Mælkeproducenternes konkurrenceevne står stille

Morten Ipsen 10-02-2018 08:28:39
Trods historisk flotte økonomiske resultater i dansk mælkeproduktion i 2017 er der også malurt i bægeret. Hvis man ser bort fra stigningen i mælkeprisen, har mælkeproducenternes konkurrenceevne nemlig ikke rykket sig, viser en ny analyse, som blev præsenteret for blandt andre 150 landmænd i LMO i Søften ved Århus.
Mælkeproducenterne har forbedret deres fremstillingspris lige siden 2012, men nu falder den ikke længere, viser ny analyse.

Trods historisk flotte økonomiske resultater i dansk mælkeproduktion i 2017 hejser flere konsulenter alligevel et lille advarselsflag på de økonomimøder, som er afholdt i LandboSyd, LMO,
Sagro og LandboNord.
Fremstillingsprisen, som er et udtryk for, hvad mælkeproducenterne producerer mælken til, falder nemlig ikke længere, efter at være faldet med i alt 50 øre siden 2012. Det viser en spritny analyse fra de fire rådgivningsvirksomheder.
Konsekvensen er, at det løft i konkurrenceevnen, som mælkeproducenterne har præsteret år efter år, nu er stoppet.

Rykker sig ikke

Udviklingen får virksomhedsrådgiver i LMO, Rasmus Riber Rasmussen, til at løfte øjenbrynene en anelse.
- Mælkeproducenterne har i 2017 som gennemsnit øget mælkeydelsen med 140 kg mere pr. ko, og øget antallet af køer med otte. Men de har haft 200.000 kroner mere i kapacitetsomkostninger (6 procent, red.), og det mere end opvejer den produktivitetsfremgang, der har været, konstaterer Rasmus Riber Rasmussen over for LandbrugNord. Han tilføjer, at mælkeproducenterne bliver reddet lidt af, at de har fået lidt flere penge for deres salg til levebrug og til slagt, så det samlet set går cirka i nul. 
Så selv om Rasmus Riber Rasmussen kan glæde sig over, at mælkeproducenternes 2017-resultat efter finansiering er historisk flot – 1,35 millioner kroner, huer det ham ikke, at det kører lige ud med konkurrenceevnen.
- Vi kan jo håbe, at det skyldes, at mælkeproducenterne, efter i 2015 og 2016 at have været presset rigtig meget af en lav mælkepris, har fået barberet for meget af omkostningerne, og nu er trådt et skridt tilbage og har øget omkostningerne igen for at indhente et efterslæb, siger Rasmus Riber Rasmussen, der konstaterer, at mælkeproducenterne har brugt flere penge på vedligehold og løn i 2017.

Brug for at investere

Virksomhedsrådgiveren vurderer, at det er på dækningsbidraget, at det klart største potentiale ligger for en forbedring af konkurrenceevnen.
- De, der har de bedste bundlinjer, har den samme kapacitetsomkostning som de, der har de dårligste bundlinjer. Det er udbyttet, der gør forskellen, siger han.  
- Vi er nødt til at have med, at selv i et år med en god mælkepris og et historisk godt resultat er det ikke lykkedes at investere mere end vores afskrivninger. Og det er vi nødt til at have gjort op med på et eller andet tidspunkt, hvis vi skal blive ved med at forfølge en reduktion i fremstillingspriserne, siger Rasmus Riber Rasmussen.

 • Den store vandplanssag afgøres først i landsretten den 19. september

  På grund af ”sagens kompleksitet” falder der alligevel ingen afgørelse i Vestre Landsret onsdag i denne uge.

 • De dybrøde driller duellanter i toppen

  Med en stabilt stigende markedsandel i alle traktormarkedets størrelseskategorier er Case IH på traktorstatistikkens tredjeplads nu nærmere toppen end de forfølgere, der kæmper om fjerdepladsen.

 • Højt proteinniveau i korn af ny høst

  Kornet er i år høstet tørt, så der er på forhånd forventning om god foderkvalitet i den kommende sæson. Det højere proteinindhold kræver dog en justering af foderblandingerne.

 • Den dårlige hukommelse

  For præcis en uge siden var det de prissvage tendenser, der prægede afgrødemarkedet ovenpå rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium over den globale afgrødeforsyning. Rapporten er nu ude af verden og de afgrødehandlende har allerede glemt alt om den prissvage rapport.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer