Tørke rammer kvæg-formen i Aulum

Christian Carus 06-08-2018 07:00:31
De seneste år er regnjakkerne blevet luftet på Aulum Dyrskue. Det bliver forhåbentlig ikke nødvendigt i år. Til gengæld har det tørre vejr kostet på antallet af tilmeldte kvæg. Arkivfoto
Tørken har betydet alternative diæter til flere kvægbesætninger. Det rammer formen på dyrene og antallet af tilmeldte kvæg til Aulum Dyrskue. Til gengæld kommer der flere heste i år, mens arrangørerne også regner med flere gæster end de seneste år.
Lørdag den 11. august er det igen tid til Aulum Dyrskue,, men med blot 64 kvæg i kataloget lider den ellers opadgående tilmeldingskurve et alvorligt knæk. Sidste år kunne man mønstre hele 104 drøvtyggere. Vejret har dog haft afgørende indflydelse på tilmeldingerne, fortæller dyrskuets koordinator, Louise Møller.
- Man kan godt mærke, at vejret ikke har været godt for landmændene i år, og når jeg spørger folk, hvorfor de ikke har meldt dyr til, har jeg mange gange fået svaret, at det er på grund af tørken. Køerne har simpelthen ikke fået det foder, de får på et normalt år, og mange står derfor ikke helt så skarpt, som de plejer. Og når formen ikke er helt i top, er det ikke alle, der har lyst til at lægge det store arbejde i at tage dem med på dyrskue, fortæller koordinatoren.
 

Flere heste, børn og gæster

Til gengæld er der fremgang i tilmeldingerne til både heste-udstillingen og børnedyrskuet.
77 heste er klar til at stille op – sidste år var der 70 – mens børnedyrskuet ser ud til at få besøg af omkring 25 unge udstillere.
- Generelt er vi positive over antallet af tilmeldinger, som viser, at der fortsat er stor opbakning til dyrskue i Aulum, siger Louise Møller, der melder om et dyrskue uden de helt store nye tiltag.
- Bestyrelsen bag skuet, går meget op i, at det er et traditionelt dyrskue, hvor dyrene er i hovedsædet. Der er selvfølgelig også blevet plads til kræmmere og den slags i år, men det drejer sig primært om dyrene, fortæller hun.
Og mens køerne ikke møder helt så talstærkt op i år, håber Louise Møller til gengæld på, at antallet af gæster får et nøk op i forhold til de seneste år.
- De sidste par år har vi været uheldige og virkelig haft dårligt vejr. I år krydser vi fingre for, at det bliver bedre. Derfor tror vi også på, at der kommer omkring 6.000 forbi dyrskuet, lyder spådommen fra koordinatoren, der sidste år kunne se cirka 4.500 gæster lægge vejen forbi dyrskuepladsen.
Traditionen tro bliver der varmet op til lørdagens dyrskue med træf for veteranbiler og motorcykler torsdag klokken 18 og traktortræk fredag klokken 17.
 
Tilmeldte dyr
Malkekvæg 41
Holstein 30
Jersey 11
Kødkvæg 23
Aberdeen Angus 3
Charolais 2
Dansk Blåkvæg 3
Dexter 8
Simmental 7
Får 4
Hvidhovedet Marsk 1
Landrace 3
Geder 4
Landrace 4
Heste 77
Jysk Hest 8
Belgisk Hest 1
Shire 1
Tinker 2
Frieser 1
Dansk Varmblod 1
Knabstrupper 1
Palomino 1
Fjordhest 6
Islandsk Hest 10
Connemara 2
New Forest 5
Dansk Sportspony 1
Welsh Mountain 5
Dartmoor 2
Shetlandspony 17
Rideheste 13
 

 

 

 • Den store vandplanssag afgøres først i landsretten den 19. september

  På grund af ”sagens kompleksitet” falder der alligevel ingen afgørelse i Vestre Landsret onsdag i denne uge.

 • De dybrøde driller duellanter i toppen

  Med en stabilt stigende markedsandel i alle traktormarkedets størrelseskategorier er Case IH på traktorstatistikkens tredjeplads nu nærmere toppen end de forfølgere, der kæmper om fjerdepladsen.

 • Højt proteinniveau i korn af ny høst

  Kornet er i år høstet tørt, så der er på forhånd forventning om god foderkvalitet i den kommende sæson. Det højere proteinindhold kræver dog en justering af foderblandingerne.

 • Den dårlige hukommelse

  For præcis en uge siden var det de prissvage tendenser, der prægede afgrødemarkedet ovenpå rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium over den globale afgrødeforsyning. Rapporten er nu ude af verden og de afgrødehandlende har allerede glemt alt om den prissvage rapport.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer