Alt hvad du skal vide om grovfoder

Henning K. Andersen 08-06-2018 14:33:21
Når LMO inviterer til Grovfodertræf den 14. juni på Kuhr Hedegård, bliver man klædt på til fremtidens grovfoderproduktion. Kom tæt på majs, kløvergræs, roer og hestebønner og få det bedste udgangspunkt for at producere godt grovfoder til den rigtige pris.

- Det er en dag vi ser meget frem til, da det giver os mulighed for at møde kunderne under afslappede forhold, men vi er her jo ikke kun for hyggens skyld, siger Bent Halkjær Hedegaard, der er afdelingsleder i LMO Planteavl og ansvarlig for LMO Grovfodertræf. 

- Vi har meget, vi skal nå på dagen. Vi skal omkring demonstrationsmarkerne, hvor LMOs eksperter samt firmarepræsentanter orienterer om resultater og den seneste viden, siger han.


En god start er afgørende for majs og det er startgødning med fosfor medvirkende til. De nye fosforregler begrænser brugen af fosfor og derfor kan det være aktuel at erstatte fosfor i handelsgødning med gylle. Der er gode tips at hente i forhold til, hvordan gyllen placeres, så det ikke går galt. 

- Majs er meget følsom overfor ukrudt i det tidlige stadie, derfor er en effektiv bekæmpelse vigtigt. De enkelte midler og blandingers virkning er afprøvet i logaritme-behandlinger, hvor dosis reduceres gennem behandlingerne. Dermed fås et billede af, hvilken dosis der er tilstrækkelig og hvilke midler der virker bedst på markens ukrudtsflora, siger Bent Halkjær Hedegaard.

Kemisk behandling kan i nogen grad erstattes af radrensning, men det kræver at indstillingen af radrenseren er korrekt. På Grovfodertræffet kan man også få gode råd til, hvordan radrenseren indstilles, så man får den ønskede effekt. 

- Bælgsædseffekten af kløver i græs er et godt boost til køernes mælkeydelse. Derfor vil vi bl.a. se på hvordan kløveren påvirkes af kvælstof i foråret i en 1. års kløvergræsmark, siger Bent Halkjær Hedegaard. 

- Der finder mange forskellige arter græsmarksplanter og blandinger. Den rigtige sammensætning afhænger af flere ting på bedriften. I demonstrationsmarkerne er der lagt en række blandinger ud, som vil blive gennemgået på dagen afslutter han.

Hestebønner er naturligvis også et tema, eftersom den bliver mere og mere udbredt i Danmark som proteinafgrøde. LMO præsenterer gode råd om dyrkning og fodring med hestebønner.

Markedssituationen
Der vil være markedsorientering fra LMOs chefanalytiker og finansrådgiver Hans Fink som gennemgår den nuværende situation, samt hvad du kan forvente dig af fremtiden.

Biogas er det nye grønt
Kuhr Hedegaard fremviser gårdens biogasanlæg. Biogas bidrager til økonomien fordi det, ud over egen udnyttelse, kan sælge varme, gas eller elektricitet. Biogas er også interessant for økologer som med biogas kan skaffe ekstra næringstoffer til markerne.

- Det er ikke uden udfordringer at komme i gang siger miljøkonsulent Amparo Gomez Cortina fra LMO og fortsætter:

- Det rigtige anlæg skal udvælges, der skal kigges på økonomi og miljøgodkendelse og afhængigt af lokaliseringen, er der måske forhold i lokalplanen der nødvendiggør en VVM screening eller en VVM redegørelse. Det er derfor utroligt vigtigt, at landmanden får den rigtige rådgivning fra starten og indgår i en god dialog med sin kommune råder miljøkonsulenten, som man også kan møde til årets grovfodertræf.

LMO Grovfodertræf finder sted torsdag den 14. juni i Rødkærsbro. Det er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendigt. 

 • Kvægrådgiver: Råvarerne skal udfordres

  Jens Melgaard, LandboNord, opfordrer landmændene til at tænke i nye muligheder, når foderplanen skal udarbejdes. For eksempel at skifte soja ud med raps.

 • Toastning kan være en unødvendig omkostning

  Nye undersøgelser fra AU Foulum viser, at toastede hestebønner har lavere proteinydelse end ubehandlede – hvilket dog ikke afspejler sig i EKM. Undersøgelserne viser også, at hestebønner matcher både soja og raps i tørstofoptag og EKM-ydelse.

 • Nu er der plantet læhegn uden tilskud i Vendsyssel

  Hjørring Læplantningslaug har gennemført en kollektiv læplantning i den vestlige del af Hjørring kommune – uden tilskud. Næste år kommer samme mulighed for lodsejere i den østlige del af kommunen.

 • Trump blæser handelskrigen på afgrøder i gang på ny

  Netop som der var faldet lidt ro på råvare- og især afgrødemarkederne og netop som Kina havde været på besøg i USA for at stoppe handelskrigen mellem de to lande, så puster Trump sig endnu en gang op og truer med ekstra straftold på kinesiske varer. Det giver på ny afgrødepriserne et drag over nakken.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer