vestre Skivevej 15, Stoholm

Kirsten og Jens-Bernhard Knudsen, Aulumvej 14, Sørvad

Mona og Tsjipke Wiersma, Sønder Skjerkvej 3, Aulum

Lone og Henrik Sundgaard, Askovvej 41, Ørnhøj

Claus Bak, Grønbjergvej 24, Spjald

Bodil og Hans Christian Kviesgård, Lillebyvej 3, Videbæk

Anja og Preben Madsen, Korshøjvej 5, Vildbjerg

 • IDEAL-tærskere kører demotur

  Under navnet ”IDEAL MasterClass” er over 60 IDEAL mejetærskere nu ved at blive demonstreret for interesserede kunder over det meste af Europa. I første omgang kommer der i alt 6 maskiner til Danmark – og de første er allerede ankommet - fuldt udstyret og med henholdsvis hjul eller bælter.

 • Genopbygning med stil

 • Ewers udvider mod vest med ny lagerhal

  Korn- og foderstofvirksomheden Brødr. Ewers bygger lagerhal med plads til 6.000 ton korn på afdelingen i Ølgod – et skarpt signal om stor aktivitet i Vestjylland.

 • Rapsprisen kommer stærkt tilbage

  Som en trold op af en æske tog den europæiske rapspris et stort ryk op i grafen onsdag aften. Den kraftige optur kommer i en tid, hvor vi normalt vil se et begyndende høstpres på rapsprisen, og det indikerer, at rapsprisen nok har set bunden for denne gang.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer