Dronningen af Tastum slog de sortbrogede

Christian Carus 08-03-2018 07:10:06
Der blev jublet igennem, da sejrskoen blev kåret.
Der var ikke mange, der havde regnet med at se en jersey-ko som Miss Agro Nord 2018. Heller ikke manden, der trak hende.
De er mest med for hyggens skyld, lød det fra Thomas Søgaard, driftsleder hos Tastum Jersey ved Stoholm.

Alligevel kunne han ikke holde tårerne tilbage, da hans Dignitary-datter 040834-03918 løb med titlen som Miss Agro Nord i røg, damp og farvet spotlight foran en sortbroget Aftershock-datter fra Raunhøj Dairy.

- Jeg har hørt, at det aldrig er sket før, at en jersey har vundet her. Det er helt sindssygt, lød det fra Thomas Søgaard, da dagens heltinde havde fået lettet trykket på det spændte yver.

- Og vi snakker meget om, at man skal nyde det, når det går godt. Derfor blev der også jublet igennem i dag. I morgen skal vi da også have en dram til rundstykkerne, fastslog Thomas Søgaard, der fremhævede hele teamet bag Tastum Jersey.

- Vi er et team, og der er mange, der gør en stor indsats hver gang, vi er afsted til udstilling. Både nuværende og tidligere ansatte er med til at give en hjælpende hånd, og vi har nok været 10-12 mand inde over for at få det til at lykkes – både at være her og stadig have nogle til at klare tingene hjemme på gården.

På Agro Nord havde Tastum Jersey syv køer med.
 

I tvivl

Egentlig havde familien Søgaard været i tvivl om, hvorvidt den nyslåede Miss skulle have været med i Aars.

- Hun er ikke så langt fra kælvning, så vi var lidt i tvivl, om hun var klar og i god nok form. Det vurderede vi heldigvis, at hun er, sagde Thomas Søgaard, der til daglig har ansvaret for de 470 økologiske jersey-køer på sin fars går i Tastum.
 
På gården bliver der lagt mange timer i det, når familie og medarbejdere hvert år frekventerer dyrskuerne i Aars, Thisted, Gammel Estrup og Herning.
 
- Jeg er vokset op med det, og jeg har nogle af mine bedste minder fra vores ture rundt i landet for at udstille køer, sagde Thomas Søgaard, der onsdag gav sin seks uger gamle datter første udstillingsoplevelse.
 
- Hun kan lige så godt lære det tidligt, konstaterede han.
 

Dronningen

For den fireårige Miss Agro Nord var det dog langt fra første tur i ringen, og Thomas Søgaard er ikke i tvivl om, at hun er en ko af en speciel støbning.

- Vi kalder hende Daisy, ligesom Dronning Margrethe. For hun er dronningen hjemme i stalden.
 
- Hvor mange køer normalt ikke er glade for at blive taget væk fra flokken, så er hun ligeglad. Hun nyder at være ude til sådan noget her, lød det fra Thomas Søgaard.
 • Erfaringer skal hjælpe andre

  Seges søger landmænd, der har nyere erfaringer med dræning, i håb om at kunne lave en guide for optimal dræning i hele landet.

 • Lav drændybde giver udbyttetab

  Forsøg viser klar udbytterespons af drændybden ved kvælstoftilførsel efter norm, hvor lav drændybde giver store udbyttetab.

 • Drænledninger på mobilen

  Med Farm Tracking kan dræn, brønde, drænudløb og andre hotspots nemt registreres på bedriftens markkort. Og det kan tilmed gøres, uden man nødvendigvis har abonnement på systemet.

 • 66.000 tons byg til kameler

  I de seneste dage har DLG på Fredericia Havn lastet en stor skibsladning til Saudi-Arabien.

 • Pas på dine penge

  Det er svært at finde argumenter for hvorfor man skal investere i aktier lige nu. I USA sætter de renten op, og Trump er i gang med handelskrig mod resten af verden. Derfor er der en reel risiko for et større fald på aktiemarkedet i 2018, og jeg anbefaler derfor at du passer på med køb i aktier, som situationen er lige nu.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.