Kvalitet skal fremtidssikre

Tenna Bang 04-02-2018 08:17:05
Poul og Arne Overgaard kan snart tage deres nye slagtesvinestald i brug. En stald, som skal producere 9.500 svin årligt. Far og søn har blandt andet valgt at foderautomaterne skal vende ud i stierne.
Hvor andre gennem byggeprocessen har sparet og valgt billigere løsninger, har Poul og Arne Overgaard gjort det modsatte. Deres nye slagtesvinestald rummer løsninger, som nemt kunne findes billigere, men for far og søn er det en fremtidssikring, der betyder, at der også om mange år står en funktionsdygtig stald.

Der hersker en hyggelig stemning i slagtesvinestalden ved Poul og Arne Overgaard – far og søn. Et barmarksprojekt på 2.100 kvadratmeter, som vises frem i Thisted den 9. februar til et åben stald-arrangement.
En håndværker kommer gående med en stige, en anden med et langt bræt i strid vestenvind udenfor stalden.
- Hvor mange skal jeg lave frokost til i dag, spørger mor Tove, inden hun kører hjem til ejendommen, hende og Poul har ejet i 45 år. Først med malkekvæg og siden med slagtesvin. Der produceres 6.000 slagtesvin om året, mens den nye stald, som indtages af grise ugen efter åben stald, skal producere 9.500 grise om året.
Poul og Arne har stået for det meste af byggeriet selv. Sønnen Arne, som er uddannet smed og agrarøkonom, har tegnet stalden selv.
- Jeg har tegnet en stald ud fra, hvad vi ved, der fungerer, fortæller han.
Blandt andet vender alle foderautomaterne ud i stierne og ikke parallelt med skillevæggene.
Det gør de også i den gamle stald på den anden ejendom, som er 20 år gammel. Dengang var det lidt at et tilfælde, men i dag kunne Poul og Arne ikke drømme om andet.
- Hvis foderautomaterne står op af væggen, kan en stor gris puffe en anden væk. Her kan den lille gris bare gå over på den anden side og æde, forklare Arne.

Foder og ventilation i et system

Styringen af foder og ventilation skal ske fra en og samme enhed.
- Vi er de første i Danmark, hvor Skov sætter det her op. Det er helt nyt, at både foder og ventilation kan styres fra samme sted, siger Poul.
Han og Arne kan begge styre og overvåge både ventilation og fodringen fra deres telefoner.
- Vi kan for eksempel sidde hjemme og slukke for foderet den dag, vi skal af med grise, forklarer Poul.

Fire sektioner

Stalden har fire sektioner, som er fuldstændig ens.
Der er 3-fasefodring med foder ad libitum.
Hver sektion vil kunne rumme omkring 500 grise – 20 grise i hver sti,
Ved indgangen til hver sektion er der aflastningsstier, som for eksempel bruges, hvis en gris får dårligt ben. Bliver en gris decideret syg, flyttes den ned i en sygesti, som er i forbindelse med udleveringsrummet.
Både aflastningsstier og sygestierne kan fodres individuelt.

Udleveringsrum

Stalden rummer yderligere en bufferstald og et udleveringsrum.
Poul og Arne Overgaard kører selv deres grise på slagteriet. De bakker til udleveringsrummet med deres lastbil, tænder en frikøler, som blæser varm luft ned i åbningen mellem stalden og lastbilen.
- Grise kan ikke lide træk, siger Poul.
Går grisene »i stå« har far og søn endnu en mulighed.
- Vi kan også få ventilationssystemet til at køre den modsatte vej, så grisene så at sige bliver »blæst« ud, forklarer Arne.
De foretrækker at være to til at læsse grise, men staldsystemet er lavet sådan, at en mand nemt kan klare opgaven alene.

Fremtidssikret

Stalden kunne, som far og søn beskriver det, bygges billigere, når man ser på materialer, inventar og de enkelte løsninger, men det er fuldt bevidst, at der er kastet ekstra penge i stalden for på den måde at sikre Arnes fremtid.
- Det skal være kvalitet og stalden skal kunne holde i mange år, siger Poul.
Sønnen Arne indtræder i I/S til sommer og herefter vil der gå en tid, inden Poul overlader det hele til Arne.

Sparet mange penge

Far og søn har stort set kun brugt fagfolk, hvor loven foreskriver det. De har selv lavet sokkel, malet de lange gange, sat alt inventar op, samlet tre fodersiloer og meget mere.
- Jeg ved ikke, hvad vi har sparet, men det er rigtig, rigtig mange penge, siger Poul, som ikke mener at to-tre millioner er et helt skævt bud.
Barmarksprojektet har kostet i alt syv millioner kroner med alt fra vej og tilslutning til stald og inventar

 • Den store vandplanssag afgøres først i landsretten den 19. september

  På grund af ”sagens kompleksitet” falder der alligevel ingen afgørelse i Vestre Landsret onsdag i denne uge.

 • De dybrøde driller duellanter i toppen

  Med en stabilt stigende markedsandel i alle traktormarkedets størrelseskategorier er Case IH på traktorstatistikkens tredjeplads nu nærmere toppen end de forfølgere, der kæmper om fjerdepladsen.

 • Højt proteinniveau i korn af ny høst

  Kornet er i år høstet tørt, så der er på forhånd forventning om god foderkvalitet i den kommende sæson. Det højere proteinindhold kræver dog en justering af foderblandingerne.

 • Den dårlige hukommelse

  For præcis en uge siden var det de prissvage tendenser, der prægede afgrødemarkedet ovenpå rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium over den globale afgrødeforsyning. Rapporten er nu ude af verden og de afgrødehandlende har allerede glemt alt om den prissvage rapport.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer