Karen Hækkerup kiggede i krystalkuglen

Christian Carus 08-02-2018 08:56:49
Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen fik selskab af L&F-direktør Karen Hækkerup til kongressen.
Direktøren for Landbrug & Fødevarer uddelte skulderklap og svarede på spørgsmål ved Agri Nords kongres.

Hun havde startet dagen med at give hånd til samtlige godt 400 deltagere på Agri Nord Kongressen, der for nylig blev afholdt i Agri Nord Idrætscenter ved Aalborg, og det blev også til et klap på ryggen fra scenen, da direktøren for Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup gjorde status på det danske landbrug.
- Vi er kommet rigtig langt, og der er grund til at være stolte over det, vi laver, lød det.
Hun kom omkring de politiske resultater, der de seneste år har gjort betingelserne en anelse bedre for dansk landbrug. Øgede gødningskvoter, PSO-farvel, en forbedret bo- og gaveafgift.
- Det er alt sammen ting, der trækker i den rigtige retning, men der er stadig mange ting, der gør det sværere at være dansk landmand i forhold til mange af kollegerne uden for landets grænser. Derfor er der mange ting, vi fortsat vil arbejde hårdt for at opnå, lød det fra direktøren, der nævnte afskaffelse af pesticidafgifterne, udfordringerne med alt for meget vand, generationsskiftet og energiforliget, som nogle af de sager, der vil være stor fokus på i den kommende tid.


Landbrug under forandring

Som afslutning på Hækkerups oplæg blev ordet givet frit i salen, hvilket affødte enkelte spørgsmål til direktøren.
Lars Olsen, svineproducent fra Nibe, forsøgte at få direktøren til kigge i krystalkuglen med følgende spørgsmål:
- Der er sket meget i dansk industrilandbrug gennem de seneste år, blandt andet i forhold til braklægning og vådområder, og også fremover ser det ud til, at der bliver taget ekstremt meget landbrugsjord ud af drift. Så jeg vil gerne høre, hvordan du ser landbruget om 10 år? Hvor meget mere landbrugsjord, tror du, der er taget ud der?
Karen Hækkerup:
- Fremtidens landbrug ser meget anderledes ud end i dag, hvor der vil være stor fokus på management frem for at skulle ud og køre i traktor. Den future farming-bølge, der kører lige nu med satellitter, der kigger ned på markerne og kan give et utal af data, giver muligheder for at få nogle gevinster, man aldrig før havde troet var mulige. Hvis vi formår at bruge de data til at dokumentere, at danske landmænd laver klimavenlige og bæredygtige produkter, er der store muligheder. Men det gælder om, at bruge teknologien, så alle vinder på det, og det frem for alt ikke bliver et kontrolsystem, som bliver presset ned over hovedet på den enkelte landmand.
- Det kan godt være, at der i fremtiden bliver taget endnu mere af de mindst effektive jorde ud af landbruget, men det bliver ikke uden kompensation, fastslog hun.


Brug for stærkt landbrug

Dagens sidste ord fra Hækkerup blev svaret på planteavler og fedekvægsopdrætter Niels Quist-Jensen spørgsmål:
- Hvordan tror du, landbruget vil være stillet, hvis man får en minister fra socialdemokratiet, som lige nu står meget stejlt på deres grønne politik?
Karen Hækkerup:
- Det kan godt være, at nogle socialdemokrater lige nu godt vil skændes på det grønne område, men der er ikke nogen velfærd i Danmark uden en stærk fødevareklynge, og jeg tror, de fleste godt ved, at Danmark har brug for et stærkt landbrug. Som jeg husker den socialdemokratiske regering, jeg selv var en del af, blev der også ført erhvervsvenlig politik dengang, lød svaret

 • Sunde hestebønner af egen avl som udsæd

  Hestebønneudsæd er normalt ikke bejdsede. Derfor kan det være en overvejelse at producere eget udsæd til eget brug, hvis man vil fortsætte med samme sort.

 • Kommuner bør vente med at ændre regler for Nørreå, Gudenå og Skals Å

  Vent til Høgh-udvalgets anbefalinger er gennemført senere på året, lyder reaktionen fra to ålav, efter at Viborg-, Favrskov- og Randers kommuner har igangsat en revision af afløbsregulativerne for Nørreå, Gudenå og Skals Å.

 • Dansk Planteværn efterlyser klare regler

  Der mangler klare retningslinjer for, hvilke grænseværdier, der skal være overskredet for at udstede forbud mod sprøjtemidler i de såkaldte BNBO-områder, mener man hos brancheorganisation forud for Egedal-retssag.

 • Nye muligheder i bræmmerne

  Ønsker man at lide lidt for skønheden med nektarrige blomster i en bræmme i markkanten og her skaber en særlig bestøverbrak, skal det etableres inden 30. april.

 • Europæisk hvede kan ikke konkurrere på eksportmarkedet

  Det går strygende for den amerikanske eksport af afgrøder og det samme gør sig gældende for det russiske hvedesalg. Derimod ser det ikke for godt ud for den europæiske eksport af hvede, der ser ud til at blive hårdt ramt i 2018.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.