Alt hvad du skal vide om grovfoder

Henning K. Andersen 08-06-2018 14:33:21
Når LMO inviterer til Grovfodertræf den 14. juni på Kuhr Hedegård, bliver man klædt på til fremtidens grovfoderproduktion. Kom tæt på majs, kløvergræs, roer og hestebønner og få det bedste udgangspunkt for at producere godt grovfoder til den rigtige pris.

- Det er en dag vi ser meget frem til, da det giver os mulighed for at møde kunderne under afslappede forhold, men vi er her jo ikke kun for hyggens skyld, siger Bent Halkjær Hedegaard, der er afdelingsleder i LMO Planteavl og ansvarlig for LMO Grovfodertræf. 

- Vi har meget, vi skal nå på dagen. Vi skal omkring demonstrationsmarkerne, hvor LMOs eksperter samt firmarepræsentanter orienterer om resultater og den seneste viden, siger han.


En god start er afgørende for majs og det er startgødning med fosfor medvirkende til. De nye fosforregler begrænser brugen af fosfor og derfor kan det være aktuel at erstatte fosfor i handelsgødning med gylle. Der er gode tips at hente i forhold til, hvordan gyllen placeres, så det ikke går galt. 

- Majs er meget følsom overfor ukrudt i det tidlige stadie, derfor er en effektiv bekæmpelse vigtigt. De enkelte midler og blandingers virkning er afprøvet i logaritme-behandlinger, hvor dosis reduceres gennem behandlingerne. Dermed fås et billede af, hvilken dosis der er tilstrækkelig og hvilke midler der virker bedst på markens ukrudtsflora, siger Bent Halkjær Hedegaard.

Kemisk behandling kan i nogen grad erstattes af radrensning, men det kræver at indstillingen af radrenseren er korrekt. På Grovfodertræffet kan man også få gode råd til, hvordan radrenseren indstilles, så man får den ønskede effekt. 

- Bælgsædseffekten af kløver i græs er et godt boost til køernes mælkeydelse. Derfor vil vi bl.a. se på hvordan kløveren påvirkes af kvælstof i foråret i en 1. års kløvergræsmark, siger Bent Halkjær Hedegaard. 

- Der finder mange forskellige arter græsmarksplanter og blandinger. Den rigtige sammensætning afhænger af flere ting på bedriften. I demonstrationsmarkerne er der lagt en række blandinger ud, som vil blive gennemgået på dagen afslutter han.

Hestebønner er naturligvis også et tema, eftersom den bliver mere og mere udbredt i Danmark som proteinafgrøde. LMO præsenterer gode råd om dyrkning og fodring med hestebønner.

Markedssituationen
Der vil være markedsorientering fra LMOs chefanalytiker og finansrådgiver Hans Fink som gennemgår den nuværende situation, samt hvad du kan forvente dig af fremtiden.

Biogas er det nye grønt
Kuhr Hedegaard fremviser gårdens biogasanlæg. Biogas bidrager til økonomien fordi det, ud over egen udnyttelse, kan sælge varme, gas eller elektricitet. Biogas er også interessant for økologer som med biogas kan skaffe ekstra næringstoffer til markerne.

- Det er ikke uden udfordringer at komme i gang siger miljøkonsulent Amparo Gomez Cortina fra LMO og fortsætter:

- Det rigtige anlæg skal udvælges, der skal kigges på økonomi og miljøgodkendelse og afhængigt af lokaliseringen, er der måske forhold i lokalplanen der nødvendiggør en VVM screening eller en VVM redegørelse. Det er derfor utroligt vigtigt, at landmanden får den rigtige rådgivning fra starten og indgår i en god dialog med sin kommune råder miljøkonsulenten, som man også kan møde til årets grovfodertræf.

LMO Grovfodertræf finder sted torsdag den 14. juni i Rødkærsbro. Det er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendigt. 

 • Landbrug & Fødevarer vil have tørkepakke

  Oven på den værste tørke i årtier foreslår Landbrug & Fødevarer nu en række tiltag, der kan afbøde nogle af konsekvenserne for både landbrug og samfund.

 • Landmænd: Vores dræn kan umuligt være årsag til iltsvind i Filsø

  Landmænd fra området omkring den iltsvinds-ramte Filsø i Vestjylland beretter om tørre dræn under markerne. En af dem er LDM-formand Kjartan Poulsen. Han opfordrer til, at en sø, der ligger som en slags »forbassin« til Filsø bliver renset op, da den kan være årsagen til iltsvindet. En oprensning kan være med til at forhindre iltsvind i fremtiden.

 • Optræk til topformation på aktiemarkedet

  Du skal som investor fortsat være forsigtig med handel i aktier. Faren for en større nedtur er langt fra overstået. Med den nedtur, der de seneste tre uger har gjort sig gældende på det europæiske aktiemarked, er der nemlig optræk til storm.

 • Så er det nu

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer