Karen Hækkerup kiggede i krystalkuglen

Christian Carus 08-02-2018 08:56:49
Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen fik selskab af L&F-direktør Karen Hækkerup til kongressen.
Direktøren for Landbrug & Fødevarer uddelte skulderklap og svarede på spørgsmål ved Agri Nords kongres.

Hun havde startet dagen med at give hånd til samtlige godt 400 deltagere på Agri Nord Kongressen, der for nylig blev afholdt i Agri Nord Idrætscenter ved Aalborg, og det blev også til et klap på ryggen fra scenen, da direktøren for Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup gjorde status på det danske landbrug.
- Vi er kommet rigtig langt, og der er grund til at være stolte over det, vi laver, lød det.
Hun kom omkring de politiske resultater, der de seneste år har gjort betingelserne en anelse bedre for dansk landbrug. Øgede gødningskvoter, PSO-farvel, en forbedret bo- og gaveafgift.
- Det er alt sammen ting, der trækker i den rigtige retning, men der er stadig mange ting, der gør det sværere at være dansk landmand i forhold til mange af kollegerne uden for landets grænser. Derfor er der mange ting, vi fortsat vil arbejde hårdt for at opnå, lød det fra direktøren, der nævnte afskaffelse af pesticidafgifterne, udfordringerne med alt for meget vand, generationsskiftet og energiforliget, som nogle af de sager, der vil være stor fokus på i den kommende tid.


Landbrug under forandring

Som afslutning på Hækkerups oplæg blev ordet givet frit i salen, hvilket affødte enkelte spørgsmål til direktøren.
Lars Olsen, svineproducent fra Nibe, forsøgte at få direktøren til kigge i krystalkuglen med følgende spørgsmål:
- Der er sket meget i dansk industrilandbrug gennem de seneste år, blandt andet i forhold til braklægning og vådområder, og også fremover ser det ud til, at der bliver taget ekstremt meget landbrugsjord ud af drift. Så jeg vil gerne høre, hvordan du ser landbruget om 10 år? Hvor meget mere landbrugsjord, tror du, der er taget ud der?
Karen Hækkerup:
- Fremtidens landbrug ser meget anderledes ud end i dag, hvor der vil være stor fokus på management frem for at skulle ud og køre i traktor. Den future farming-bølge, der kører lige nu med satellitter, der kigger ned på markerne og kan give et utal af data, giver muligheder for at få nogle gevinster, man aldrig før havde troet var mulige. Hvis vi formår at bruge de data til at dokumentere, at danske landmænd laver klimavenlige og bæredygtige produkter, er der store muligheder. Men det gælder om, at bruge teknologien, så alle vinder på det, og det frem for alt ikke bliver et kontrolsystem, som bliver presset ned over hovedet på den enkelte landmand.
- Det kan godt være, at der i fremtiden bliver taget endnu mere af de mindst effektive jorde ud af landbruget, men det bliver ikke uden kompensation, fastslog hun.


Brug for stærkt landbrug

Dagens sidste ord fra Hækkerup blev svaret på planteavler og fedekvægsopdrætter Niels Quist-Jensen spørgsmål:
- Hvordan tror du, landbruget vil være stillet, hvis man får en minister fra socialdemokratiet, som lige nu står meget stejlt på deres grønne politik?
Karen Hækkerup:
- Det kan godt være, at nogle socialdemokrater lige nu godt vil skændes på det grønne område, men der er ikke nogen velfærd i Danmark uden en stærk fødevareklynge, og jeg tror, de fleste godt ved, at Danmark har brug for et stærkt landbrug. Som jeg husker den socialdemokratiske regering, jeg selv var en del af, blev der også ført erhvervsvenlig politik dengang, lød svaret

 • De vandt på Fjerritslev Dyrskue

  Lørdag blev dyrskue-sæsonen skudt igang i Fjerritslev. Se vinderdyrene her.

 • 57 millioner kroner ekstra til at ændre vandstand i naturområder

  Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen afsætter mere end 57 mio. kroner yderligere til en ordning, hvor landmænd og lodsejere kan få tilskud til at ændre vandstanden i særligt udpegede naturområder.

 • Markvandrere så på spinat på Stevns

  70 fremmødte til Østdansk Landboforenings markvandring på Stevns med planteavlskonsulent Søren Holmgren, der undrer sig over, at spinatfrø til dyrkning af babyleaf ikke må bejdses

 • Kina lover USA en masse og det er godt for landbruget

  Vi står i en hektisk situation på landbrugsmarkederne lige nu. Ud over fokus på vejrsituationen før høst er fokus også rettet mod de politiske spændinger mellem USA og Kina, der nu ser ud til at bløde ud. Både vejr og politik bakker op om den optur, vi ser på markedet for afgrøder såvel som på markedet for svinekød lige nu.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Perstrup Beton Industri er en betonelementfabrik, der sammen med ØSB, Byggebjerg Beton, Svinninge Beton Industri og Abeo udgør virksomhederne i Industri Beton Holding A/S. Perstrup Beton Industri beskæftiger pt. ca. 100 medarbejdere. Virksomhederne i Industri Beton Holding A/S leverer alle slags betonelementtyper til renovering, ombygning eller til helt nye projekter til byggeriet. Vi tilbyder totalleverancer af komplette råhuse - inkl. projektering og montage. Yderligere producerer vi elementer til infrastruktur, tanke og landbrug.

Vækstaktuelt er vores landbrugsmagasin. I denne udgave kan du læse om præcisionsgødskning og mange andre spændende emner.

Se flere brochurer