Dronningen af Tastum slog de sortbrogede

Christian Carus 08-03-2018 07:10:06
Der blev jublet igennem, da sejrskoen blev kåret.
Der var ikke mange, der havde regnet med at se en jersey-ko som Miss Agro Nord 2018. Heller ikke manden, der trak hende.
De er mest med for hyggens skyld, lød det fra Thomas Søgaard, driftsleder hos Tastum Jersey ved Stoholm.

Alligevel kunne han ikke holde tårerne tilbage, da hans Dignitary-datter 040834-03918 løb med titlen som Miss Agro Nord i røg, damp og farvet spotlight foran en sortbroget Aftershock-datter fra Raunhøj Dairy.

- Jeg har hørt, at det aldrig er sket før, at en jersey har vundet her. Det er helt sindssygt, lød det fra Thomas Søgaard, da dagens heltinde havde fået lettet trykket på det spændte yver.

- Og vi snakker meget om, at man skal nyde det, når det går godt. Derfor blev der også jublet igennem i dag. I morgen skal vi da også have en dram til rundstykkerne, fastslog Thomas Søgaard, der fremhævede hele teamet bag Tastum Jersey.

- Vi er et team, og der er mange, der gør en stor indsats hver gang, vi er afsted til udstilling. Både nuværende og tidligere ansatte er med til at give en hjælpende hånd, og vi har nok været 10-12 mand inde over for at få det til at lykkes – både at være her og stadig have nogle til at klare tingene hjemme på gården.

På Agro Nord havde Tastum Jersey syv køer med.
 

I tvivl

Egentlig havde familien Søgaard været i tvivl om, hvorvidt den nyslåede Miss skulle have været med i Aars.

- Hun er ikke så langt fra kælvning, så vi var lidt i tvivl, om hun var klar og i god nok form. Det vurderede vi heldigvis, at hun er, sagde Thomas Søgaard, der til daglig har ansvaret for de 470 økologiske jersey-køer på sin fars går i Tastum.
 
På gården bliver der lagt mange timer i det, når familie og medarbejdere hvert år frekventerer dyrskuerne i Aars, Thisted, Gammel Estrup og Herning.
 
- Jeg er vokset op med det, og jeg har nogle af mine bedste minder fra vores ture rundt i landet for at udstille køer, sagde Thomas Søgaard, der onsdag gav sin seks uger gamle datter første udstillingsoplevelse.
 
- Hun kan lige så godt lære det tidligt, konstaterede han.
 

Dronningen

For den fireårige Miss Agro Nord var det dog langt fra første tur i ringen, og Thomas Søgaard er ikke i tvivl om, at hun er en ko af en speciel støbning.

- Vi kalder hende Daisy, ligesom Dronning Margrethe. For hun er dronningen hjemme i stalden.
 
- Hvor mange køer normalt ikke er glade for at blive taget væk fra flokken, så er hun ligeglad. Hun nyder at være ude til sådan noget her, lød det fra Thomas Søgaard.
 • Kvægrådgiver: Råvarerne skal udfordres

  Jens Melgaard, LandboNord, opfordrer landmændene til at tænke i nye muligheder, når foderplanen skal udarbejdes. For eksempel at skifte soja ud med raps.

 • Toastning kan være en unødvendig omkostning

  Nye undersøgelser fra AU Foulum viser, at toastede hestebønner har lavere proteinydelse end ubehandlede – hvilket dog ikke afspejler sig i EKM. Undersøgelserne viser også, at hestebønner matcher både soja og raps i tørstofoptag og EKM-ydelse.

 • Nu er der plantet læhegn uden tilskud i Vendsyssel

  Hjørring Læplantningslaug har gennemført en kollektiv læplantning i den vestlige del af Hjørring kommune – uden tilskud. Næste år kommer samme mulighed for lodsejere i den østlige del af kommunen.

 • Trump blæser handelskrigen på afgrøder i gang på ny

  Netop som der var faldet lidt ro på råvare- og især afgrødemarkederne og netop som Kina havde været på besøg i USA for at stoppe handelskrigen mellem de to lande, så puster Trump sig endnu en gang op og truer med ekstra straftold på kinesiske varer. Det giver på ny afgrødepriserne et drag over nakken.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer